top of page

A Birodalom Jement bombázza, hogy megvédje Izrael népirtását (Caitlin Johnstone jegyzete)
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Miután évekig támogatták Szaúd-Arábia jemeni atrocitásait, az USA és Nagy-Britannia lebombázta a Közel-Kelet legszegényebb országát, mert az megpróbált megállítani egy népirtást. Ez az amerikai birodalom.Antony Blinken amerikai külügyminiszter újságírókkal Kairóban csütörtökön közel-keleti útja során. (Külügyminisztérium, Chuck Kennedy)


Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a jelentések szerint több mint egy tucatnyi jemeni helyszínre mért csapást Tomahawk rakétákkal és vadászgépekkel, Ausztrália, Kanada, Bahrein és Hollandia logisztikai támogatásával.


Joe Biden amerikai elnök közleményében azt állítja, hogy a "Houthi lázadók által használt jemeni célpontok" elleni csapások "közvetlen válasz a Vörös-tengeren a nemzetközi tengeri hajók elleni példátlan Houthi-támadásokra".


Amit Biden nem említ a kormányának a Vörös-tengeri hajók elleni Houthi-támadásokra adott "válaszáról" szóló nyilatkozatában, az az, hogy ezek a vörös-tengeri támadások maguk is válaszok a gázai gázai emberiség elleni izraeli bűncselekményekre.


Szintén nem említette, hogy a csapásokra a Nemzetközi Bíróságon folyó eljárás első napja után került sor, amelyben Izraelt Dél-Afrika népirtás elkövetésével vádolja Gázában.


Tehát az USA és az Egyesült Királyság épp most bombázta a Közel-Kelet legszegényebb országát, mert az megpróbált megállítani egy népirtást. Ráadásul ugyanazt az országot bombázták, ahol éppen éveken át támogatták Szaúd-Arábia népirtó atrocitásait, amely 2015 és 2022 között több százezer embert ölt meg, amikor sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy a hutik átvegyék a hatalmat.


A hivatalosan ansarallah néven ismert houthik a támadás előtt azzal fenyegetőztek, hogy hevesen megtorolják az Egyesült Államok és szövetségesei bármilyen csapását. Abdulmalik al-Houthi, aki a Houthi mozgalom vezetője, azt mondta, hogy a válasz bármilyen amerikai támadásra "nagyobb lesz", mint a Houthi közelmúltbeli offenzívája, amely során több tucatnyi drónt és számos rakétát vetettek be.


"Mi, a jemeni nép nem tartozunk azok közé, akik félnek Amerikától" – mondta al-Houthi egy televíziós beszédében. "Nekünk megfelel a közvetlen konfrontáció az amerikaiakkal".


Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő, aki a Huffington Postnak Akbar Shahid Ahmedet tájékoztatta a közelgő jemeni csapásokról nem sokkal azok bekövetkezése előtt, arra panaszkodott, hogy a légicsapások "nem fogják megoldani a problémát", és hogy a megközelítés "nem áll össze egységes stratégiává".

Ahmed korábban már beszámolt arról, hogy a színfalak mögött a kormányzat tisztviselői egyre idegesebbek lettek attól a kockázattól, hogy Biden szélesebb körű háborút robbant ki a Közel-Keleten. Ez a legutóbbi eszkaláció, valamint a houthik ígérete a megtorlásra, nagyban növeli ezt az aggodalmat.

[Egyes amerikai törvényhozók és jogvédő csoportok alkotmányellenesnek ítélték a csapásokat.]

És mindezt miért? Hogy megvédjék Izrael képességét, amellyel hónapok óta mészárolja a palesztinokat a Gázai övezetben. Ez az amerikai birodalom. Mindig is erről szólt.

Ezek az emberek pontosan megmutatják nekünk, hogy kik is ők valójában.


Valószínűleg hinnünk kellene nekik.
429 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK