top of page

Az „antiszemitizmus” hisztériája hivatalosan is bukfencet vetett (Caitlin Johnstone jegyzete)
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal reagált a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azon híresztelt tervére, hogy izraeli tisztviselők ellen háborús bűnök miatt vádat emeljen, hogy az ICC ezt "antiszemita gyűlölet-bűncselekménynek" minősítené.


Igen, jól olvasta.


"Ha ez megtörténik, az kitörölhetetlen folt lesz az emberiségen. Ez egy példátlan antiszemita gyűlöletbűncselekmény lenne, amely tovább szítaná a világban már most is tomboló antiszemita uszítást" –mondta Netanjahu múlt kedden.


Tehát, hogy teljesen egyértelmű legyen, Izrael legmagasabb kormányzati tisztségviselője bejelentette, hogy az ellene és más izraeli vezetők ellen nyilvánvaló háborús bűnökért, mint a civilek szándékos bombázása és éheztetése, felhozott vádak egyszerre lennének "antiszemita" és "gyűlölet-bűncselekmény".


Tehát, hogy még világosabbá tegyük a dolgokat, amikor Izrael állam támogatója azt állítja, hogy őszintén ("szuper duper") aggódik az "antiszemitizmus" miatt, akkor pontosan erről a dologról beszél. Ez az, amit az "antiszemitizmus" címke jelent.

Szó szerint egy olyan, nukleáris fegyverekkel rendelkező, népirtó, népirtó apartheid etnikai állam ellenzését, kritikáját vagy számonkérését jelenti, amelyet a valaha létezett legerősebb birodalom támogat.

Ezt szem előtt tartva térjünk rá az amerikai képviselőházban most elfogadott törvényjavaslatra, amely arra használható, hogy "antiszemitaként" elnyomja az Izraelt kritizáló, teljesen legitim politikai beszédet.


Dave DeCamp, az Antiwar munkatársa jelenti:


"A képviselőház szerdán elsöprő többséggel elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a modern Izrael állam kritikáját összemossa az antiszemitizmussal, és előírja, hogy az oktatási minisztérium ezt a definíciót használja majd a szövetségi diszkriminációellenes törvények érvényesítésénél.


A törvényjavaslatot arra lehetne használni, hogy az ország egyetemi kampuszain lecsapjanak a palesztinbarát tüntetőkre, akiket tévesen 'antiszemitának' bélyegeztek annak ellenére, hogy zsidó diákok is részt vettek a tüntetéseken.


A jogszabály átveszi a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmusra vonatkozó definícióját, amely az antiszemitizmus példájaként sorolja fel 'a kortárs izraeli politikának a nácikéval való összehasonlítását'.


Az IHRA az antiszemitizmust úgy is definiálja, hogy 'kettős mércét' alkalmaz Izraelre azáltal, hogy 'olyan magatartást követel meg tőle, amelyet más demokratikus nemzetektől nem várnak el vagy nem követelnek meg', és 'megtagadja a zsidó néptől az önrendelkezéshez való jogát' azáltal, hogy 'azt állítja, hogy Izrael állam létezése rasszista törekvés'.".

Mindez a képviselőházi demokrata Richie Torres és a republikánus Mike Lawler összefogásával történik, hogy egy olyan törvényjavaslatot terjesszenek elő, amely "antiszemitizmus-megfigyelőket" hozna létre a szövetségi támogatásban részesülő egyetemi kampuszokon, ami azt jelenti, hogy az amerikai kormány aktívan dolgozik a politikai beszéd ellenőrzésén, válaszul az amerikai kormány politikájának kritikájára.

Ez teljesen normális dolog egy egészséges liberális demokráciában.


És ismétlem, mindez egy olyan politikai légkörben történik, amelyben az izraeli kormány nyilvánosan kijelenti, hogy az "antiszemitizmus" magában foglalja az izraeli háborús bűnösök megvádolását a széles körben dokumentált háborús bűnök miatt.


Az Izrael támogatását a zsidósággal, Izrael kritikáját pedig az antiszemitizmussal összemossuk, mert ezzel szükségszerűen azt állítjuk, hogy van egy vallás, amely hitvallásként tartja, hogy az adóforintjainkat külföldiek meggyilkolására kell fordítani a Közel-Keleten, és hogy minden ellenvetésünk ezzel szemben vallási üldöztetésnek minősül. Bárki, aki ezt az összevonást teszi, azt mondja: "A judaizmus egy olyan vallás, amely úgy véli, hogy az adóforintjaidat Izrael állam katonai kalandvágyának támogatására kell fordítani, és ha ez nem tetszik, akkor alapvetően náci vagy".


Ami olyan magától értetődően nevetséges, mint amennyire bármilyen álláspont lehet, bármilyen szemszögből is nézzük.

Nyilvánvaló, hogy maga a judaizmus vallása nem mondja azt, hogy a nyugati kormányoknak támogatniuk kellene a megállás nélküli tömeges katonai mészárlást a palesztin területeken és Izrael szomszédos országaiban, ezért sok zsidó nem képviseli azt az álláspontot, hogy ennek meg kellene történnie.

És még ha ez a zsidó hit egyik alaptétele lenne is , egy olyan vallást, amely azt állítja, hogy egy idegen országnak joga van az országa kormányának mérhetetlenül következetes támogatására, agresszíven és könyörtelenül bírálni kellene.


Nem állíthatod, hogy egy nagyhatalmú ország külpolitikájának bármely részének kritikája nem megengedett, mert ez a kritika a vallásod ellen irányul, vagy vallásilag üldöz. Ilyenről szó sincs.


Az "antiszemitizmus" erkölcsi hisztériája hivatalosan is bukfencet vetett. Már régóta abszurd, de most már önmaga paródiája. A dolgok innentől kezdve csak egyre ostobábbak lesznek, és egyre jobban sértik az értelmedet.


Caitlin Johnstone munkáját teljes mértékben az olvasók támogatják, így ha tetszett ez a cikk, kérjük, osszátok meg, kövessétek őt a Facebookon, a Twitteren, a Soundcloudon, a YouTube-on, vagy dobjatok egy kis pénzt a borravalós üvegébe a Ko-fi, a Patreon vagy a Paypal oldalán. Ha többet szeretnél olvasni, megvásárolhatod a könyveit. A legjobb módja annak, hogy biztosan lássátok, amit publikál, ha feliratkoztok a levelezőlistára a weboldalán vagy a Substackon, amivel e-mailben kaptok értesítést mindenről, amit publikál.  További információért arról, hogy ki ő, hol áll, és mit próbál tenni a platformjával, kattints ide. Minden művét amerikai férjével, Tim Foleyval közösen írta.

346 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page