top of page

Az USA 22 állami ügyésze azt sürgeti, hogy Biden ne adjon át hatalmas hatásköröket a WHO-nak a következő pandémia esetén

Forrás: KARIKÓR, MAY 10, 2024. május 10.
Itthonról is jó lenne minél több helyről hallani az ezzel kapcsolatos állásfoglalásokat. A hazai politikai palettán a Mi Hazánkon kívül mintha erről senki sem merne, akarna beszélni...


Állami főügyészek egy csoportja sürgeti Joe Biden elnököt, hogy ne adjon át több hatalmas világjárványügyi hatáskört az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).


Austin Knudsen montanai főügyész vezetésével 22 állami főügyész írt levelet Bidennek, amelyben aggodalmuknak adtak hangot a WHO-nak a COVID-19 világjárványra adott válaszként egy sor hatáskör átadására vonatkozó esetleges tervekkel kapcsolatban. A világ kormányai megvitatták azokat a módosításokat, amelyek nagyobb mozgásteret adnának a WHO-nak, hogy segítsen "a világjárványok megelőzésében, az azokra való felkészülésben és a rájuk való reagálásban".


Az állami főügyészek szkepticizmusuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a WHO-nak több hatalmat adjanak egy globális egészségügyi válság kezelésében, mondván, hogy a módosítások túl messzire mennek – olvasható a levélben.

"Először is, a két javasolt eszköz a WHO-t tanácsadó, jótékonysági szervezetből a világ közegészségügyi kormányzójává változtatná. A WHO jelenleg nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy érvényt szerezzen ajánlásainak" – áll a levélben.

"Másodszor, a szövetségi kormány nem delegálhat közegészségügyi döntéseket egy nemzetközi szervezetre. Az amerikai alkotmány nem ruházza a szövetségi kormányra a közegészségügyi politika felelősségét. Ezeket a hatásköröket az államoknak tartja fenn. Még ha a szövetségi kormány rendelkezne is ilyen hatáskörrel, a II. cikk 2. szakasza az Egyesült Államok szenátusának jóváhagyását írja elő" – folytatódik a levél.


A levél azt is hozzáteszi, hogy

az államügyészeket aggasztja, hogy a módosítások megnyitják az utat a "globális megfigyelési infrastruktúra" előtt. A most javasolt módosítások arra kérik az aláírókat, hogy "a nemzeti joggal összhangban működjenek együtt a félretájékoztatás és a dezinformáció megelőzésében"

– írják az ügyészek.


A GOP szenátorok koalíciója korábban petíciót nyújtott be az elnökhöz, amelyben arra kérik, hogy utasítsa el, hogy ilyen hatásköröket adjon a WHO-nak. A törvényhozók a május 27. és június 1. között megrendezésre kerülő Egészségügyi Világközgyűlésen (WHA) vitatják meg a módosításokat – jelentette a Fox News. A képviselők elhalaszthatják a módosításokról szóló szavazást, hogy több idő álljon rendelkezésre a rendeletek megvitatására, bár a Biden-kormányzat korábban támogatta a májusi ütemezést – jelentette a KFF.


Ami a módosításokat illeti, a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus úgy véli, hogy a KFF szerint a javaslat segíthet egy "méltányosabb globális válaszlépést" létrehozni a jövőbeli világjárványokra. A módosításokban figyelembe vett elemek között szerepel, hogy egy globális világjárvány esetén hogyan kezelnék a különböző elemeket, köztük a kommunikációt, a finanszírozást és a felügyeletet – jelentette a KFF.

"A COVID-19 világjárvány alapvető hiányosságokat tárt fel a WHO és más közegészségügyi intézmények működésében. Ezek a szervezetek megsértették a közbizalmat, és kétségtelenül reformra szorulnak. A javasolt intézkedések azonban csak súlyosbítanák a WHO alapvető problémáit, és a jövőbeni 'vészhelyzetek' során még több polgárjogi jogsértést tennének lehetővé. Ennek megfelelően ellenállunk minden olyan kísérletnek, amely lehetővé tenné a WHO számára, hogy közvetlenül vagy közvetve meghatározza a polgárok közpolitikáját" – zárul a levél.

 

241 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page