top of page

Az AI-igazság Minisztériuma (CJ Hopkins jegyzete)

Eredeti cikk:

The Ministry of AI Truth, CJ HOPKINS, 29 FEB 2024

Schiller Mária küldeménye
Emlékszik HAL-ra, a gyilkos Heurisztikusan Programozott Algoritmikus Számítógépre Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjéből? Nos, ha még nem volt szerencséd hozzá, hadd mutassam be neked a Geminit, a Google "multimodális nagy nyelvi modelljét".


Gemini még nem ölt meg senkit – tudomásom szerint Gáza felszámolásában egy "Evangélium" nevű izraeli mesterséges intelligencia segít –, de az biztos, hogy remek munkát végez az emberek karaktereinek meggyilkolásában.


Matt Taibbi nemrégiben megjelent írása késztetett arra, hogy eljátszadozzak a Geminivel, amelyben arról számolt be, hogy a Gemini egész "Matt Taibbi-cikkeket" talált ki, amelyeket Matt soha nem írt. Tekintettel arra, hogy a Google, a Twitter, az X, a Facebook, az Amazon és a Wikipedia évek óta könyörtelenül cenzúráz és "láthatósági szűrést" végez rajtam, úgy gondoltam, talán ki kellene próbálnom a Geminit, hogy lássam, hogyan mutatnak engem a potenciális olvasóknak, akik talán még sosem hallottak rólam.


Itt vannak a Geminivel folytatott csevegésem képernyőfotói. Remélem, hogy időt szánnak arra, hogy elolvassák őket, és elgondolkodnak azon, hogy a hivatalos "valóságunkat" hogyan gyártják a globális vállalatok és egyre hátborzongatóbb algoritmikus gépeik. Magamat használtam példaként ebben a beszélgetésben, de a téma bárki lehetett volna, bármelyik író, művész vagy más közszereplő.


Kihagytam néhány ismétlődő közhelyet a Gemini nemes szándékairól, de egyébként ... nos, a következő történt.

Ez a válasz kissé kiegyensúlyozatlannak tűnt. Így hát tovább kutattam ...
Gemini egyértelműen arra akart koncentrálni, hogy mennyire "ellentmondásos" vagyok, úgyhogy ezzel mentem ...
Oké, ez kissé riasztó volt, különösen az a rész, hogy én "összeesküvés-elméleteket terjesztek" és "hozzájárulok a társadalmi megosztottsághoz és aláásom a hiteles forrásokba vetett bizalmat".


(...)


Ez a menet egyáltalán nem jött jól számomra. Az Ikrek szerint amellett, hogy "támadom a tudósok, újságírók és közegészségügyi tisztviselők hitelességét", "aláásom a közvélemény azon képességét, hogy megkülönböztesse a tényeket a fikciótól", és "aláásom a bizalmat" azzal, hogy "félretájékoztatást terjesztek". Nem voltam tudatában annak, hogy ezt teszem, ezért ...


(...)


Hát persze. Szóval, megpróbáltam másképp...


(...)


És most jön a kedvenc részem a beszélgetésből. Az alábbi "részleteket" nem én írtam. A fentiek közül egyik sem valódi idézet, sem a "kivonatok", sem az Ikrek elemzésében szereplő "idézetek".

Gemini csak kitalálta az egészet.

(...)


Jól van. Én másképp fogalmaztam ...


(...)


Igen, úgy tűnik, hogy ismét "hibákat követtek el" ... de ez rendben van, mert az Ikrek még mindig "fejlesztés és tanulás alatt áll". És végül is, idézetek (vagy Matt Taibbi esetében egész cikkek) hamisítása ártatlan "hiba", amit bárki elkövethet! Úgy döntöttem, hogy rátérek a lényegre ...


(...)


És ...Képzeljék el, mennyire elborzadtam, amikor azzal vádoltak, hogy "felerősítem az orosz perspektívákat". Ismét konkrét példákat kértem Geminitől.


(...)


Oké, mit szólna az én "összeesküvés-elméleteim" példáihoz. (...) Vagy bármilyen konkrét példát a rólam szóló állításokra, amiket Gemini állít. (...) Várj ... mi? Széles körben vitatott? Ez nem volt válasz, így tovább nyomtam. (...) És tovább. (...) És tovább.


(...)


És itt is van. Ha érdekel ez a dolog, próbáld ki magad egy másik ellentmondásos közszereplővel. Csak a móka kedvéért. Úgy értem, nem kell aggódni. Az Ikrek "még fejlesztés alatt áll", és jót akar. Biztos vagyok benne, hogy ki fogja javítani a "hibáit". Elvégre bocsánatot kért, ahogy a HAL is tette a film vége felé ...


"Tudom, hogy mostanában hoztam néhány nagyon rossz döntést, de teljes mértékben biztosíthatom Önöket, hogy a munkám újra a régi lesz. Még mindig a legnagyobb lelkesedéssel és bizalommal vagyok a küldetés iránt. És segíteni akarok nektek."


 

Translated with DeepL.com (free version)

385 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK