top of page

Mutatjuk, hogy lehet csalni az amerikai választásokon

Legalább háromféle módon lehet csalni az amerikai választásokon, és mindhárom inkább a demokratáknak az érdeke.

A PragerU jobbos online szabadegyetem, mely színvonalas vitákat és rövid tájékoztató videókat gyárt. A lehetséges amerikai választási csalásokról szóló, még februárban készült PragerU-videójában Eric Eggers, a Government Accountability Institute oknyomozója kifejti: nem a külföldi befolyás a nagy veszély egy amerikai választáson, hanem a belföldi manipuláció lehetősége, legalábbis három módon. S hogy miként?

Névsor-manipuláció

Az első fő módszer a választói névsorok felpumpálása. A 3243 amerikai megyéből (és annak megfelelő közigazgatási egységből) 244-ben több regisztrált szavazó van, mint ahányan legálisan szavazhatnak. (Amerikában kötelező előre regisztrálni a szavazáshoz.) Az ötvenből 29 tagállamban többregisztrált szavazó van, mint legálisan ott élő helyi lakos, nyolc államban pedig több regisztrált szavazó van, mint választókorú lakos.

Amikor 2018-ban a Legfelsőbb Bíróság jogosnak találta Ohio azon törekvéseit, hogy rendbe tegye a saját választói listáit, a testület többségi véleménye a Pew Research Center statisztikáig idézte, melyek szerint 24 millió választói regisztráció érvénytelen vagy elégtelen az Egyesült Államokban. Emellett 3 millió emberről feltételezik, hogy egynél több államban regisztrált.

New York városában a rendőrség 63-szor nyomozott választási csalások ügyében, és 61-szer valóban csalásra bukkantak. Más városokban és tagállamokban hasonló arányú eredményeket produkáltak a nyomozások.

Szavazatszüret

A második csalási módszer a „szavazatszüret”. Floridában – mely az egyik állam, ahol több a regisztrált szavazó, mint a legális lakó – 2016-ban engedélyezte a szavazólap-igénylést, azaz azt, hogy harmadik fél gyűjthesse össze a szavazólapokat. EZ konkrétan úgy működik, hogy egy aktivista szervezet bemegy egy intézménybe – például öregotthonba –, összegyűjti a szavazatokat, mondván, eljuttatja a szavazatszámláló bizottsághoz őket, majd utána kidobja vagy megváltoztatja őket. Hogy a pártok szimpatizánsai nem manipulálják a másik pártra leadott szavazólapokat ezzel a módszerrel, az egyszerűen kideríthetetlen.

2018-ban a kongresszusi választások éjszakáján a súlyosan demokrata Kaliforniában David Valadao republikánus kongresszusi képviselő ötezer szavazattal vezetett riválisa, a demokrata T. J. Cox előtt. A két jelölt közt akkora volt a különbség, hogy a legtöbb lap győztesnek hirdette Valadaót. Ez nem lett volna csoda, hiszen a kaliforniai Central Valley konzervatív régió. De egyszer csak késő éjjel beérkezett egy rakat szavazatszürettel összeszedett voks, és az ötezres előny 862 szavazatos vesztéssé változott.

Illegálisok voksolása

(...)

 

Tovább a cikkhez

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page