top of page

Czigány Edit: A mentegetőzés művészete...
...avagy a „Heisenberg-féle bizonytalansági elv” profán használata
Egy Juvenalis nevű római költő használta először a „fekete hattyú” kifejezést, amely megegyezik a manapság emlegetett „fehér hollóval”. A középkorban, Angliában terjedt el a kifejezés a lehetetlen dolgokra. Sokáig feltételezték, hogy fekete hattyú nem létezik, és a lehetetlen, ritka dolgokra értették.

1697-ben, Ausztráliában holland felfedezők megpillantották a létező fekete hattyúkat, ezért aztán a tudományban elkezdték használni a képtelen dolgok igazolására.

A köztudatba Nassim Nicholas Taleb közgazdász, a Massachusetts állambeli Amhersti Egyetem „Bizonytalanságtudományok Tanszék” professzora vezette be 2007-ben megjelent, „The black Swan” (A fekete hattyú) című könyvével.

Műveiben a történelem olyan meglepetésszerű eseményeit veszi sorra, amelyeket nehéz lett volna előre megjósolni.

2001. szept. 11-e előtt egy héttel megjelentette a „Fooled by Randomness” (A véletlenszerűség bolondja. Az esély rejtett szerepe az életben és a piacokon) című könyvét, amelyben a New York-i ikertornyokba csapódó repülőgép lehetségességéről írt.

(Taleb kisebb vagyont szedett össze 1987-ben az amerikai tőzsde „fekete péntekjén”, míg mások milliókat buktak el.)

A „fekete hattyú” fogalma megmutatja a gondolati rendszerek törékenységét.

„Ausztrália felfedezése előtt azt hitték, hogy minden hattyú fehér. Az első fekete hattyú megpillantásának tanulsága abban rejlik, hogy egyetlen észlelés hatására összeomolhat egy általánosan érvényesnek tartott megállapítás.”

A fogalom a tudósok, politikusok, katonák tökélyre fejlesztett mentőövévé vált.

A folyamat az ipari forradalom idején, és utána gyorsult fel, ahogy egyre összetettebbé vált a világ.

Példák: az internet megjelenése, tudományos felfedezések, a világháborúk, a SzU, Jugoszlávia, Csehszlovákia összeomlása, feldarabolódása, 2001. szept. 11., ukrán-orosz háború, stb.

Ma is úgy viselkedünk, mintha ismereteink birtokában képesek lennénk előre megjósolni eseményeket.

„Nem az előrejelzésekben szereplő tévedések nagysága a meglepő, hanem a velük való szembesülésünk teljes hiánya!” – mondja a professzor.

175 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg