VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Bal-siker avagy a baloldaliság humbugja – 8. Nacionalista közjáték

Szőke László írása a 2002-es országgyűlési választás elé készült, aztán 2005-2006 telén kiegészítette. Elgondolkodott a magyar politikai kultúrán, a kultúrát gyakorló emberen, a hatalmi hierarchián és fontolóra vette a választást követő hatalmi politikát. A szerző 2010-ben elhunyt. Írása azonban ma még időszerűbb, mint amikor létrejött. Pár lábjegyzetet azért most hozzáfűztünk, az eltelt másfél évtized miatt. Írását akkoriban még a bátrabb kiadók sem vállalták fel kiadásra, mindenféle stiláris okokra hivatkozva megtagadták a kinyomtatását. (Néhány keresetlen kifejezésénél valóban elengedi magát a szerző; de mindig összhangban a baloldali polititikai közönségesség kiváltotta hangulattal.) A könyvecske 2010-től olvasható volt a 2012-ben megszűnt nemenyi.net honlapon. Ajánljuk most a mai magyar társadalmi élet iránt érdeklődő minden kedves olvasónknak – fejezetenként, folytatásokban. (– a Szerk.)
Szőke LászlóBal-siker

avagy

a baloldaliság humbugja

(sőt, mi több: modern vallásalapítás)


Budapest, 2002–20068.Nacionalista közjátékKérdés: milyen színű volt Hitlerék horogkeresztes zászlaja? Ami korabeli felvétel színesben rendelkezésre áll, azt is fekete-fehérben szokták vetíteni. Vajon miért? A zászló vörös volt. Mélyértelmiségi körökben, pláne Nyugaton, tiszta ciki, ha valaki nem baloldali orientációjú. Különösen igaz ez a kultúra felelőseire. Így aztán Hitler lobogóját szürkének mutatják be nekünk, nehogy mint néző, kínos következtetéseket vonhassunk le. De ne tessék azt gondolni, hogy Dolfiék véletlenül nevezték magukat nemzeti szocialistáknak.

A náci Németország a szocialista rendszerek valamennyi ismertetőjegyét hordozta magán. Kétségkívül, teljes körű államosítást nem hajtottak végre, persze lehet, hogy csak azért, mert nem volt rá idejük. De rendkívül erős vonzalmat éreztek ők is a társadalminak nevezett tulajdon iránt, azt felsőbbrendűnek tekintették. Minden, ami gyűlöletes a náci rendszerben, maradéktalanul megvolt a sztáliniban is, beleértve a népirtást és az expanzív militarizmust. Csak Oroszországban a szisztéma slendriánabbul működött.

A náciktól nem csak a többi szocialista határolódott el, ők tudatosan, saját magukat zárták ki a nagy családból. Nekik nem kellett a zsidó Marx, pedig alapjában véve pontosan ugyanazt csinálták, amit a többi is szeretett volna, aki a Szőrös emlőin nevelkedett. Cinikusan fogalmazva, a nácikat talán csak az különbözteti meg más szocialistáktól, hogy legalább saját népüknek jót akartak. De Dante óta tudjuk, hogy a pokol tornáca jószándékkal van kikövezve… Hitler minden német családnak ígért egy Volkswagent. És minden családból valakit felültetett egy katonai Volkswagen terepjáróra…