top of page

A kormányok „átlépték a határt” a COVID-19-es járvány idején hozott zárlatokkal
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


A kormányok "átlépték a határt" a COVID-19-es járvány idején hozott zárlatokkal az 1922-es Bizottság elnöke szerint.


A világ kormányai "átlépték a határt", amikor "példátlan" zárlatokat rendeltek el a lakossággal szemben a COVID-19-es járvány idején – mondta egy vezető konzervatív képviselő.


Sir Graham Brady, a konzervatív képviselők befolyásos 1922-es Bizottságának elnöke már korán tiltakozott az emberek szabadságjogainak "példátlan elvétele ellen, amelyre a COVID-19-re adott válaszlépések során került sor".


Az NTD "British Thought Leaders" című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy "nem volt kétsége afelől", hogy helyesen cselekszik, amikor elkezdte felvetni a pártok közötti támogatást élvező politikával szembeni kifogásait.


Brit Covid-tiltakozók. Rendőrök letartóztatnak egy tiltakozót egy lezárás elleni tüntetésen a Parlament háza előtt a London központjában lévő Westminsterben 2021. január 6-án. (Tolga Akmen / AFP via Getty Images)


Azt mondta:


"Az emberek nem akarják, hogy az emberiséget megzavarják: Nem volt kétségem afelől, hogy helyesen cselekszem, mind a gyakorlati következmények – az a tény, hogy a lezárások több kárt okoznak, mint hasznot –, mind pedig a nagyon fontos erkölcsi ügy szempontjából."


"Úgy gondolom, hogy a kormányok világszerte – néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve, Svédország a legjelentősebb – átlépték azt a határt, amikor az országukban az emberek kiszolgálói helyett részletes utasításokat adtak nekik arra vonatkozóan, hogyan éljék az életüket, láthatják-e a saját családjukat, kezdhetnek-e új kapcsolatot. Ez példátlan."


"Hatalmas" károk

Sir Graham elmondta, hogy "némi engedékenységet tanúsított Boris Johnson iránt az azonnali reakció során", mert "nem sokat tudtunk a vírus természetéről".


De néhány héttel később "kezdtünk tisztább képet kapni" - mondta.


"Tudtuk például, hogy a fertőzés szintje az Egyesült Királyságban már a lezárás kezdete előtt csökkent, aminek jeleznie kellett volna, hogy esetleg más módon is kezelhetnénk a problémát."Rendőrök tartják fenn a jelenlétet a Clapham Commonnál a lezárás elleni tüntetésen az angliai Londonban 2021. január 9-én. (Hollie Adams/Getty Images)


"Az is nyilvánvaló volt már nagyon korán, hogy a lezárások sorozatának folytatása, majd a nyitás és az újabb lezárás, majd a különböző korlátozások folytatása hatalmas problémákat fog okozni.


Úgy gondolom, hogy a mai problémáink szinte mind a COVID-19-re adott válasz következményei, vagy sokkal rosszabbá tették azokat."


Graham úr szerint az ismételt zárlatok "óriási" károkat okoztak, hivatkozva az államháztartás egyre súlyosbodó válságára, az NHS hosszú várólistáira és a "hatalmas mentális egészségügyi problémákra, különösen a fiatalok körében".


A parlamenti ellenőrzés hiánya

Sir Graham szerint a drákói zárlatos intézkedésekre még nem volt példa az emberiség történetében.


"Történelmileg a karantént akkor alkalmazták, amikor világjárvány volt a múltban. De mindig olyan emberek kerültek karanténba, akik betegek voltak, vagy akikről megalapozottan feltételezhető, hogy fertőzöttek. Soha nem próbáltunk még karanténba zárni egy egész népességet."


"Egyre több a bizonyíték arra, hogy rosszul cselekedtünk" mondta, majd hozzátette: "Le kellene vonnunk néhány tanulságot, nemcsak a zárlatok hatékonyságáról, hanem a politika kialakításának módjáról és a politika ellenőrzéséhez való hozzáállásról is".


Sir Graham elmondta, hogy 2020 nyarán aktívan tiltakozni kezdett az ellen, hogy a brit kormány korlátozást vezetett be anélkül, hogy az alsóházban akár vita, akár szavazás zajlott volna.


"Teljes hat hónapon keresztül a brit kormány miniszteri diktátummal, teljesen elfogadhatatlan módon hajtotta végre ezeket a korlátozásokat, és a minisztereknek még csak eszükbe sem lett volna szabad jutnia, hogy ezt tegyék."


Sir Graham szerint "fontos", hogy a képviselők a lezárás ellen érveltek, hozzátéve, hogy a parlament "elrettentette a kormányt attól, hogy 2021 decemberében további korlátozásokat vezessen be".

"Amikor ezeket a korlátozásokat nem vezették be, semmi baj nem történt" – mondta.

"Azt hiszem, inkább azt bizonyítottuk, hogy lehetett volna enyhébb is, mindvégig. Bízhattunk volna az emberekben, hogy meghozzák a saját döntéseiket, és felelősséget vállalnak saját és a körülöttük élők biztonságáért, és nem kellett volna hatalmas gazdasági egészségügyi és mentális károkat elszenvedniük." – közölte.


Lóvá téve

Sir Graham szerint "sok ember mostanra rájött, hogy a világjárvány idején 'megvezették' őket. Szerinte "lenyűgöző" volt Chris Whitty főorvos júniusi, a COVID-19 vizsgálaton tett vallomása, "amikor azt mondta, hogy

nem a tudósok találták ki a lezárás ötletét, hanem a politikusok kérték fel őket erre".

A vezető konzervatív megkérdőjelezte a kormány ismételt állítását, miszerint a COVID-19 intézkedései során "a tudományt követte".

"Mindvégig azt mondták nekünk, hogy csak követünk valamit, amit úgy hívnak, hogy 'a tudomány'. Nos, akkoriban tudtuk, hogy nincs olyan dolog, hogy 'a tudomány'.
A tudományt meg kell kérdőjelezni, és mindig vannak más tudósok, akiknek más a véleményük."

"Volt néhány nagyon kiváló tudós abban az időben, akik fontos kérdéseket tettek fel. Őket pedig elhallgattatták és kirekesztették, néha a tudományos intézményrendszer, néha pedig a média azon részei, amelyek elfelejtették hagyományos kötelességüket, hogy feltegyék a nehéz kérdéseket, és leleplezzék azokat a politikai döntéseket, amelyek nem bizonyítékokon és szilárd érvelésen alapulnak."


Azt mondta, hogy a világjárványügyi intézkedések nagy része "nem volt bizonyított", és hozzátette:


"A Downing Street 10. szám alatt dolgozó emberek, akik maguk sem mindig követték a korlátozásokat, azért tették ezt, mert pontosan tudták, hogy a legtöbb ilyen korlátozás mögött nincs bizonyíték".


"A dolog iróniája az, hogy ha Boris Johnson nem követte volna ezt a szélsőséges zárlatpolitikát, akkor a Downing Street-en történt események, amelyek 'Partygate' néven váltak ismertté, soha nem lettek volna téma, és kétségtelenül most is folytatódna a miniszterelnöksége."


Sir Graham azt mondta, reméli, hogy a kormány "egy kicsit több alázatot" tanúsít majd, ha és amikor az országnak a jövőben újabb világjárvánnyal kell szembenéznie.
365 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page