top of page

Magyar biokémikus fejlesztése a vakcina ELKÉSZÜLT AZ EDDIGI LEGÍGÉRETESEBBNEK TŰNŐ OLTÓANYAG

ELKÉSZÜLT AZ EDDIGI LEGÍGÉRETESEBBNEK TŰNŐ OLTÓANYAG

(...)

A tesztelések alapján már lehet tudni, hogy a vakcina hatásos – erről számolt be tegnap a közmédiának Karikó Katalin, aki egyébként Kisújszállásról származik, 1978-ban végzett a JATE biológus szakán, és 1985-ig dolgozott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahonnan elküldték, ezért fogadott el egy állást az Egyesült Államokban. A biokémikus korábban a Szegedi Tudományegyetem lapjának elmondta, az általuk fejlesztett vakcina hírvivő RNS (messenger RNS vagy mRNS)-alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent, amelyet egy kutatótársával közösen fejlesztettek ki, és Karikó-Weissman néven szabadalmaztatták. Karikó Katalin szerint az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya, és éppen ezért biztonságos. Érdekesség, ugyancsak egy egykori szegedi kutató, Pardi Norbert volt az, aki a Pennsylvania Egyetemen bizonyította a módosított mRNS immunhatásait a vírusellenes vakcinák területén.

A Kossuth rádióban tegnap pedig az hangzott el, hogy az mRNS-alapú vakcina először terápiás céllal készült, a kifejlesztett oltás működésének lényege, hogy a kutatók állítanak elő egy, a koronavírusban megtalálható fehérjét és annak ellenanyagát is, így a vírus nem tud bejutni a szervezetbe. A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, a második oltást követően pedig – amelyet három héttel az első után kell beadni – egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24 órán belül elmúlnak, és nem kívánnak kórházi kezelést – ismertette a vakcina lehetséges mellékhatásait a biokémikus.

Emlékezősejtek nyújtanak védelmet

Karikó Katalin arról is beszélt, hogy a vakcina által létrejövő, úgynevezett emlékezősejtek védelmet nyújtanak még akkor is, ha eltűnik az ellenanyag a szervezetből, vagyis, ha egy évvel a vakcina beadása után megfertőződünk, az emlékező sejtek automatikusan termelni kezdik az ellenanyagot. A két vakcinás tesztelésen már több mint harmincezer ember túl van.

(...)

 

17 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page