top of page

A COVID vakcina okozta sérüléseket csendben kártalanítják világszerte, Ön jogosult rá?







Eredeti cikk:

Jennifer Margulis és Joe Wang, TIME, július 30, 2022

Elküldte: Cser Ferenc


A világ különböző országaiban működő programok csendben elkezdték kártalanítani azokat az embereket, akik a COVID-19 vakcina miatt sérültek meg vagy haltak meg.

Az emberek biológiailag sokfélék, mind a genetikai felépítés, mind a múltbeli környezeti expozíciók tekintetében. Emiatt – magyarázta Dr. Robert Lowry neurológus – az emberek nagyon eltérően reagálhatnak ugyanarra a gyógyszerre vagy oltásra. Amikor egy új gyógyszer vagy biológiai szer piacra kerül, egyeseknél rossz reakciók jelentkeznek, másoknál pedig akár súlyos mellékhatások is előfordulhatnak.

Még a legjobb vizsgálati körülmények között is előfordulhat, hogy ritka reakciókat nem vesznek észre. Ez különösen igaz minden olyan termékre, amelyet gyorsított eljárással vagy sürgősségi felhasználásra engedélyeznek, mielőtt a szükséges tesztelés minden fázisa befejeződött volna.

A COVID-19 vakcinák sem képeznek kivételt. Annak ellenére, hogy folyamatosan és következetesen biztosítanak bennünket arról, hogy a COVID-19 vakcinák biztonságosak, és hogy a súlyos mellékhatások "nagyon ritkák", az FDA és a CDC az Immunizációs Gyakorlati Tanácsadó Bizottságával, valamint a résztvevő gyógyszergyártók tudósai és vezetői tudják, hogy egyes emberek maradandó fogyatékossá válnak, vagy akár meg is halhatnak az oltás következtében.

Valójában 2011-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (pdf) megismételte azt a gondolatot, hogy a vakcinák, akárcsak más gyógyszeripari termékek, "elkerülhetetlenül nem biztonságosak".

A világ számos országában a vakcinák következtében károsodott fogyasztókra állami kártérítési programok nyújtanak fedezetet. Az Egyesült Államokban két olyan, kormány által finanszírozott program létezik, amelyek célja, hogy kártalanítsa a fogyasztókat a sérülésekért, ugyanakkor megvédje a vakcinagyártókat a felelősségtől a termékeik által okozott súlyos sérülésekért: A Nemzeti Vakcina Sérülés Kártalanítási Program (VICP) és az Ellenintézkedések Sérülés Kártalanítási Program (CICP).


Az Egyesült Államokban egyetlen kártérítési igényt sem térítettek meg

2022. július 1-jéig egyetlen kárigényt sem térítettek meg a CICP keretében. A CICP honlapja szerint azonban 31 COVID-19 ellenintézkedéssel kapcsolatos igényt utasítottak el, "mivel nem teljesült az ok-okozati összefüggés bizonyítási követelménye és/vagy nem történt fedezett sérülés". "Egy COVID-19 ellenintézkedés iránti igényt, egy anafilaxiás reakció miatt felmerült COVID-19 vakcina iránti igényt, kártérítésre jogosultnak nyilvánítottak, és a támogatható költségek felülvizsgálata folyamatban van".

Ugyanakkor a világ országaiban csendben kártalanítják azokat a családokat, akiknek szerettei a COVID-19 vakcinák következtében sérültek meg vagy haltak meg.

Japán fizet a 91 éves ember gyászoló családjának

A Japan Times ezen a héten arról számolt be, hogy egy 91 éves nő, aki allergiás reakciót és hirtelen szívrohamot követően meghalt, az első olyan személy Japánban, akit COVID vakcina okozta sérülés miatt kártalanítottak.

Egy egészségügyi minisztériumi testület úgy döntött, hogy az ok-okozati összefüggés "nem tagadható" az asszony esetében. Családja körülbelül 325 000 dollár értékű átalányösszeget kap.

A testület további 11, a 20-as évektől a 90-es évekig terjedő életkorú esetet vizsgált meg, de más döntést nem hozott. A cikk szerint Japánban eddig 3680-an kértek kártérítést, 820-at jóváhagytak, 62-t elutasítottak, további 16 esetben pedig "elhalasztották" a döntést.


Tajvan kártalanít 10 igénylőt

2022. június 24-én a tajvani Nemzeti Oltási Sérülés Kártalanítási Program a Taipei Times szerint 65 eset felülvizsgálatára tartott ülést.

A tajvani program 10 igénylőnek ítélt meg kártérítést. A díjak között volt egy 116 877 dollár értékű átalányösszeg annak a családjának, aki az AstraZeneca vakcina beadása után halt meg.

Ez a beteg 10 nappal a vakcina beadása után fejfájás és hányás miatt került kórházba. A vizsgálat trombocitopéniát mutatott ki, egy néha halálos kimenetelű vérzészavart, amelyet alacsony vérlemezkeszám jellemez. A beteget azonban másnap hazaengedték, de még aznap este visszatért, miután elvesztette az eszméletét. A beteg intracerebrális vérzésben halt meg, ami a stroke gyakori oka.

Amikor az oltási programot először bevezették az Egyesült Államokban, 2020 decemberében egy egyébként egészséges szülész-nőgyógyász, Dr. Gregory Michael, 56 éves, a floridai Miami Beachről, szintén trombocitopéniában halt meg. Bár halála körülbelül két héttel azután következett be, hogy megkapta a Pfizer COVID-19 vakcináját, és ez a New York Timesban egy, a mellékhatást feltáró cikket váltott ki, a halottkém úgy ítélte meg, hogy nincs orvosi bizonyosság arra vonatkozóan, hogy az immuntrombocitopénia szövődményeit a vakcina okozta.


Az Egyesült Királyság fizet az oltás okozta sérülésekért

A British Medical Journal 2022. június 24-i cikke szerint Vicki Spit volt az első azon maroknyi ember közül az Egyesült Királyságban, aki kártérítést kapott a COVID vakcinák okozta sérülések miatt.

Spit 48 éves élettársa, Zion nyolc nappal az AstraZeneca vakcina beadása után megbetegedett és meghalt. Az áldozatoknak a maximális összeget ítélték meg: $150,000. 2022 májusáig 1681 igényt nyújtottak be a COVID-19 oltást követő vakcinasérülések miatt.

Ahogy a BMJ idézi, Sarah Moore, az áldozatokat vagy családtagjaikat képviselő ügyvédi iroda szóvivője rámutatott, hogy bár a díjak nem sokat fognak enyhíteni a sérülések okozta anyagi nehézségeken, de "a kormány eddigi legegyértelműbb kijelentését jelentik, hogy néhány ritka esetben a COVID-19 vakcinák nagyon jelentős sérülést vagy halált okoztak".

Moore úgy véli, hogy a legtöbb kártérítési díj a vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopénia (VITT) vagy agyi vénás szinusz trombózis miatt jár.

Ugyanakkor a Yahoo News arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban 49 millió adag vakcinából 444 VITT-es esetet regisztráltak, 81 halálesettel.


Kanada több mint 700 igényt kapott, 8-at jóváhagytak

A kanadai Vaccine Injury Support Program (VISP) adatai szerint 2021. június 1. és 2022. június 1. között 774 kárigény érkezett. Ezek közül nyolc igényt "az orvosi felülvizsgálati bizottság jóváhagyott", ami azt jelenti, hogy "ezek az igények olyan eseteket képviselnek, amelyekről az orvosi felülvizsgálati bizottság megállapította, hogy a sérülés és a vakcina között valószínűsíthető kapcsolat áll fenn, és hogy a sérülés súlyos és maradandó".

A VISP honlapja szerint "a jogosult személyek jövedelempótló kártérítésben részesülhetnek; sérülési kártérítésben; haláleseti ellátásban; temetési költségek fedezésében; támogatható költségek, például egyébként nem fedezett orvosi költségek megtérítésében".


Lövés utáni vérrögök

A trombocitopénia vérrögökhöz, valamint vérzéshez vezethet. A trombózis egy másik szó a vérrögökre. Mivel nagyon szokatlan, hogy egy egyébként egészséges fiatalabb ember vérrögökben szenvedjen, a vakcinák és e sérülés közötti kapcsolatot nehéz cáfolni.

A skandináv országok nagyobb figyelmet fordítottak a COVID-19 vakcina okozta sérülésekre, mint más országok.

Norvégia tavaly júliusban kártalanította az első három áldozatot, egy 40-es éveiben járó nőt, aki meghalt, valamint egy 30-as éveiben járó férfit és nőt, akik mindketten túlélték az oltás okozta sérüléseket. Mindhárman egészségügyi dolgozók voltak, akik megkapták az AstraZeneca vakcináját, amelynek beadását Norvégia 2021. március 11-én leállította, mivel súlyos vérrögökről, alacsony vérlemezkeszámról és rendellenes vérzésekről érkeztek jelentések.

Valójában a norvég orvosok az elsők között voltak, akik rámutattak az oltóanyag és az említett sérülések közötti összefüggésre.

Dánia is gyorsan és csendben dolgozta fel az oltás okozta sérülésekkel kapcsolatos panaszokat. A dán kormány 2021 májusában ítélte meg a kártérítést az első VITT-esetükre. Akkoriban 158 személy nyújtott be kérelmet a COVID-19 vakcina okozta sérülések miatt.

A betegkártalanítási tanács igazgatója, Karen Inger-Bast elmondta: "Általában gyakran találkozunk oltásból eredő sérülésekkel. Például influenza és gyermekbetegségek elleni védőoltásokból is látunk ilyeneket. Így lesz ez a COVID-19 esetében is, ahol akár 5 millió embert is beoltanak".


(...)


(Fordítás a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)









431 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page