top of page

A hadsereg kémkedett a zárlatot bírálók után: a szkeptikusok régóta gyanakodtak...

Eredeti cikk:

A hadsereg kémkedett a zárlatot bírálók után: A szkeptikusok, köztük a mi Peter Hitchensünk is, régóta gyanították, hogy megfigyelés alatt állnak. Most megszereztük a hivatalos feljegyzéseket, amelyek bizonyítják, hogy végig igazuk volt.


Katonai ügynökök voltak részesei annak a műveletnek, amely olyan politikusokat és magas rangú újságírókat vett célba, akik kétségeket fogalmaztak meg a világjárvány elleni hivatalos válaszlépésekkel kapcsolatban.


Egy árnyékhadsereg titokban kémkedett olyan brit állampolgárok után, akik bírálták a kormány Covid-zárlatpolitikáját – derül ki a The Mail on Sunday című napilap értesüléseiből.

A brit "információs hadviselés" brigád katonai ügynökei részt vettek egy baljóslatú műveletben, amely olyan politikusokat és magas rangú újságírókat vett célba, akik kétségeket fogalmaztak meg a hivatalos járványügyi válaszlépésekkel kapcsolatban.

Olyan közszereplőkről állítottak össze dossziékat, mint David Davis volt miniszter, aki megkérdőjelezte a riasztó halálozási előrejelzések mögött álló modelleket, valamint olyan újságírókról, mint Peter Hitchens és Toby Young. Eltérő véleményüket aztán jelentették a 10-es számú kormánynak.


Az áldozatok, akiknek a gyilkosai nem voltak hajlandóak felfedni, hogy hol vannak a holttestek...


A Big Brother Watch nevű polgári jogvédő csoport által megszerzett és kizárólag ezzel a lappal megosztott dokumentumok olyan kormányzati sejtek munkáját tárják fel, mint a Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztériumban működő Counter Disinformation Unit, valamint a Kormányhivatalban működő Rapid Response Unit.

A legtitkosabb azonban a Védelmi Minisztérium 77. dandárja, amely "nem halálos beavatkozást és legitim, nem katonai eszközöket alkalmaz az ellenfelek viselkedésének megváltoztatására".

Egy informátor szerint, aki a lezárások idején a dandárnak dolgozott, az egység messze túllépett azon a feladatkörén, hogy külföldi hatalmakat célozzon meg.


Elmondásuk szerint brit állampolgárok közösségimédia-fiókjait vizsgálták – ez egy olyan baljós tevékenység, amelyet a védelmi minisztérium a nyilvánosság előtt többször is tagadott.


Az iratokból kiderül, hogy az egységek feladata a "dezinformáció" és az "állítólagos szakértőktől származó káros álláspontok" elleni küzdelem volt, a köztisztviselők és a mesterséges intelligencia pedig a közösségi média "átfésülését" végezte olyan kulcsszavak után, mint például a "lélegeztetőgépek", amelyek érdekesek lehettek volna.


Az információkat aztán arra használták fel, hogy a kormány válaszokat adjon az olyan politikákkal kapcsolatos kritikákra, mint például az otthonmaradási rendelet, amikor a rendőrség hatáskörrel rendelkezett a bírságok kiszabására és a gyűlések feloszlatására.

Ez lehetővé tette a miniszterek számára azt is, hogy a közösségi médiafelületeket a posztok eltávolítására és a kormány által jóváhagyott vonalak népszerűsítésére kényszerítsék.

A dokumentumokból kiderül, hogy az egységek feladata a "dezinformáció" és az "állítólagos szakértőktől származó káros narratívák" elleni küzdelem volt, a köztisztviselők és a mesterséges intelligencia pedig a közösségi média "átfésülése" volt olyan kulcsszavakra, mint például a "lélegeztetőgépek", amelyek érdekesnek tűntek volna.


A hadsereg informátora elmondta:


"Teljesen nyilvánvaló, hogy tevékenységünk az Egyesült Királyság lakosságának megfigyelését eredményezte... az egyszerű, rémült emberek közösségi média posztjainak megfigyelését. Ezek a posztok nem tartalmaztak valótlan vagy összehangolt információkat – egyszerűen csak félelemről volt szó".


Tegnap este Davis volt kabinetminiszter, a Privy Council (Titkos Tanács) tagja azt mondta:


"Felháborító, hogy a kormány politikáját kétségbe vonó embereket titkos megfigyelésnek vetették alá" – és szóvátette a közpénzek pazarlását.


A Mail on Sunday újságíróját, Hitchens urat megfigyelték, miután megosztott egy cikket, amely kiszivárgott NHS-dokumentumokon alapult, és amely azt állította, hogy a nyilvános lezárás indoklásához használt adatok hiányosak. Egy belső gyorsreagálású egység e-mailje szerint Hitchens úr "a bezárást ellenző napirendet akarta előmozdítani és befolyásolni a parlamenti szavazást".


Hitchens úr mai írásában megkérdőjelezi, hogy kritikái miatt "árnyéktilalom alá került-e", és hogy nézeteit gyakorlatilag cenzúrázták-e azáltal, hogy a keresési eredményekben visszaminősítették.


Katonai ügynökök dossziékat állítottak össze újságírókról, köztük a Mail munkatársáról, Peter Hitchensről. Azt mondja:


"A legmegdöbbentőbb dolog a nagy Covid-pánikban az volt, hogy az államnak mennyi támadást sikerült végrehajtania az alapvető szabadságjogok ellen anélkül, hogy bárkit is érdekelt volna, nemhogy tiltakozott volna.”


Itt az ideje, hogy teljes körű és erőteljes vizsgálatot követeljünk a Big Brother Watch által bátran feltárt sötét anyagok ügyében.


A rendszeres és tartalékos katonákat egyaránt alkalmazó 77-es brigád informátora elmondta:


"Az a benyomásom alakult ki, hogy a kormányt jobban érdekelte politikájának sikerének védelme, mint az esetleges külföldi beavatkozás feltárása, és sajnálom, hogy ennek részese voltam. Őszintén szólva, az általam végzett munkának soha nem lett volna szabad megtörténnie".


A forrás azt is felvetette, hogy a kormány annyira a kritikusok megfigyelésére összpontosított, hogy talán elszalasztotta a valódi, kínaiak által vezetett pro-lockdown-kampányokat.


Silkie Carlo, a Big Brother Watch munkatársa a következőket mondta:


"Ez a küldetés elcsúszásának riasztó esete, ahol a közpénzeket és a katonai hatalmat arra használták fel, hogy megfigyeljék azokat a tudósokat, újságírókat, aktivistákat és parlamenti képviselőket, akik kritizálták a kormányt, különösen a világjárvány idején.”


"Az a tény, hogy ez a politikai megfigyelés a ’félretájékoztatás elleni küzdelem’ álcája alatt történt, rávilágít arra, hogy komoly biztosítékok nélkül a ’téves információ’ fogalmával vissza lehet élni, és hogy az a kormány által az online vélemények ellenőrzésére használt biankó csekk lett.”


"Megfogalmazott céljaikkal ellentétben ezek a kormányzati igazságügyi egységek titokzatoskodnak, és károsak a demokráciánkra nézve. A dezinformációellenes egységet azonnal fel kell függeszteni, és teljes körű vizsgálatnak kell alávetni.”


Egy Downing Street-i forrás tegnap este azt mondta, hogy az egységek jelentősen visszavették munkájukat a zárlatok vége óta.Ez a szaglászás helytelen volt, fekete felhőként lebeg büszke katonai pályafutásom felett


A brit hadseregben szolgáltam 2020 márciusában, amikor a 77. dandárhoz helyeztek ki, azzal az indokkal, hogy segítek a külföldi államok félretájékoztatásának felszámolásában a közösségi médiában.


Elmondták nekünk, hogy mi az, ami jogilag megengedett – például az online felületeken kulcsszavakkal való keresés –, és mi az, ami illegális. Ebbe beletartozott egy megnevezett brit személy fiókjának többszöri engedély nélküli megtekintése, bár néhányan a műszak után a saját fiókjukból tették ezt.


Képernyőfelvételeket készítettünk olyan emberek tweetjeiről, akik elégedetlenségüket fejezték ki a brit kormány Covid elleni fellépésével kapcsolatban. A projektvezető összegyűjtené ezeket a képernyőképeket, és elküldené a Kabinetirodának. A Kabinetirodától kapott visszajelzések alapján tudtuk meg, hogy másnap mit keressünk.

A belföldi elégedetlenséget figyelő katonai egység jogi nehézségeinek megkerülése érdekében az volt a vélemény, hogy ha egy profil nem adja meg kifejezetten a valódi nevét és állampolgárságát, akkor külföldi ügynöknek minősülhet, és így szabad préda lehet. De teljesen nyilvánvaló, hogy a tevékenységünk az Egyesült Királyság lakosságának megfigyelését eredményezte... a hétköznapi, rémült emberek közösségi média posztjait.
Ezek a posztok nem tartalmaztak valótlan vagy összehangolt információkat – egyszerűen csak félelemről volt szó.

A visszajelzésekből megtudtuk, hogy a kormány nagyon kíváncsi volt arra, mit gondol a lakosság a Covid-reakciójukról.

Abban a hitben léptem be ebbe a szerepkörbe, hogy külföldi információs hadviselést fogok feltárni. Ehelyett azt tapasztaltam, hogy a dezinformáció egy olyan álca, amely alatt a brit hadsereget a saját aggódó polgáraink megfigyelésére és megjelölésére használják.

Lehet, hogy valóban voltak Kínából indított közösségi média kampányok a lezáráspolitikák népszerűsítésére, de mivel arra irányítottak minket, hogy figyeljük a lezárás sikerével kapcsolatos érzelmeket, teljesen elkerülte volna a figyelmünket.

Az volt a benyomásom, hogy a kormányt jobban érdekelte saját politikájának sikere, mint a külföldi beavatkozás leleplezése, és sajnálom, hogy én is részese voltam ennek.

Nemrégiben végignéztem kitüntetéseimet, és végiggondoltam mindazt, amit karrierem során tettem – olyan dolgokat, amelyekre büszke vagyok, és amelyekkel az ország polgárait védtem –,

kivéve a 77-es "dezinformációval" kapcsolatos munkámat, amely fekete felhőként lebeg pályafutásom felett.

Ez a belföldi megítélésről szólt, nem a nemzetbiztonságról. Őszintén szólva, ennek a munkámnak soha nem lett volna szabad megtörténnie. Úgy tűnt, hogy

a polgárok belföldi megfigyelését nem az a vágy vezérelte, hogy a nyilvánosság aggodalmaival foglalkozzanak, hanem az, hogy a vitatott kormányzati politikák betartásának eszközeit azonosítsák.

Nem kétlem, hogy a tevékenységeket, amelyekben részt vettem, jó okokból tervezték, de nem voltak demokratikusak, hanem helytelenek, és nem lenne szabad megengedni, hogy még egyszer előforduljanak.PETER HITCHENS: Hogyan próbálták árnyékcenzorok eltávolítani a YouTube-ról a "nem hasznos" Covid nézeteimet?


Évtizedek óta idegesítem az embereket. Újságíróként ez a munkám. És amikor visszatekintek a pályafutásomra, csak azt sajnálom, hogy nem bosszantottam többet közülük. A hír az, ami a hatalmasok ki akarnak rekeszteni a médiából. Az érdekes kommentárok kívül esnek a főáramlaton, és kétségessé teszik a hagyományos bölcsességet. Ezért van az, hogy idővel oly gyakran jobban kopik, mint a szokásos hivatalos vélemény.


Meg kell várnunk, hogyan alakul az ukrajnai háború, amit jelenleg szinte mindenki jónak tart. De a Covid-válságról 2020-ban kialakult majdnem egyhangú vélemény mostanra kezd egy kicsit kopottasnak tűnni.

Vajon tényleg helyesen cselekedtünk, amikor elpazaroltuk azt a rengeteg pénzt, amink nem volt arra, hogy az emberek otthon maradjanak? Most mélyen a víz alatt vagyunk a kifizethetetlen adósságban, a valuta elsorvad, tömegek hagyták abba a rendszeres munkavégzést, és ijesztően sok vállalkozás van tartósan bajban, mert a vásárlóik elolvadtak. És egyáltalán nem mentettük meg a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot. Sőt, sokkal, de sokkal rosszabbá tettük.

Ijesztően sok vállalkozás van tartósan bajban, mert elolvadtak az ügyfeleik
Majdnem egyedül kritizáltam ezeket az intézkedéseket, amikor elkezdődtek. Valójában az első napokban teljesen egyedül voltam – kivéve, hogy a Mail on Sunday, a szabad sajtó megfelelő hagyományait tiszteletben tartva, megengedte, hogy ellenvéleményt nyilvánítsak, és nagyvonalú teret adott erre. Ez teljesen helyénvaló volt. Felelős voltam azért, amit mondtam. Az újságnak nem kellett egyetértenie velem, de azt a civilizált nézetet vallotta, hogy a nyílt vita az igazságnak kedvez, vagy ahogy Milton fogalmazott a szólásszabadság nagy védelmében írt Areopagitica című művében: "Ki ismerte már az Igazságot a rosszabbik oldalon, szabad és nyílt találkozásban?".Valaki babrált az algoritmusokkal, amelyek a webes kereséseket irányítják


Néhány hét múlva világossá vált, hogy nem mindenki olyan felvilágosult, mint a Mail on Sunday.

A műsorszolgáltatók meghívásai, akik korábban barátságosak és meglehetősen nagylelkűek voltak az idejükkel, néhány hősies kivételtől eltekintve, mint például Mike Graham a Talk Radio-tól, nem érkeztek többé.

Különböző emberek a Twitteren és máshol nevetséges módon azzal vádoltak, hogy "tagadom" a Covidot, vagy hogy a korlátozásokkal kapcsolatos kételyeim kifejezésével emberek halálát okoztam, ami nagyon csúnya rágalom.

Annak ellenére, hogy magam is be voltam oltva, a Covid-fanatikusok egyszerre jelentettek fel "oltásellenesnek", és a valódi oltásellenesek dühének tárgyává váltam, akik őrülten úgy döntöttek, hogy áruló vagyok, noha soha nem fogadtam el az ügybuzgalmukat (az egyikük a minap üldözőbe vett egy vonaton, hogy kiabáljon velem).


A mélyebb hatást azonban nehezebb volt meghatározni. Ez ugyanis az interneten történt, a legfontosabb fórumon. Itt sosem lehetsz biztos benne.


Sokat használom a Twittert, de vajon mások is látják a tweetjeimet? Fogalmam sincs, és soha nem fogom megtudni, hogy "árnyék-tiltás" történt-e – a cenzúra egy olyan formája, amelyben a hatásodat csökkentik, de valójában nem törlik el, így nehéz mérni vagy észrevenni.


De két ponton minden kétséget kizáróan egyértelmű volt, hogy valami nagyon hátborzongató dolog történt. Elég sok interjút adok, amelyek később megjelennek a YouTube-on, és néha több mint 100 000 nézőt is elérnek.


2020 júniusában interjút adtam a vírusos bohózatról két okos fiatalembernek, Konstantin Kisin és Francis Foster-nek, akik a TRIGGERnometry nevű népszerű webes adást vezetik. Azt mondtam, amit itt is mondtam – hogy a gazdaság összeomlása és a személyes szabadság elfojtása teljesen aránytalan a Covid-19 által jelentett veszélyhez képest. Bizonyítékokkal támasztottam alá a véleményemet, és neves szakértőket idéztem. Nem hiszem, hogy bármi olyat mondtam volna, ami hamis vagy sértő lett volna. De az interjú megkezdése után néhány órával Konstantin és Francis egy nagyon furcsa dolgot vett észre. Szinte lehetetlen volt megtalálni, még ha tudták is, hol keressék. Általában a műsoruk gyorsan nagyszámú nézőt szokott szerezni, és ezt tette egy korábbi alkalommal is, amikor egy másik ügyben interjút készítettek velem.


Biztos vagyok benne (de nem tudom bizonyítani), hogy árnyék-befolyásolás áldozata lettem. Valaki belepiszkált a számítógépes algoritmusokba, amelyek mindenki keresését irányítják a világhálón. Sokan kedvesen tiltakoztak. És amilyen rejtélyes módon a tiltást alkalmazták, olyan rejtélyesen el is párolgott, bár túl későn. Az interjú közönsége visszavonhatatlanul csökkent. Ez még nem minden – 2021. január 25-én a YouTube közzétette egy beszélgetés változatát, amelyet Mike Grahammel folytattam a Talk Rádióban. Az eredeti adásból azonban 75 másodperc hiányzott.


Néhány héttel korábban a YouTube felfüggesztette a teljes Talk Radio adását. A tiltást nagy nyilvános felhajtás után szüntették meg. Soha nem jártam igazán a végére annak, hogy mi történt a cenzúrázott szavaimmal, de azt hiszem, azt mondhatom, hogy valaki szándékosan vágta ki őket, mert nem tetszett neki az általam kifejtett vélemény.


Azért említem ezeket a dolgokat, mert most még aggasztóbb kapcsolatunk van. A Big Brother Watch jelentése valószínűleg csak a felszínét érinti annak, hogy a kormányzati szervek mire készültek az ország lezárása alatt. Tudjuk, hogy egy bizonyos szakaszban érdekelte őket, hogy én mire készültem, de gyanítom, hogy ennél sokkal többről volt szó, amit soha nem fogunk megtudni.Az elnyomás úgy virágozhat, mint a gaz, ha nem vágják vissza


A kulcs azonban a Fehérház különleges hozzáférése az internetes óriáscégekhez, amelyek közé természetesen a YouTube és a Twitter is tartozik. Ezeknek az árnyékos megfigyelőknek nyilvánvalóan forródrótjuk volt a webszörnyekhez, ami lehetővé tette számukra, hogy "megjelöljenek" olyan dolgokat, amelyek nem tetszettek nekik. Valakinek, akinek a fizetését önök és én adtuk, a kormánynak nyújtott különleges jogkörökkel, nem tetszett, amit mondtam? Valaki más attól félt, hogy a TRIGGERnometria népszerűsége új, szélesebb közönséget biztosít nekem és nemkívánatos nézeteimnek? Én csak találgatni tudok, és önök is.


De a közvetett bizonyítékok erősek. És úgy vélem, hogy a cenzúra így fog újra megjelenni közöttünk, ahogy a kormányok egyre kevésbé tolerálják az ellenzéket.

Számomra az volt a legmegdöbbentőbb a nagy Covid-pánikban, hogy az államnak mennyi támadást sikerült intéznie az alapvető szabadságjogok ellen anélkül, hogy bárkit is nagyon érdekelt volna.

Ez részben a kormány által szándékosan terjesztett félelemnek volt köszönhető (amint azt a SAGE jegyzőkönyvei elárulják).


Itt az ideje tehát, hogy teljes és erőteljes vizsgálatot követeljünk a Big Brother Watch által bátran feltárt sötét anyagokkal kapcsolatban – és hogy fellépjünk a cenzúra és az elnyomás irányába mutató tendencia ellen, amely virágzik, mint a gaz, ha nem vágjuk vissza kíméletlenül.

567 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page