top of page

Czigány Edit: Párkapcsolat – Kötődési modellek

„Kapcsolatokban sérülünk és kapcsolatokban gyógyulunk”. Popper Péter


„Aki jobban szeret, az alulmarad, és szenvedni kénytelen” – írja Thomas Mann a Tonio Krőgerben.

Sokak fájdalmas tapasztalatát fogalmazza meg. Csakhogy ezek nem jó kapcsolatok. Kötődési zavarokkal az ember a szerelmet szenvedésnek, a szexualitást teljesítménynek, a szeretetet manipulációnak éli meg.

Mi a szerelem mértékegysége? Az önfeladás? Önfeláldozás? A féltés? A szenvedés?

Az igazi szeretet nem verseny, amiben a szerelmesebb fél vesztes. A párkapcsolat nem hatalmi harc.

Amikor jó embernek érezzük magunkat egy kapcsolatban, akkor a másik a legjobbat hozza ki belőlünk.

A mintát a szüleinktől kapjuk.

Kötődési modellek:

  1. Biztonságosan kötődő. A kapcsolatban kényelmesen érzi magát, nem szorong, nem adja fel önmagát, önálló, önbizalma van, pozitív énképe van önmagáról és a másikról. A szexualitást testi-lelki kapcsolódásnak éli meg.

  2. Elutasító. Nem szorong, de kényelmetlen számára a közelség. Független, van önbizalma, sikerorientált, racionális, pozitív önképe van, de negatív a másikról. Alacsony az érzelmi hőfoka, a szexualitást fizikai szükségletként éli meg.

  3. Elárasztott (szorongó). A kapcsolat teljesen betölti, elárasztják a szorongások, negatív énképe van, párját felülértékeli. Kontrolláló, tapadékony, a szexualitást összeolvadásnak éli meg.

  4. Félelem-teli. Ambivalens, „se veled, se nélküled”, bizalmatlan, negatív énkép, negatív kép a másikról is. A szexualitást sokszor manipulációnak használja.

A kötődésnek evolúciós jelentősége van, a túlélést szolgálja.

Az újszülött képtelen az önálló életre. A legmeghatározóbb tapasztalata az elsődleges kötődés az anyához. A szeretetet, figyelmet kapó csecsemők képesek lesznek ugyanezt megélni felnőtt kapcsolataikban. A szorongó, depressziós anya nem tud biztonságos bázist teremteni. A csecsemő élménye az lesz, hogy ő nem érdemes a szeretetre. Ez sémaként vésődik belé, ami önmegerősítő módon működik. (Önmegerősítés = a világból jövő információkat úgy szelektáljuk, hogy csak azokat fogadjuk be, amelyek alátámasztják belső képünket, a többit kizárjuk, így megerősítve a téves belső képünket.)

A párválasztást így befolyásolja az előfeltételezés, és szinte misztikus vonzalommal kapcsolódunk azokhoz, akik beteljesítik tudattalan elvárásainkat.

Van-e kiút?

A párunk meghódításával, figyelmének elnyerésével a bennünk lévő gyermek szerez érvényt létének. Tulajdonképpen a szüleinket győzzük meg a szerethetőségünkről.

A jó párkapcsolat gyógyíthat is, ugyanis az embert „ki lehet szeretni lelki bajából!”
176 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page