top of page

A tabudöntő főbíró és a magyar hatóerő. Pokol Bélával beszélget Tallián Hedvig

Születhet-e titkolózások és erőszak közepette tekintélyes intézmény, mely végül a demokrácia megdicsőítőjeként gyökeresedik meg a köztudatban? Az alkotmánybíráskodás fogantatása és modern demokráciáinkat befolyásoló szerepe a mainstreamben a nem feszegetendő témák egyike, és csak azért nem számít a téma teljesen tabunak, mert Professzor Dr. POKOL BÉLA volt alkotmánybíró jogtudósi pályája kezdete óta és a bírói bársony talár viselése közben is az intézmény politikát és demokráciát befolyásoló működésének feltárására törekedett. Természetesen nemzetközi összefüggéseiben vizsgálva az alkotmánybíráskodás múltját, jelenét és hatását. Ebben a podcastban Pokol professzor rávilágít, hogy kik, milyen megfontolásból és miként hozták létre a német alkotmányt és vele az omnipotens alkotmánybíróságot. Hogy jártak ezzel a japánok, a spanyolok és mi, kelet-európaiak?

De mit ér a tudós, ha magyar – még ha beszél is németül, angolul? Miként lehet elérhetővé tenni a több kötetben összefoglalt és feltárt tényeket, összefüggéseket a világ távoli pontjain élő jogtudósok számára? Nemzetközi hálózatokkal szembemenve, azokat kicselezve?

Mindez természetesen nem választható el a szabadság iránti örök magyar vágy problematikájától, aktualizált szóhasználattal élve: a szuverenitás kérdéskörétől, ráadásul úgy, hogy a hazaárulók köztünk élnek.

Kép: Professzor Dr. Pokol Béla (archívumából)

Zene: C.P.E. Bach csembalóverseny részlet Spányi Miklós előadásában533 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page