top of page

Az AstraZeneca-vakcina mindössze 10% -os védelmet nyújt az afrikai Covid-variáns ellen

Korábban mindenkit azzal nyugtattak, hogy a már jóváhagyott vakcinák hatásosak az új mutációkkal szemben is, de legújabb kutatások alaposan rácáfoltak erre az állításra.


Az Oxford / AstraZeneca vakcina mindössze 10% -os védelmet nyújt a Dél-Afrikában regisztrált Covid-variáns ellen.

A vakcina hatékonyságának vizsgálatát lefolytató tudósok szerint nagyon csekély védelmet mutat az enyhe vagy közepesen súlyos fertőzés ellen, bár reményüket fejezték ki, hogy – elméletileg – továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyosabb fertőzésekkel szemben.

A kísérletet vezető Shabir Madhi, a Witwatersrand Egyetem vezetője elmondta: „A vizsgálat során arra a kérdésre szerettünk volna választ kapni, hogy az oltóanyag képes-e legalább 60%-os védettséget biztosítani bármely oltási csoport tagjainak. Az afrikai változattal szemben csak 10%-os eredményt látunk valószínűnek. Nyilvánvaló, hogy ez messze van a 60% -tól. Ha több vizsgálatot végezünk el, akkor nem valószínű, hogy a vakcina hatékonysága eléri akár 40 vagy 50% -ot ”– mondta a BBC Radio 4 Today című műsorának.

"Amit a tanulmány eredményei valóban elárulnak, az az, hogy egy viszonylag fiatal demográfiai korcsoportban – ahol nagyon alacsony a magas vérnyomásban szenvedők és a cukorbetegek száma – ez a vakcina nem véd meg az enyhe vagy közepesen súlyos fertőzések ellen."

Hozzátette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok kideríthetik, hogy nemcsak az ellenanyagok hatékonyak a súlyos betegség elleni védelemben, hanem a T-sejtek immunitása is. A második dózis késleltetésével kapcsolatban elmondta, hogy az oxfordi vakcina hatékonysága egyetlen dózis után 75% volt, de ez még a dél-afrikai változat megjelenése előtt történt.

A hír aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a most kapható oltóanyagok önmagukban elégtelennek bizonyulnak a válság befejezéséhez, és a gyártók már dolgoznak az új változatokon, amelyek védelmet nyújtanak a változatokkal szemben.

Forrás:


 

37 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg