VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az amerikai oligarchák felemelkedése és a középosztály halála
The Spectator elemzése


„Ahogy a járvány végéhez közeledünk (?), a horizonton már szinte látszanak a 21. század amerikai rendszerének körvonalai. A demokratikus köztársaság korszakának vége, most kezdődik az amerikai oligarchák ideje” – írja Dominic Green az amerikai The Spectator oldalán.


„Az oligarchia a kevesek uralmát jelenti, azt, hogy a hatalom és a gazdagság egy kicsi önfenntartó elit kezében koncentrálódik. Ez ósdi jelenségnek tűnhet, amely itt Amerikában nem történhet meg, pedig már megtörtént. Ha Caesar feltámadna, felismerné nálunk az erre utaló jeleket. Az alapító atyák kultusza és a szórakoztatás kultusza uralkodik.

Az elitet egy éles törzsiség szakítja szét, és a megvesztegethetőség kapcsolja őket össze. A republikánus értékek romlásnak indultak. Egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között, a populizmus egyre népszerűbb, és az uralkodó osztály azon tagjai, akik az értékrendjük nevében fellázadtak, már mind meg lettek buktatva.

És akkor, mikor úgy tűnik minden elveszett, felemelkedik egy birodalmi elit, amely a törvényes rend helyreállítását ígéri, de a helyett egy másik törvényt és egy új rendet hoz létre…”

A médiaa Fox News és a Wall Street Journal kivételével – túlnyomóan a demokratákat támogatja. A közösségi oldalak, amelyek ma már meghatározzák a közbeszédet, annyira magabiztosak a progresszív értékrendjükkel kapcsolatban, hogy elnémították az Egyesült Államok elnökét” – írja a publicista.


A szerző szerint mindkét amerikai párt egyesült a vállalati világgal és Amerika bürokráciája ma gyakorlatilag egyetlen donorok által irányított kapzsi párt. Most legyőzték a republikánus lázadást a fehér külvárosi réteg elcsábításával, akik 2016-ban még Trumpra szavaztak. Vajon eltaszította őket négy év Twitter- háborúzás, vagy megijedtek, miután Trump támogatóit rasszistákként és vesztesekként démonizálták?

A cikk részletezi, hogy Biden kampányát sokkal több középosztálybeli támogatta, mint Trumpét. Green bemutatja, hogy az amerikai oligarchia tulajdonképpen nagyon is amerikai, hiszen fellelhetőek benne a hagyományos amerikai értékrend morzsái. A magántulajdon és a piac még mindig fontos elemei a gazdaságnak, az individualizmus eszméje is virágzik. Nem csak gazdasági szakadék van a gazdagok és a szegények között, hanem a szerző leírása szerint ma már az elit úgy tekint az átlag amerikaira, mint ahogy „a középkori nemesség tekintett a parasztokra.”


„Az oligarcha nem csak egy osztály, hanem egy politikai rendszer is, ami gazdasági és jogi szabályok összessége. Vegyül benne a vállalati ipar, a pénzügyi szektor, az elit egyetemek és a politikai osztály egy része. A bürokratikus politikai osztály szabályozza a gazdaságot, ők döntenek arról, hogy kinek legyen lehetősége feljebb lépni és módosítják a törvényeket, ha a gazdagoknak épp arra van szüksége” – írja Green.


A cikk szerint ma három osztály van az Egyesült Államokban: az oligarchák, a középosztály, és az „osztály alatti osztály”.

A szerző az oligarchákat is három részre osztja: plutokratákra, arisztokratákra és meritokratákra, akik összesen a társadalom 20%-át alkotják.

A plutokraták a hírhedt 0,1%, akiket mindenki gyűlöl és irigyel. 160 ezer háztartás uralja az amerikai vagyon 22%-át. Ezeknek jelentős százaléka remekül használta ki az amerikai rendszer előnyeit, hiszen az új szilícium-völgyi elit nem örökölte, hanem csinálta a pénzét.


„Van azonban egy öröklődési alapon működő arisztokrácia Amerikában. Az ország vagyonának többi részét ez a 9,9% uralja. Ők a tudósok és a kutatók az elit egyetemeken, az ügyvédek, Wall Street befektetői, a doktorok, azok a politikai tanácsadók, akik kézben tartják Washingtont, ők a politikusok, akik tartják a markukat. Ez az elit az, amely engedélyeket gyárt a jövő kis oligarchái számára, ők azok, akik a vállalatok vezetői pozícióit töltik be, és ők alkotják az állami bürokrácia krémjét” – sorolja Green.


Ez a réteg a nemzeti vagyon 60%-át birtokolja, és ez már 1930 óta így van. Green szerint két dolgot tartanak be: a pénz pénzzel házasodik, és sikeresen örökítik a vagyont. Az különbözteti meg őket az európai nemességtől, hogy ők azt állítják, hogy ők a középosztály, és nem érdeklik őket olyan nemesi kötelezettségek, amelyekkel az európai arisztokraták megpróbálták igazolni a létezésüket és privilégiumaikat.