top of page

Bal-siker avagy a baloldaliság humbugja – 23. Kicsim, majd a Mikulás meghozza

Szőke László írása a 2002-es országgyűlési választás elé készült, aztán 2005-2006 telén kiegészítette. Elgondolkodott a magyar politikai kultúrán, a kultúrát gyakorló emberen, a hatalmi hierarchián és fontolóra vette a választást követő hatalmi politikát. A szerző 2010-ben elhunyt. Írása azonban ma még időszerűbb, mint amikor létrejött. Pár lábjegyzetet azért most hozzáfűztünk, az eltelt másfél évtized miatt. Írását akkoriban még a bátrabb kiadók sem vállalták fel kiadásra, mindenféle stiláris okokra hivatkozva megtagadták a kinyomtatását. (Néhány keresetlen kifejezésénél valóban elengedi magát a szerző; de mindig összhangban a baloldali polititikai közönségesség kiváltotta hangulattal.) A könyvecske 2010-től olvasható volt a 2012-ben megszűnt nemenyi.net honlapon. Ajánljuk most a mai magyar társadalmi élet iránt érdeklődő minden kedves olvasónknak – fejezetenként, folytatásokban. (– a Szerk.)
Szőke LászlóBal-siker

avagy

a baloldaliság humbugja

(sőt, mi több: modern vallásalapítás)


Budapest, 2002–200623.Kicsim, majd a Mikulás meghozzaMit lehet tenni, ha gyermekünk szívósan követel valamit magának? Pláne, ha követelése jogos, csak éppen nem tudjuk teljesíteni? Láthattuk, el lehet andalítani egy szép mesével, elvégre az esetenként még az elmaradt vacsorát is feledtetheti. A leginkább hatásos módszer azonban az, ha megígérjük, kívánsága teljesül. Mi sem egyszerűbb, mint januárban komoly képpel bejelenteni, hogy azt a valamit majd a Mikulás hozza meg. A felmerülő költség nulla, a gyerek elhallgat, ám szeme elkezd csillogni.

Az ígéret nem egyszerűen a probléma elodázását jelenti, hanem akár megoldás is lehet. Decemberig:

– a gyerek el is felejtheti, mivel kecsegtették,

– „érdekmúlás” következhet be, a gyerek számon se kéri a dolgot,

– 11 hónap elmúltával szemrebbenés nélkül szemébe hazudhatunk, hogy mi ilyet nem mondtunk, vagy azt máshogy kell érteni,

– közölhetjük, a gyerek nem úgy viselkedett, hogy azt a valamit kiérdemelje Mikulás bácsinál,

– meg is üthetjük a lottó főnyereményt, és akkor mellényzsebből kifizetjük az ajándékot.

A fent vázolt technika radikális továbbfejlesztése, ha nem egyszerűen decemberre toljuk ki a teljesítési határidőt. Mondhatjuk ezt is: Drágám, te ehhez még kicsi vagy. Ha viszont ekkora, meg ekkora nagyfiú, nagylány leszel, meg fogod kapni. A hatás ugyanaz, mint a Mikulásos változat esetében, de a lauf még nagyobb.

Ugye, ki tetszett találni, mi is a párhuzam a politikával? Annak idején a kommunisták is akkor regéltek a legtöbbet a felépítendő társadalom tejjel-mézzel folyó Kánaánjáról, amikor már a krumplihéj is elfogyott. Ha jól emlékszem, Lenin elvtárs az orosz polgárháború kellős közepén írta le, hogy a felépült kommunizmusban WC-csészéket fognak önteni aranyból. A ma szociáldemokratái is előszeretettel zsibbasztják a választókat hosszútávú, „ciklusokon átívelő” terveikkel. 10, 15, vagy 20 év nagyon nagy idő, márpedig ők akkorra ígérik a Mikulás eljövetelét nekünk, akiket hülyegyerekként kezelnek. Ragadjunk csak ki egy apró példát! Ha a most születő csecsemők úgynevezett „babakötvényt” kapnak, és azt nagykorúságuk pillanatában válthatják pénzre, hát az legkorábban 18 év múlva kerül pénzébe a hatalomnak. Mi minden történik még addig, ki lesz akkor hatalmon, mit fog az a pénz érni?

Előző rész: itt.(folytatjuk)

 


16 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK