top of page

Czigány Edit: Gyermekvállalás vagy gyermektelenségAnnak okát, hogy valaki miért nem vállal gyermeket, gyakran megkérdezik, és a gyermektelenek meg is tudják indokolni. Az viszont ritkán merül fel, hogy miért is akar gyereket valaki.

Tóth Olga amerikai szociológus (Clifford Kirkpatrick) négy nagyobb csoportot határozott meg, amelyek befolyásolják a gyermekvállalási kedvet:

  1. Anyagi előnyök.

  2. A pár tagjai közti érzelmi kapcsolat megerősítése.

  3. A szülő élete értelmének magyarázatát várja a gyermektől. (Megkülönböztetendő az „önigazoló”, és az „életcél” gyerek. Az önigazoló gyereket külső körülmények kényszerítik a szülőkre, az életcél-gyerek valóban a beteljesülést hozza el a szülő számára.)

  4. Végül az is befolyásoló tényező, hogy „minden családban vannak gyerekek”.

Ellentmondó kutatási eredmények vannak azzal kapcsolatban, hogy a gyerekesek vagy a gyerektelenek boldogabbak.

Nagy Henriett klinikai szakpszichológus Lehetnénk-e boldogabbak? című kötetében arra hívja fel a figyelmet, hogy általánosságban a gyerektelenek nagyobb elégedettségről számolnak be, hiszen a gyermekes szülők a hétköznapokban több bosszúságot és aggodalmat élnek át. A gyermek mégis célt és irányt ad a szülő életének.

Ugyanakkor a gyermektelen életének értelmet adhat például egy hivatás, vagy a következő generáció felnevelése.

Azt azonban, hogy életüket ezáltal értékesnek és értelmesnek tartsák, megnehezíti, ha szűkebb-tágabb környezetüknek ezzel ellentétes az ítéletalkotása és üzenete.

A sikeres emberek példája azt az üzenetet is közvetítheti, hogy valami nagy dolgot kell letenni az asztalra, kompenzálandó a gyereknélküliséget.

És az is hátrány, ha szerettek volna szülővé válni, de küzdelmeik ellenére nem sikerült. Ekkor egyéb életterületek háttérbe szorulnak, mert a számtalan veszteség feldolgozása mellett az is kihívás, hogy új életcélokat találjanak.

Nemcsak akkor lehetünk részesei a gyermekek életének, ha van sajátunk, vagy ha nagy művészek, sportolók vagyunk, hanem nagynéniként, keresztszülőként, szomszédként vagy pedagógusként is.

Az alkotás és a gondoskodás révén életünk bármely területén, bármilyen kapcsolatunkban megélhetjük, hogy az életünk értelmes.

Ha valaki a vágyai ellenére nem tud szülővé válni, óriási űr maradhat benne, hasonlóképpen ahhoz, aki a gyermeket tartja élete értelmének, ők pedig kirepülnek.

Legjobb, ha utódoktól függetlenül is találunk célt és értelmet az életünkben, hisz gyerekesként és gyerektelenként is választ kell találni arra, hogy mit kezdjünk az életünkkel.

161 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page