top of page

Az NBC riportere elment a Krímbe és rájött, hogy ott oroszok laknak (Vukics Ferenc jegyzete)
A nagy amerikai médiavállalatok ritkán, vagy egyáltalán nem tudósítanak a Krím-félszigetről, és amúgy nem nagyon járnak a kelet-ukrajnai, oroszok által birtokolt területeken sem. Érthető a távolságtartás, mert az ott lakók véleménye nem nagyon illik bele az orosz-ukrán háborúról felépített elbeszélésekbe.


A héten azonban megtört a jég. Az NBC News vezető nemzetközi tudósítója, Keir Simmons elment Szevasztopolba és egy élő adásban elismerte, hogy egyáltalán nem tűnik reális célnak Zelenszkij elnök és az kijevi vezetés azon elképzelése, miszerint az ukrán erők a jövőben elfoglalhatják a Krímet.


Simmons szerint ez azért van így, mert – a nyugati tálalást elfogadó emberek számára valamilyen megmagyarázhatatlan okból – az "ottani emberek... orosznak tekintik magukat". Az NBC News tudósítója megjegyezte, hogy "sok-sok év óta ez az első alkalom, hogy egy amerikai híradós stáb az orosz Fekete-tengeri Flottához ilyen közel került". Kifejtette, hogy "Vlagyimir Putyin elszántan meg akarja majd védeni ezt a kikötőt, és lehet, hogy nagyjából bármit megtenne annak érdekében, hogy megtarthassa".

"Ez egy nagyon, nagyon veszélyes patthelyzet... nehéz elképzelni, hogyan lehet erről tárgyalást kezdeményezni. Ebben a városban mindenhol jelen van az orosz hadsereg, valójában ez egy katonai város".

Aztán így folytatta:


"Amikor például Victoria Nuland arról beszél, hogy mi [az USA] legalább a Krím demilitarizálását szeretnénk elérni, akkor azon kapom magam, hogy ott állok, és azon tűnődöm, hogy ez vajon hogyan is lehetne lehetséges."


Az ukrán tisztviselők és a Kijev-barát média állandóan figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a félszigeten élő lakosok oroszoknak tekintik magukat. Az NBC-t kemény csapásként érték az ott tapasztaltak, mert még néhány nappal a tudósítás előtt is feltettek egy cikket a honlapjukra, amely a következőket tartalmazta:


„Kijev, nyugati szövetségesei és az ENSZ szerint ez nem Oroszország. A Kreml 2014-ben annektálta, az ENSZ pedig felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza 'nemzetközileg elismert határaihoz'. Moszkva egy évvel ezelőtt indított szélesebb körű invázióját követően Volodimir Zelenszkij elnök fogadkozott, hogy Ukrajna visszaveszi a Krímet.”

A tudósításban szereplő 73 éves Praskovya Baranova azonban oroszul beszélt, és kijelentette, hogy orosznak érzi magát.

Az NBC tudósítójának becsületére vált, hogy miután elment egy olyan helyre ahová kevés nyugati riporter merészkedik, nem akarta letagadni azt az egyszerű igazságot, amit maga körül látott.

Az NBC először mondta el az amerikaiaknak az igazságot a Krímről, ennek azonban meg is lettek a következményei.

Simmons gyorsan felkerült a keményvonalas, nacionalista Mirotvorec halállistájára, ahol a magyar miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, Várhelyi Olivér uniós biztos, a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok mellett, amerikai politikusok, ikonnak tartott zenészek, francia újságírók, olasz papok, de még donbasszi gyerekek is vannak.

Még az is elképzelhető, hogy az NBC a következő adásokban most már erről a listáról is be fog beszámolni? Vajon a "sajtószabadság" csoportok el fogják ítélni őket egy ilyen tett után?


David Sacks amerikai író így kommentálja ezt az üdítően őszinte megnyilatkozást: "Nem is olyan régen ezeket az állításokat még putyini propagandának nevezték".


Sacks is egyetért azzal, hogy Zelenszkijnek a Krím visszafoglalására irányuló tervei „irreálisak és veszélyesek”:


„Ez egy hatalmas beismerés, mert ez azt jelenti, hogy Biden politikájának, miszerint 'csak az ukránok dönthetnek' a háború céljairól, nincs semmi értelme. Gyakorlatilag a külpolitikánkat delegáljuk Zelenszkijnek, aki olyan célokat követ, amelyekkel mi amúgy nem értünk egyet. Érdekes látni, hogy ugyanabban az időben, amikor az MSNBC hirtelen az igazságot sugározza a Krímről, fő Ukrajna-szakértője a totális támadás mellett lobbizik. Szerencsére egyre inkább látható, hogy kik is az igazi fanatikusok ebben a háborúban" – zárta megjegyzéseit Sacks.

755 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK