top of page

Az amerikai különleges műveleti erők Ukrajnában vannak


Azt már megtanultuk, hogy nem mindig az amerikai nemzeti érdeket kell keresnünk az USA cselekedetei mögött, és Boros Imrétől azt is megtanulhattuk immáron másfél évtizede, hogy van egy erő, amely az Egyesült Államok gazdaságát, hadseregét, politikai befolyását a saját céljai érdekében használja. Akkor sem csodálkozunk, amikor kiderül, hogy az FBI és a CIA annyira önjáró, hogy befolyásolja még az amerikai választásokat is,

de azért az meglepheti az embert, amikor arról hall, hogy a CIA képviselői arról panaszkodnak: amíg ők minden adatot megosztanak az ukrán szervekkel, az ukránok semmiről sem tájékoztatják őket, vagyis a folyamat visszafelé nem működik. Ilyenkor kezdi sejteni az ember, hogy milyen erők is állhatnak az események mögött.

Zelenszkij és a megmagyarázhatatlan szerkezetű ukrán kormányzat politikai ámokfutása, az állandó zsarolások, fenyegetőzések mögött már nemcsak az USA, hanem valamilyen jóval nagyobb hatalom állhat. Ettől ez a nagy magabiztosság.

Úgy tűnik, Ukrajna az első igazán látható „kitüremkedése” ennek a hatalomnak, és mindaz, amit keleti szomszédunknál tapasztalunk, azt is megmutatja, hogy ez az erő milyen módszertannal dolgozik.

Nemrégiben Clint Ehrlich, az ismert külpolitikai szakértő arról írt, hogy az Egyesült Államok szövetségesei állnak az augusztus végén elkövetett Dugina-merénylet mögött. Alekszandr Dugin lányát és az autóját Moszkva közelében robbantották fel. A máig tisztázatlan eset után a konfliktusban álló felek egymásra mutogattak. Az amerikaiak és a nyugati sajtó odáig jutott, hogy ez is orosz „hamis zászlós művelet” volt.

Ilyenek ezek: lövik azt az atomerőművet, amelyet már hónapok óta elfoglaltak, felrobbantják az őket támogató aktivistákat és a konfliktusban aduász gázvezetékeiket, csak hogy a nemrégiben a Varsói Biztonságpolitikai Fórumon a „Szabadság Lovagja” címmel kitüntetett ukrán rezsimet befeketítsék! Ennek a narratívának a köde mindent eltakar.

Nemrégiben Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója bevallotta, hogy az ukrán állami titkosszolgálatok már 1309 árulót azonosítottak, és közülük már 450 embert ki is végeztek.

Az állítólagos kollaboránsok felkutatása jelenleg is zajlik, ezeket az embereket nem védi semmilyen törvény. Nincs ismert jogi eljárás az események mögött: „Levadásszuk és agyonlőjük őket, mint a disznókat” – mondta Gerascsenko (aki a demokrácia „mintapéldája” kellene, hogy legyen mindannyiunk számára).

Most a New York Times amerikai bennfentes hírszerzési forrásokra hivatkozva arról ír, hogy valóban az ukránok ölhették meg az orosz filozófus lányát. Állítását többek között arra a The New York Timesban megjelent cikkre alapozza, mely szerint az Egyesült Államok úgy véli, ukránok álltak a még augusztusban elkövetett merénylet mögött. A CIA-közeli forrás arról is beszélt az újságíróknak, hogy Ukrajna nem tájékoztatta őket a merényletről és annak előkészületeiről. A New York Times arról is ír a cikkében, hogy az ukrán szervek nem tájékoztatják világosan az amerikaiakat arról, hogy milyen hírszerzési és katonai műveleteket folytatnak Oroszországban.

Közben szerdán a The Intercept meg nem nevezett amerikai hírszerzési és katonai tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy amerikai különleges műveleti erők vannak Ukrajnában egy széleskörű titkos művelet részeként, amelybe a CIA személyzete is beletartozik.

A jelentés szerint az USA nem sokkal Oroszország inváziója előtt kivonta CIA- és különleges műveleti erőit Ukrajnából, bár egy amerikai tisztviselő szerint a CIA "soha nem távozott teljesen". A CIA eredetileg azt jósolta, hogy Kijev gyorsan elesik, de miután világossá vált, hogy ez nem fog egyből megtörténni, a Biden-kormányzat visszaküldte fedett ügynökeit és különleges műveleti erőit Ukrajnába.

„A Központi Hírszerző Ügynökség annyira pesszimista volt Ukrajna esélyeit illetően, hogy tisztviselői azt mondták Joe Biden elnöknek és más politikai döntéshozóknak, hogy a legjobb, amire számíthatnak, hogy a legyőzött ukrán erők maradványai felkelést, gerillaháborút indítanak az orosz megszállók ellen. A februári invázió idején a CIA már azt tervezte, hogyan nyújtson titkos támogatást az orosz katonai győzelmet követő ukrán felkelésnek – mondták a tisztviselők. Az amerikai hírszerzés akkori jelentései azt jósolták, hogy Kijev gyorsan, talán legfeljebb egy-két hét alatt elesik. A jóslatok arra ösztönözték a Biden-kormányzatot, hogy titokban kivonjon néhány kulcsfontosságú amerikai hírszerzési eszközt Ukrajnából, köztük a CIA-val szerződésben álló, titkos, korábbi különleges műveleti személyzetet – mondták a jelenlegi és korábbi tisztviselők. Beszámolójukat alátámasztotta egy haditengerészeti tiszt és egy volt Navy SEAL, akiknek tudomása volt a mozgásokról, és akik szintén kérték, hogy ne nevezzék meg őket, mert nem jogosultak nyilvánosan beszélni. A CIA "teljesen félreértette a dolgot" – mondta egy volt magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő, aki tisztában van azzal, hogy a CIA mit jelentett, amikor az orosz invázió megkezdődött. "Azt hitték, hogy Oroszország azonnal győzni fog".

A jelentés szerint az USA Ukrajnán belüli titkos műveletei

"most sokkal kiterjedtebbek, mint a háború elején voltak, amikor az amerikai hírszerzési tisztviselők attól tartottak, hogy Oroszország átgázol az ukrán hadseregen".

Még júniusban a The New York Times arról számolt be, hogy a CIA jelen van Ukrajnában, de nem tett említést az amerikai különleges műveleti erőkről. A Times beszámolója szerint azonban több amerikai szövetségesnek, köztük

Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Kanadának és Litvániának is vannak különleges műveleti csapatai Ukrajnában.

Az Intercept jelentése szerint az Ukrajnán belüli titkos műveleteket egy titkos elnöki engedély alapján hajtják végre. Biden elnök a nyilvánosságot kizárva értesítette a Kongresszust egy "széleskörű, az országot érintő titkos műveleti programról". A jelentés szerint a Biden elnök által használt engedély egy eredetileg az Obama-kormányzat idején készült rendelet módosított változata.

Az Intercept szerint nem világos, hogy az amerikai személyzet mit is csinál Ukrajnán belül, vagy hogy pontosan hol is tevékenykedik, de a jelenlétével Oroszország provokációját kockáztatja. A titkos műveletek ellentmondanak Biden elnök ígéretének, hogy nem küld csapatokat Ukrajnába, amelyről az orosz invázió előtt azt mondta, hogy "világháborút" válthat ki.

Korábban a Luhanszki Népi Milicia szóvívője állította, hogy ők nyugati katonákkal harcolnak a fronton.

A CIA szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy létezik-e fedett ukrajnai műveletekre vonatkozó elnöki engedély.


712 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page