top of page

Aaron Bushnell élve elégette magát, hogy Gáza felé fordítsd a szemed (Caitlin Johnstone jegyzete)
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Megnéztem azt a cenzúrázatlan videót, amelyen Aaron Bushnell amerikai pilóta öngyújtogat a washingtoni izraeli nagykövetség előtt, miközben azt kiabálja, hogy "Szabad Palesztinát". Haboztam, hogy megnézzem-e, mert tudtam, hogy ha egyszer belevésem a fejembe, akkor az életem végéig ott marad, de úgy gondoltam, ennyivel tartozom neki.


Úgy érzem, mintha felkaptak volna és megráztak volna, és gondolom, Bushnell nagyjából ezt akarta elérni. Valamit, ami felrázza a világot, és ráébreszti a valóságra, ami történik. Valamit, ami kizökkent minket a nyugati disztópia agymosott és zavart kábulatából, és a tekintetünket Gáza felé fordítja.


A hangok jobban megmaradnak az emberben, mint a látvány. A szelíd, fiatalos, Michael Cera-szerű hangja, ahogy a nagykövetség felé sétált. A kerek fémtartály hangja, amelyben a gyorsítószert tárolta, egyre hangosabb, ahogy a kamera felé gurul. A hang, ahogy Bushnell azt mondja, hogy "Szabad Palesztinát", majd elüvölti, aztán szavak nélküli sikolyokra vált, amikor a fájdalom túlságosan nyomasztóvá vált, majd még egy "Szabad Palesztinát" erőltet, mielőtt végleg elvesztette a szavait. A hang, ahogy a rendőr újra és újra azt kiabálja neki, hogy feküdjön a földre. Az elsősegélynyújtó hangja, aki azt mondja a rendőröknek, hogy ne fogjanak fegyvert Bushnell égő testére, hanem hozzanak tűzoltó készüléket.


Hihetetlenül sokáig állt, miközben égett. Nem tudom, honnan volt hozzá ereje. Még jóval azután is állva maradt, hogy már nem beszélt.


Bushnellt kórházba szállították, ahol Talia Jane független riporter jelentése szerint meghalt. Körülbelül olyan szörnyű halál volt, amilyet egy ember csak átélhet, és úgy tervezték, hogy az legyen.


Bushnell nem sokkal e világra szóló utolsó tette előtt a következő üzenetet tette közzé a Facebookon:


"Sokan szeretjük megkérdezni magunktól, hogy 'Mit tennék, ha még élnék a rabszolgaság idején? Vagy a Jim Crow délen? Vagy az apartheidben? Mit tennék, ha az országom népirtást követne el?".


" A válasz az, hogy megteszed. Éppen most."


Aaron Bushnell megadta a saját válaszát erre a kihívásra. Mindannyian megadjuk a sajátunkat most.


Én soha nem tenném azt, amit Bushnell tett, és senkinek sem ajánlanám, hogy megtegye. Ezzel együtt azt sem tagadhatom, hogy az akciója elérte a kívánt hatást: felhívta a figyelmet a Gázában zajló borzalmakra.


Tudom, hogy ez igaz, mert bárhol látom, hogy Aaron Bushnellről beszélnek az interneten, Izrael-párti trollok hatalmas áradatát látom, akik eszeveszetten özönlenek a kommentekbe, hogy manipulálják a történetet.

Mindannyian megértik, hogy milyen romboló hatással van az amerikai és izraeli információs érdekekre, ha az emberek egy nemzetközi híradást látnak arról, hogy az amerikai légierő egy tagja önfeláldozza magát a kamera előtt, miközben azt kiabálja, hogy "Szabad Palesztinát", és mindent megtesznek, hogy enyhítsék ezt a kárt.


Miközben ezt írom,

az emberek teljes bizonyossággal kutatnak Bushnell történetében, olyan mocsok után kutatva, amelyet bizonyítékként lehet felhasználni arra, hogy rossz ember volt, hogy mentálisan beteg volt, hogy a palesztinbarát aktivisták és a disszidens média tévútra terelte – bármit, amit csak tudnak, hogy megragadjon. Ha találnak valamit, szó szerint bármit, a rágalmazók és a propagandisták a lehető legmesszebbre mennek vele.

A történelem ezen pontján ezt választják. Ezt tették volna a rabszolgaság vagy az apartheid idején is. Ezt teszik, miközben az országuk most is népirtást követ el. Az emberek megmutatják, hogy mit tettek volna a Gázára adott válaszukkal, és megmutatják, hogy mit tettek volna Aaron Bushnell önégetésére adott válaszukkal.


Nem fogom itt linkelni a videót; a megtekintése személyes döntés, amiről valószínűleg saját magadnak kell gondoskodnod, hogy megbizonyosodj arról, hogy tényleg az, amit akarsz. Akár megnézed, akár nem, ez megtörtént, ahogy Gáza elégetése is most történik. Mindannyiunknak megvan a saját személyes reakciója erre a valóságra. Ezek vagyunk mi.


Caitlin Johnstone munkáját teljes mértékben az olvasók támogatják, így ha tetszett ez a cikk, kérjük, osszátok meg, kövessétek őt a Facebookon, a Twitteren, a Soundcloudon, a YouTube-on, vagy dobjatok egy kis pénzt a borravalós üvegébe a Ko-fi, a Patreon vagy a Paypal oldalán. Ha többet szeretnél olvasni, megvásárolhatod a könyveit. A legjobb módja annak, hogy biztosan lássátok, amit publikál, ha feliratkoztok a levelezőlistára a weboldalán vagy a Substackon, amivel e-mailben kaptok értesítést mindenről, amit publikál.  További információért arról, hogy ki ő, hol áll, és mit próbál tenni a platformjával, kattints ide. Minden művét amerikai férjével, Tim Foleyval közösen írta.

343 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK