top of page

Az oroszok felgyorsították a digitális valuta bevezetését – a nem virtuális kifizetéseknél is!
Az oroszok felgyorsították a digitális valuta (CBDC) bevezetését 2023-tól a nem virtuális kifizetéseknél is digitális rubelt kell használni


"A digitális rubel a fizetési szolgáltatások feltételeinek átláthatóságát is biztosítja, mivel így nyomon követhetjük a lakossági pénzfelhasználását" - jegyzik meg a Promsvyazbank, a Sberbank és az orosz Standard Bank képviselői." Hurrá.


A nyugati szankciókra hivatkozva az orosz jegybank szerdán bejelentette, hogy felgyorsítja a központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetését. A digitális rubel tesztelésének első szakasza januárban kezdődött, és eredetileg 2024-ben kellett volna befejeződnie. Az újonnan közzétett ütemterv szerint a második fázis 2023. áprilisában kezdődik. Ennek során a programozható, nyomon követhető elektronikus tokeneket lépésről lépésre beleintegrálják a "valódi pénz" műveletekbe. Vedomosztyi (Oroszországban a Wall Street Journal megfelelője) közli a részleteket:

„Ha sikerül tartanunk a tempót, jövő év áprilisától már el tudjuk kezdeni a valós ügyfelekre és valós műveletekre vonatkozó próbaüzemet" – nyilatkozta Olga Skorobogatova, a központi bank első elnökhelyettese a szabályozó hatóság bankárokkal tartott találkozóján [...] A szabályozó hatóság az év végén elküldi a digitális rubel szabályozására vonatkozó dokumentumokat az Állami Duma Pénzpiaci Bizottságának, hogy 2023 áprilisában elindíthassa a kísérleti bevezetés második szakaszát – mondta Skorobogatova. A digitális rubelplatform prototípusának létrehozása 2021 decemberében fejeződött be. Az alábbi 12 bank vesz részt az első kísérleti projektben: Ak Bars, Alfa-bank, Dom.RF, VTB , Gazprombank, Tinkoff Bank, Promsvyazbank (PSB), Rosbank , Sberbank, SKB-bank, SKB-bank, Szojuz és TKB. A digitális rubel platform tesztelése 2022 januárjában kezdődött, és az első szakaszban a következő szolgáltatások kerültek bevezetésre: digitális rubel kibocsátása, a bankok és a lakosság digitális pénztárcáinak a megnyitása, a C2C átutalások (magánszemélyek közötti) és a C2B átutalások (magánszemélyektől a vállalkozásoknak - magánszemélyek általi fizetés árukért és szolgáltatásokért). 2022. február 15-én a PSB és a VTB volt az első, amelynek az ügyfelei digitális rubelt utaltak át. Február 18-án a központi bank vezetője, Elvira Nabiullina arról számolt be, hogy öt hitelintézet már teszteli a rendszert, a többiek pedig az informatikai rendszer finomhangolását követően fognak csatlakozni. [...] A szabályozó hatóság azt tervezi, hogy 2023 második negyedévére kidolgozza a digitális rubel és más országok, különösen az Eurázsiai Gazdasági Unió és a FÁK nemzeti digitális valutáinak átjárhatóságára vonatkozó protokollokat is. Az ilyen protokollok kifejlesztése lehetővé teszi a határokon átnyúló fizetések lebonyolítását, és a központi bank pénzügyi üzenetátviteli rendszere mellett egy második kommunikációs csatornát nyit a bankok között, ezáltal lehetővé válik a SWIFT megkerülése az ilyen műveletekben.

Ez egy olyan új pénzügyi infrastruktúra, amely mentes lesz a nyugati beavatkozástól: nagyon király. De vajon tényleg király? Megint, Vedomosztyi:

"A digitális rubel a fizetési szolgáltatások feltételeinek átláthatóságát is biztosítja, mivel így nyomon követhetjük a lakossági pénzfelhasználását" – jegyzik meg a Promsvyazbank, a Sberbank és az orosz Standard Bank képviselői." Denis Smirnov blokklánc tanácsadók és kriptovaluta-kutató a központi bank ötletét ekként bírálta: "A digitális rubel bevezetésével a sci-fi írók által a disztópiákban leírt legszörnyűbb forgatókönyv válik valósággá.” A szakértő szerint a digitális rubel megjelenésével az emberek pénzügyei abszolút átláthatóak lesznek, ezáltal a magánszférához való jog sérülni fog.

Ó. Rendben.


(...)


Oroszország – arra hivatkozva, hogy meg kell védenie magát a nyugati szankcióktól – bevezeti a CBDC-t. Végül is mindegy.


A Nyugat a CBDC-t arra hivatkozva fogja bevezetni, hogy küzdeni kell a belföldi terroristák, meg a Patreonon mindenféle nem megfelelő ötletekkel előálló emberek pénzügyi finanszírozása ellen meg ilyenek. Nem számít.


Nem számít, hogy mi lesz az indoklás. Az ürügyek különbözni fognak, maga a rendszer pontosan ugyanolyan lesz. És ez a rendszer mindenkinek szívás lesz. Olyan, mint a szankciók utáni orosz McDonald's: ez igazából McDonald's, csak épp másképp hívják.Ez van.

Angolul még olvashattok ezen a linken is erről.
 

445 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page