top of page

Mutatjuk, hogy lehet csalni az amerikai választásokon

Legalább háromféle módon lehet csalni az amerikai választásokon, és mindhárom inkább a demokratáknak az érdeke.

A PragerU jobbos online szabadegyetem, mely színvonalas vitákat és rövid tájékoztató videókat gyárt. A lehetséges amerikai választási csalásokról szóló, még februárban készült PragerU-videójában Eric Eggers, a Government Accountability Institute oknyomozója kifejti: nem a külföldi befolyás a nagy veszély egy amerikai választáson, hanem a belföldi manipuláció lehetősége, legalábbis három módon. S hogy miként?

Névsor-manipuláció

Az első fő módszer a választói névsorok felpumpálása. A 3243 amerikai megyéből (és annak megfelelő közigazgatási egységből) 244-ben több regisztrált szavazó van, mint ahányan legálisan szavazhatnak. (Amerikában kötelező előre regisztrálni a szavazáshoz.) Az ötvenből 29 tagállamban többregisztrált szavazó van, mint legálisan ott élő helyi lakos, nyolc államban pedig több regisztrált szavazó van, mint választókorú lakos.

Amikor 2018-ban a Legfelsőbb Bíróság jogosnak találta Ohio azon törekvéseit, hogy rendbe tegye a saját választói listáit, a testület többségi véleménye a Pew Research Center statisztikáig idézte, melyek szerint 24 millió választói regisztráció érvénytelen vagy elégtelen az Egyesült Államokban. Emellett 3 millió emberről feltételezik, hogy egynél több államban regisztrált.

New York városában a rendőrség 63-szor nyomozott választási csalások ügyében, és 61-szer valóban csalásra bukkantak. Más városokban és tagállamokban hasonló arányú eredményeket produkáltak a nyomozások.

Szavazatszüret

A második csalási módszer a „szavazatszüret”. Floridában – mely az egyik állam, ahol több a regisztrált szavazó, mint a legális lakó – 2016-ban engedélyezte a szavazólap-igénylést, azaz azt, hogy harmadik fél gyűjthesse össze a szavazólapokat. EZ konkrétan úgy működik, hogy egy aktivista szervezet bemegy egy intézménybe – például öregotthonba –, összegyűjti a szavazatokat, mondván, eljuttatja a szavazatszámláló bizottsághoz őket, majd utána kidobja vagy megváltoztatja őket. Hogy a pártok szimpatizánsai nem manipulálják a másik pártra leadott szavazólapokat ezzel a módszerrel, az egyszerűen kideríthetetlen.

2018-ban a kongresszusi választások éjszakáján a súlyosan demokrata Kaliforniában David Valadao republikánus kongresszusi képviselő ötezer szavazattal vezetett riválisa, a demokrata T. J. Cox előtt. A két jelölt közt akkora volt a különbség, hogy a legtöbb lap győztesnek hirdette Valadaót. Ez nem lett volna csoda, hiszen a kaliforniai Central Valley konzervatív régió. De egyszer csak késő éjjel beérkezett egy rakat szavazatszürettel összeszedett voks, és az ötezres előny 862 szavazatos vesztéssé változott.

Illegálisok voksolása

(...)

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page