top of page

Czigány Edit: Mi az élet „étterme?” Táplálkozáspszichológia
A főzés, az étkezés nem csupán az éhségcsillapításról szól. Evéskor az ízek, illatok mellett érzésekkel is feltöltődünk. Az étel képes arra, hogy előhozzon elfeledett emlékeket. Gondolatban visszarepítsen abba a konyhába, ahol valami fontos történt. Közvetíthet üzenetet, például hálát, gondoskodást, szerelmi vallomást, bocsánatkérést. Az ételkészítés és evés körüli rituálék hidat építenek az emberek között, erősítik a kapcsolatokat, akár konfliktusokat is felszínre hozhatnak.

A konyhában, az asztalnál ösztönösen viselkedünk, megmutatjuk személyiségünk azon részeit is, amelyeket munkahelyen szívesen elfednénk. A családi asztalnál ülve képet kapunk a közösséget mozgató dinamikáról, szerepekről, kommunikációról. A családterápiában, a táplálkozási zavarral diagnosztizált gyerekeket nevelő családokban nem véletlenül született meg az „ebédülés” módszere Salvador Minuchin, argentin származású terapeuta munkája nyomán.

A szakember detektívtükrön keresztül követi az ebéd menetét, vagy együtt étkezik a családdal. Az asztalnál zajló reakciókat, az evésről szóló beszélgetéseket pedig aszerint figyeli, mennyi mindent leképeznek a család hétköznapi helyzeteiről, problémáiról.

Gyakorta előfordul, hogy az ételt ellenségként, az étkezést teherként éli meg valaki. A többségnek viszont pozitív ingert jelent. Ha az evés, etetés iránti vágy túl hangsúlyos, akkor az valamilyen hiány pótlására szolgál. Az ennivaló többletjelentést kap, ami már nem csupán a finom ízekről, jóllakottságról vagy kellemes emlékről szól.

Ha az étel adta kielégülés lesz a nap legszebb része, vagy valaki a másoknak való sütés-főzéstől reméli a hasznosság, elfogadottság érzését, akkor érdemes megkeresni a háttérben: mit szimbolizál az étel? Mire éhezik valójában? Együtt töltött időre? Elismerésre? Új ingerekre? Stresszmentes percekre?

Így sem könnyű válaszolni a címben feltett kérdésre. Az evés biztosan az egyik legfontosabb része az életünknek. A fizikai jóllétünk mellett, mentális jóllétünk védelmében is oda kell figyelnünk a táplálékra.

Sokaknak önmegvalósítást, kapaszkodót jelent, ha ételt „alkot”, legyen szó gasztrovállalkozásról vagy családi vacsoráról.

Sok fiatal szülőt foglalkoztat, hogy eleget evett-e a gyerek?

A sportolók felkészülésének is fontos része az étrend összeállítása. Ha barátokkal találkozunk, szórakozni megyünk, de üzleti megbeszélésnek is része valami finomság elfogyasztása.

Utazáskor – szó szerint – belekóstolunk egy másik kultúrába, olyan tapasztalatot szerzünk, amilyet sem egy történelemkönyv, sem térkép, sem idegenvezető nem tud átadni.

Az ételkészítés, étkezés sok esetben hozzásegít ahhoz, hogy minél teljesebben éljük meg az adott életszakaszunk lényegét.

Laurie Cotts, amerikai író, az egészséges életmód szószólója szerint:

„Kezdj el úgy táplálkozni, mintha az életed múlna rajta, mert pontosan ez a helyzet. Az életed múlik rajta!”

226 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page