top of page

A svájci fortély: a környezet megóvása érdekében korlátoznák a bevándorlást
Vukics Ferenc jegyzete


Ez aztán a politikai innováció. A svájciak szembe állítják egymással a „progresszívek” által hangoztatott két nagy alapelvet, a bevándorlást és a „bolygó megmentését”. Lehet, hogy egy bevándorlásról szóló országos népszavazás Svájcban segíthet abban, hogy korlátozzák a bevándorlás mértékét?

Egy svájci kezdeményezés 10 millióra korlátozná az ország népességét, követeli a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését. Hihetetlen, de mindezt arra hivatkozva teszi, hogy a környezet megóvására hivatkozik.

Svájc legnépszerűbb pártja, a Svájci Néppárt (SVP), amely vidéki kötődéséről és a tömeges bevándorlás ellenzéséről ismert, népszavazást kezdeményez, amely a nemzetközi szerződések újratárgyalását vagy akár teljes felfüggesztését követeli, ha a svájci népesség száma eléri a 10 milliót.


A tervezett népszavazás egy olyan időszakban jön, amikor Európa környezeti katasztrófával, lakhatási válsággal és a bevándorlás ugrásszerű növekedése miatt az állami forrásokra nehezedő kihívásokkal néz szembe.


Számos európai ország a világ legsűrűbben lakott területei közé tartozik. Egyes szakértők szerint, ha időben nem történik valamiféle komoly ellenintézkedés, akkor a közeljövőben csak még zsúfoltabb lesz az élet bennük. Svájc sem kivétel.


"Országunk minden sarkon repedezik. Az elmúlt évek rossz döntéseinek következményeit éljük át ma. Ha nem avatkozunk közbe, akkor ezek a negatív jelenségek, események eluralkodnak rajtunk" mondta Marcel Dettling, az SVP kampányfőnöke.


Dettling arra figyelmeztet, hogy a gazdasági migráció továbbra is magas, ráadásul kevés érkező vált igazán „hasznára” az államnak. Jelenleg azokból a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló, akik „hagyományosan” nehezen illeszkednek be a svájci életmódba. Svájc riasztó börtönstatisztikája az mutatja, hogy ezek a csoportok a leggyakrabban komoly összetűzésbe kerülnek a svájci törvényekkel.


"Ma nagyon erős a gazdasági migráció. Aki valaha betette a lábát Svájcba, az soha nem fogja elhagyni az országot. Ma pedig az Afrikából érkező migránsok aránya már 34 százalékos" – mondja Dettling.


Az SVP január 6-án és 7-én a Bodeni-tó partja közelében fekvő Thurgauban ülésezik, és a fő vitatéma várhatóan a bevándorlás lesz. Az új népszavazás-tervezet a "kezdeményezés a fenntarthatóságért" munkacímet viseli.


A népszavazás szövege már elkészült, és előírná, hogy Svájc lakossága 2050-ig nem haladhatja meg a 10 milliót. 2050 után ez a határ némileg emelkedhetne, de csak a határokon belüli többlet születések következtében térnének el ettől a gyakorlattól.


Thomas Matter nemzeti tanácsos szerint "vörös riadót" kell fújni Svájc növekvő népességszáma miatt, hozzátéve, hogy "ez az utolsó pillanat, amikor még változtathatunk valamit Svájc érdekében".


"A migrációs adatok hajmeresztőek. Csak 2022-ben Svájcnak 200 000 fővel több lakosa lesz. Ez tőbb, mint Bázel kanton lakossága".


Az a veszély is fenyeget, hogy egy Szerbia és Koszovó közötti konfliktus csak tovább növelné az albán menekültek számát, akiknek többsége már komoly családi kapcsolatokkal rendelkezik az alpesi országban. Az ország lakossága már most is gyorsan közelít a 9 millióhoz. A 2022-es évben 145 958 ember érkezett, ami 8,89 millióra emelte a lakosság számát. Már csak idő kérdése, hogy elérje a 9 milliót. Az elmúlt 20 évben Svájc lakossága 21 százalékkal nőtt.


"Ha Svájc a következő 20 évben ismét ilyen erőteljesen növekszik, akkor minden összeomlik. Az ország oktatási, egészségügyi és közlekedési, pénzügyi tartalékai kimerültek. Sürgősen fel kell váltani a mennyiségi növekedés modelljét a minőségi növekedés elgondolására" – nyilatkozta Matter.


Az ország adósságfékjéhez hasonlóan a népszavazás a bevándorlás csillapítását szolgálná. A szöveg szerint bizonyos népesedési korlátok elérése esetén a kormánynak lépéseket kell tennie a népességnövekedés gátlása érdekében. Ha például Svájc lakossága eléri a 9,5 milliót, akkor a Svájci Szövetségi Tanácsnak új törvényekkel kell fellépnie a növekedés ellen.

Ha az ország eléri a 10 milliós küszöböt, akkor a kormánynak már "szigorú intézkedésekkel" kell reagálnia, beleértve azt is, hogy a Szövetségi Tanács felhagy olyan nemzetközi megállapodásokkal, mint az ENSZ migrációs paktumai vagy a szabad mozgásra vonatkozó uniós szerződések.

Fontos megjegyezni, hogy Svájcban a múltban több népszavazás is volt a bevándorlás témájában, köztük a híres 2014-es népszavazás "a tömeges bevándorlás ellen", amely a szavazatok 50,3 százalékával győzött.

Az SVP által támogatott népszavazás célja az volt, hogy szigorú kvótákat vezessenek be a bevándorlásra, de a népszavazás győzelme ellenére a svájci parlament a törvényhozói munkája során nem vette figyelembe a referendumot.
Az EU a népszavazás után megfenyegette Svájcot (ennyit a demokráciáról) a „szabad munkaerő-áramlás” korlátozására tett kísérletek miatt, és figyelmeztette, hogy a szabad mozgás bármilyen korlátozása az összes uniós megállapodás semmisségét fogja jelenteni, ami súlyos gazdasági következményekkel fog járni az ország számára.

Az SVP élesen bírálta a végleges megállapodást, amely nem vezetett be bevándorlási kvótákat, hanem egyfajta „mérsékelt javulást” kínált a korábbi svájci állampolgárok munkavállalásának támogatásával. Az SVP akkor a népszavazási döntés ellehetetlenítését "a választók akaratának elárulásának" és „alkotmányellenes cselekedetnek” nevezte, az EU-bizottság pedig ünnepelte a kezdeményezés "erősen felhígított változatát".


Az SVP ezúttal olyan szöveget fog a népszavazásra felvenni, amely egyenesen arra szólítja fel az éppen aktuális szövetségi kormányzatot, hogy Svájc hagyja figyelmen kívül ezeket a nemzetközi megállapodásokat. Borítékolható, hogy a svájci üzleti érdekek és az ország baloldali-liberális tömbje valószínűleg komoly harcot fog vívni, ha a népszavazás győz.


Az SPV szerint a bevándorlás nem egyenlő a végtelen növekedéssel. A jelenlegi nyugati modell a tömeges bevándorlás révén a GDP végtelen növekedését hirdeti. A több bevándorló több fogyasztót jelent.

A baloldali-liberális és zöld pártok a nyugati világban egyszerre szólították fel az európaiakat, hogy a környezet megóvása érdekében kevesebb gyermeket vállaljanak, miközben a közel-keleti, afrikai és ázsiai országokból érkező tömeges bevándorlást támogatták, holott ezek az újonnan érkezők magas születési rátájukról ismertek.

Ugyanakkor az olyan országok, mint Svájc, Németország és az Egyesült Királyság a bevándorlásnak "köszönhetően" népesedési rekordokat döntenek, ami komoly terhet ró a környezetre és a szociális jóléti modellekre. Ezt az elképzelést eddig csak Magyarország és Dánia utasította el.


A svájci jobboldal ezek szerint úgy gondolja, hogy ha fenn akar maradni, a környezeti okokat és a klímaváltozást a bevándorlás révén bekövetkező népességnövekedéshez kell kötnie. A svájci népszavazás talán egy bólintás a növekvő valóságra.


A bevándorlás korlátozására felszólító népszavazás valószínűleg elbukna, tekintettel a bevándorláspárti fiatalok növekvő szavazataira, de ha ezt a zöld ügyekhez lehet kötni, akkor egy ilyen népszavazásnak lehet esélye.

Az SVP továbbá azzal érvel, hogy ez a végtelen népességnövekedési modell nemcsak fenntarthatatlan, de valójában nem is eredményezi a kívánt végtelen gazdasági növekedést.


Manuel Strupler, az SVP nemzeti tanácsosa szerint a pusztán "mennyiségi" bevándorlás nem garantálja a magasabb egy főre jutó növekedést. Ráadásul ez a fajta bevándorlás "felhígítja" Svájc értékeit.


"Egy bizonyos ponton valakinek meg kell fizetnie a jelenlegi politikánk költségeit. Kötelességünk a következő generációval szemben megőrizni azokat az értékeket, amelyek sikeressé tették Svájcot."


Thomas Matter szerint a népességnövekedés valójában elérte azt a pontot, hogy károsítja a gazdasági növekedést, és hozzájárul ahhoz, hogy az ország recesszióba kerüljön. Szerinte míg a népesség 2022-re 2,5 százalékkal nő, addig az egy főre jutó jövedelem csak 2 százalékkal emelkedik:


"Azt akarják elhitetni velünk, hogy a bevándorlás rímel a növekedésre. A valóságban azonban a recesszió felé tartunk" – mondta.


Megjegyezte, hogy Franciaország és Németország hangzatos nyilatkozati ellenére lezárta határait a Svájcból érkező illegális bevándorlás előtt. Matter arra figyelmeztet bennünket, hogy "katasztrófa készülődik".

422 megtekintés

Bình luận


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page