top of page

Amerikai tisztviselők szerint a lengyelországi rakétacsapás Ukrajna önvédelméből származhatott
Vukics Ferenc jegyzete


Éppen az Ultrahang felvételén voltam, amikor megérkeztek az első hírek a Lengyelország területére becsapódott rakétákról. Az ember sohasem tud időszerű lenni ebben a háborúban, mert az események szinte pillanatok alatt változnak. Mivel kritikus helyzetről van szó és a fősodratú pánikkeltés uralta a magyar médiát is, fontosnak tartom, hogy gyorsan összefoglaljuk azokat a híreket is, amelyek valamilyen oknál fogva ritkábban szerepelnek a tudósításokban a becsapásokkal kapcsolatban.


Sorvezetőként Tyler Durden: Poland Missile Strike May Have Come From Ukraine Self-Defense: US Officials c., a ZeroHedge-n megjelent cikkét használom.

Frissítés (0017ET): A Lengyelországba csapódott rakétát valószínűleg az ukrán erők lőtték ki egy támadó orosz rakétára – jelenti az AP három, nem azonosított amerikai tisztviselőre hivatkozva.


„A közeli ukrán határon túli sorozatos orosz légicsapások által okozott zűrzavar közepette kulcskérdés maradt a rakéta kilövésének körülménye, és főképpen az, hogy ki lőtte ki a rakétát. Oroszország tagadta, hogy köze lenne a lengyelországi robbanáshoz.”


„Három amerikai tisztviselő állítja, hogy az előzetes értékelések szerint a rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára az ukrán elektromos infrastruktúra elleni keddi megsemmisítő támadások során. A tisztviselők névtelenséget kérve beszéltek, mert nem voltak felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljenek az ügyről.” – AP

Az Associated Press arra is rámutat, hogy a fenti értékelés – Biden elnök azon megjegyzése mellett, hogy "valószínűtlen", hogy a rakétát Oroszországból lőtték ki – ellentmond egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselőtől származó korábbi keddi információnak. A hírszerző korábban azt nyilatkozta az AP-nek, hogy "orosz rakéták lépték át Lengyelország légterét".


Tehát mégiscsak egy "eltévedt" rakéta volt?


Frissítés (2100ET): Ennyit arról, hogy Oroszország majdnem kirobbantotta a 3. világháborút (még ha hamis zászlóval is). Mint korábban megjegyeztük (lásd alább), még az ukránbarát beszámolók is megjegyezték, hogy a Lengyelországban lezuhant S-300-as SAM ukrán volt. És bár Biden soha nem fogja beismerni, hogy Ukrajna majdnem háborút kezdett Lengyelországgal (bármennyire is szerette volna a mély állam az AP kapcsolatain keresztül vagy az ukrán elnök, hogy Oroszországot hibáztassák),

Biden pillanatokkal ezelőtt kifejezetten azt mondta, hogy az előzetes információk alapján "valószínűtlen", hogy a lengyelországi rakétacsapás Oroszországból származik. Hoppá.

"Rengeteg információ áll rendelkezésre, hogy ezt vitassuk. Nem akarom megmondani, amíg nem vizsgáljuk ki teljesen. A röppálya [sic] alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki. De majd meglátjuk."

Tehát ha nem Oroszországból lőtték ki, akkor honnan lőtték ki?

Íme, a legfontosabb részletek Biden tájékoztatójából:

  • Elmondja, hogy tájékoztatta a NATO és a G7 tagjait a Lengyelországgal folytatott megbeszéléseiről.

  • A vezetők megállapodtak abban, hogy támogatják a vizsgálatokat, hogy kiderítsék, mi történt pontosan.

  • A vezetők azután határozzák meg a következő lépéseket, miután kiderítették, mi történt.

  • Oroszország tovább fokozza támadásait Ukrajnában.

  • Előzetes információk szerint vitatott, hogy a lengyelországi incidens Oroszországból kilőtt rakéta miatt történt-e.

  • A röppálya alapján valószínűtlen, hogy a rakétát Oroszországból lőtték ki.

Frissítés(1715ET): Az egész délutáni riogatás ellenére, miszerint a NATO az 5. cikkely szerinti kollektív védelmi szerződésre hivatkozhat a határ menti város elleni állítólagos orosz rakétatámadás miatt,

a lengyel kormány nemzetbiztonsági rendkívüli ülésének eredménye az ellenkező irányba mutat, és úgy tűnik, ma nem lesz eszkaláció.

Piotr Mueller lengyel kormányszóvivő azt mondta, hogy Lengyelország beleegyezett abba, hogy "növeli katonai készenlétét" – bár döntően még mindig elismerte, hogy "nem világos, mi okozta a robbanást a délkeleti Hrubieszów városában". Oroszország hevesen tagadta, hogy ő állna a két halálos áldozatot követelő robbanások mögött. Varsó tehát az 5. cikkely helyett csupán a sokkal kevésbé ismert 4. cikkelyről beszél. A 4. cikkely "konzultációkat" ír elő, ha egy NATO-tagot fenyegetés ér.„Oroszország most egy összeesküvés-elméletet hirdet, miszerint állítólag az ukrán légvédelem rakétája esett a lengyel területre. Ebből semmi nem igaz. Senki se vegye be az orosz propagandát, és ne erősítse fel annak üzeneteit. Ezt a leckét már rég meg kellett volna tanulni az #MH17 lezuhanása óta.”


A NATO NAGYKÖVETEI SZERDÁN TALÁLKOZNAK LENGYELORSZÁG KÉRÉSÉRE A SZÖVETSÉG 4. CIKKELYE ALAPJÁN – ÁLLÍTJA KÉT EURÓPAI DIPLOMATA.


Frissítés(1920ET): Andrzej Duda lengyel elnök igyekszik megnyugtatni a közvéleményt. Közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy egyelőre nincs biztos bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a Lengyelországba zuhant rakétát. Azt azonban közölte, hogy fokozott készültségi állapotot vezettek be minden lengyel szolgálatnál, beleértve a rendőrséget, a tűzoltókat, a határőrséget.


Duda elmondta továbbá, hogy a hadsereg fokozza a nemzeti légtér ellenőrzését, mivel a nyomozók még mindig dolgoznak a robbanás okainak megállapításán. Minden lengyelt arra szólított fel, hogy maradjon nyugodt. Hozzátette, hogy

"semmi jel nem utal arra, hogy a mai incidens megismétlődhetne".

Korábban Varsó bejelentette, hogy egy "orosz gyártmányú" rakéta landolt a határ menti Przewodów faluban, és a lengyel külügyminisztérium közölte, hogy találkozóra hívta az orosz nagykövetet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy Ukrajna légvédelmi arzenálja mindig is "orosz gyártmányú" volt – különösen az S-300-as rendszerei. Lengyelország nyilatkozata annyiban érdekes, hogy nem mondta ki, hogy "Oroszországból indított" rakéta, nyitva hagyva a rakéta eredetének kérdését.
A fentiek mind abba az irányba mutatnak, hogy ez valójában egy Ukrajna által kilőtt lövedék volt, ahogyan azt néhány alábbi tudósításunk is sugallta.

Frissítés(1715ET): "Egy pillanattal ezelőtt döntés született arról, hogy növelni kell a lengyelországi egyes katonai egységek és más egyenruhás szolgálatok készenlétét" – mondta Müller egy sajtótájékoztatón újságíróknak. Ukrajna-szerte, egészen Lvivig nyugatra, orosz légicsapások sújtották kedden Ukrajna energetikai infrastruktúráját. A The Hill egy Ukrajna számára rémisztő nap után arról számol be, hogy "Oroszország széles körű rakétatámadása Ukrajna ellen – Zelenszkij szerint 90 rakétát lőttek ki – elsősorban az ország elektromos infrastruktúrája ellen irányult, miután a Kreml kínos visszavonulót fújt a kulcsfontosságú ukrán városból, Herszonból".


Teljesen elképzelhető, hogy a nagy rakétatűz közepette, amely Ukrajna légvédelmi intézkedéseit is beindította, egy-egy eltévedt lövedék a NATO-tag Lengyelország területére tévedt. Marcin Zaborowski lengyel szenátusi tanácsadó a nap végén azt mondta, hogy ha valóban véletlen volt, akkor Moszkvának azonnal bocsánatot kell kérnie. A Kreml eddig "szándékos provokációként" ítélte el a jelentéseket – arra utalva, hogy Ukrajna támogatói a NATO-t akarják belekeverni az eszkalációba.

A NATO 4. cikkelye a következőket foglalja magában:


„Minden NATO-döntést konszenzussal hoznak, a tagországok közötti megbeszélést és konzultációt követően. A tagállamok közötti konzultáció tehát a NATO középpontjában áll, mivel a szövetségesek véleményt és információt cserélhetnek, és megvitathatják a kérdéseket, mielőtt megállapodásra jutnának és lépéseket tennének.”

Ami az ukrán kormány reakcióját illeti, az némileg kiszámítható volt:

Zelenszkij elnök a háború "igazán jelentős eszkalációjának" nevezte a történteket, miközben "cselekvést" követelt a Nyugattól.

"Rakétákkal NATO-területet támadni... Ez egy orosz rakétatámadás a kollektív biztonság ellen! Ez egy igazán jelentős eszkaláció. Cselekvésre van szükség" – mondta Zelenszkij kedd esti videóbeszédében. Szerinte "csak idő kérdése, hogy az orosz terror tovább menjen".

Meg nem erősített videót, amely állítólag a csapás utóhatását mutatja a határ lengyel oldalán, az egyik lengyel tévéadó sugározta.

Eközben egy nagy tekintélyű, általában az ukrán féllel szimpatizálónak tartott fegyverkövető közösségi média fiókja is megtörten azt állítja, hogy ami a lengyel városra zuhant, az egy ukrán légvédelmi rakéta volt...

Mivel a történtek tálalása gyorsan változik, és a becsapódás helyszínéről rendelkezésre álló fényképes bizonyítékok most szélesebb körű vizsgálat alá kerülnek, az ukrán tisztviselők kárelhárításba kezdtek...


Frissítés (1500ET): A feltételezett rakétatámadással kapcsolatos ellentmondásos jelentések nyomán Oroszország kiadta első nyilatkozatait az Ukrajnával határos lengyel területet ért feltételezett rakétatámadásról. Oroszország "szándékos provokációnak" nevezi a jelentéseket, és tagadja, hogy erői bármilyen rakétát célba vettek volna az ukrán-lengyel határ közelében – írja az Interfax hírügynökség.


Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy nem vett részt "az ukrán-lengyel határ közelében lévő célpontok elleni csapásokban" "orosz fegyverekkel" – ahogy azt lengyel források állítják. Az orosz közlemény szerint továbbá Varsó próbálja eszkalálni a helyzetet. A Pentagon közben közölte, hogy egyelőre nem tudja megerősíteni a jelentéseket, de további információkat gyűjt. A Pentagon szóvivője fogadkozott, hogy az Egyesült Államok készen áll "a NATO területének minden centiméterét megvédeni".

A lengyel Radio Zet rádióadó adásában elhangzott, hogy helyi jelentések szerint, ami Przewowóban becsapódott, az nagy valószínűséggel egy, az ukrán fegyveres erők által lelőtt rakéta maradványa.

De egymásnak ellentmondó és sok meg nem erősített állítás kering még mindig. Az amerikai külügyminisztérium közölte: "Együttműködünk a lengyel kormánnyal, hogy információkat gyűjtsünk és felmérjük, mi történt". Egyben "hihetetlenül aggasztónak" nevezte a jelentéseket.


Az alábbiakban a teljes orosz válasznyilatkozat olvasható:


„Oroszország védelmi minisztériuma cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna lengyel területre, és azokat "szándékos provokációnak nevezte, amelynek célja a helyzet eszkalálása". "Az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontokra nem mértek csapást orosz megsemmisítő eszközökkel" – áll a közleményben. A helyszínen állítólag talált roncsoknak "semmi közük az orosz fegyverekhez" – tették hozzá.

Közben az "5. cikkely" trendi a Twitteren.


Az Associated Press is megerősíti, egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva, aki szerint két embert öltek meg a rakéták. A Pentagon azonban ezt követően közölte, hogy egyelőre nem tudja megerősíteni a jelentéseket.


Lengyel források pedig arról számolnak be – bár hangsúlyozzák, hogy a jelentés még nem hivatalos –, hogy a lengyel katonai repülőgépeket kivezényelték a Tomaszów Lubelski melletti repülőtérről. "A lengyel légierő vadászgépeket vett fel a levegőbe a Lublini vajdaságban lévő Tomaszów-Lubelski repülőteréről" – áll a helyi jelentésekben. A jelentések szerint a rakéták a gabonaszárítókba csapódtak be, és két áldozatot követeltek. A rendőrség, az ügyészség és a hadsereg a helyszínen van.


És ahogy a Bloomberg is megerősíti, Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a minisztertanács nemzetbiztonsági bizottságának sürgős ülését. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szintén összehívta a nemzetvédelmi tanács ülését.


Észtország eközben közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy "készen áll megvédeni a NATO minden egyes centiméterét. Teljes szolidaritásban vagyunk szoros szövetségesünkkel, Lengyelországgal" – közölte a külügyminisztérium.

A hír a határidős részvények árfolyamát zuhanórepülésbe taszította.

Órákkal korábban a nap folyamán az ukrán hatóságok egy sor újabb rakétatámadásról számoltak be a főváros ellen, és ritka légicsapásokról a nyugati régiókban is, beleértve Lviv városát is.


Ez újabb vészhelyzeti áramkimaradásokat eredményezett a különböző érintett városokban.


Közben a NATO kollektív védelmi cikke trendi a Twitteren, ami sosem jó jel...


Megint közel álltunk ahhoz, hogy óriási bajba kerüljünk.

Ha most nem érti meg a világ, hogy ideje tűzszünetről és békéről beszélni, akkor sohasem. Az egyik ilyen "tévedés" a végén halálos lehet az emberiség számára.
584 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page