top of page

Árulkodó sorozatszám – Kinek a rakétája gyilkolt a kramatorszki vasútállomáson?


A kramatorszki vasútállomást ért rakétacsapás kapcsán továbbra sem csitulnak az indulatok. Míg a Nyugat az ukrán oldallal egyetértésben egyértelműen Moszkvát vádolja az incidensért, addig Oroszország szerint Kijev volt az, aki saját területe ellen intézett támadást. Viszont köszönhetően egy olasz helyszíni riport pár másodperces részletének, immár nyilvánosságra került a támadásban részt vevő Tocska-U sorozatszáma. Ez pedig az ukrán narratíva alapjait kérdőjelezi meg.Az április 8-án, az éppen evakuációs vonatokat fogadó kramatorszki vasútállomás ellen intézett rakétatámadás több, mint 50 halálos áldozattal és 100 feletti sebesülttel járt. Noha mindkét oldal kölcsönösen egymást vádolja, a pontos elkövető kiléte továbbra sem ismert. Ahogy azzal már korábbi jelentésünkben is foglalkoztunk, a becsapódási adatok, helyi beszámolók és a hadrendben álló technika alapján úgy tűnik, az indítás ukrán ellenőrzésű területről történt.


Az olasz LA7 televízió társaság péntek esti élő bejelentkezésében ugyanis a Kramatorszkban tartózkodó forgatócsoport közelebbről is videóra vette a rakéta fokozat maradványait. Köszönhetően az élő közvetítésnek – illetve vélhetően az ukrán hatóságok figyelmetlenségének – a roncsokról egyértelműen leolvasható annak S91579 kódjelű sorozatszáma.A fenti riportban 14:55-től látható az említett részlet,

míg 15:05-nél egyértelműen kiolvasható az S91579-es sorozatszám
De miért is fontos maga a sorozatszám?


Nos, ahogy például az autó-, vagy repülőgép-iparban, úgy a haditechnikai eszközök esetében is minden egyes jelentősebb alrendszer, eszköz, alkatrész saját, egyedi sorozatszámmal rendelkezik. Ez pedig segít az esetleges hamisítások-lopások elkerülése/felderítése mellett az eszköz azonosításában. Ugyanis a gyártás során rögzítik az adott sorozatszámokat, amelyek a későbbiekben visszakereshetővé válnak. A Tocska család legfejlettebb tagjának számító Tocska-U – U, mint ulucssennij azaz javított – esetében könnyebbséget jelent, hogy a rakéták gyártása kizárólag az Udmurtföldön fekvő Votyinszki Gépgyárban történt, így a gyártási adatok könnyen elérhetőek.


Az elsőre csupán puszta kombinációnak tűnő S91579 pedig sok mindent elárul, miután egy meghatározott sorrendbe illeszkedik bele.


(...)

 
506 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page