top of page

Czigány Edit: Salamon és Makeda szerelme, valamint atomháború az ősi IndiábanTechnikai civilizáció az ókorban


Salamon Izrael leghatalmasabb királya volt (Kr. e. 972 – 932). Alatta érte el az ország legnagyobb területi kiterjedését. Mindez az erős hadseregnek volt köszönhető, és egy olyan fegyvernemnek, a légierőnek, amellyel a többi ország nem rendelkezett. Az etióp egyház szent könyvében a „Kebra Nagast”-ban szerepel. A repülőgépek nem voltak harci gépek, csak felderítésre használták őket, akkor is komoly stratégiai előnyt jelentettek, megteremtették Izrael nagyhatalmi státuszát a térségben.

A Biblia is megemlíti Sába (azaz Etiópia) királynőjének, Makedának a látogatását Salamonnál.

A királynő nagyon szép lehetett, mert a szoknyabolond király azonnal beléhabarodott és elhalmozta ajándékokkal, tevéket és szekereket küldött neki, megrakva minden drága és kívánatos dologgal, meg egy „repülő szekeret”, melyet az ő Istentől kapott bölcsességével szerkesztettek. Nincs nő a világon, akit egy magánrepülőgéppel ne lehetne levenni a lábáról. Salamon könnyen ajándékozhatott egy légi járművet szerelmének, mert neki maradt egy egész flotta.

A hódítási akció sikeres volt, mert mire a királynő visszatért Etiópiába, már a szíve alatt hordta Salamon gyermekét, Baina-lekhet.

A fölserdült fiú többször meglátogatta apját az „égi szekéren”, és egyik alkalommal nem kisebb dolgot kért apjától, mint a híres Frigyládát. Salamon tudta, hogy ha kiderül, az a trónjába kerülhet, és eleinte vonakodott teljesíteni a kérést. De a fiú ugyancsak ravasz lévén, a templomba való betörés előtt elkészítette a láda másolatát, és becsempészte az eredeti helyére. Mire a papok észrevették, a fiú már messze járt a repülőgépével. A gép minden kényelemmel el volt látva, a sebességét is rekonstruálták, 225 km-es óránkénti sebességet kaptak. Az egyiptomiak panaszt tettek Izraelnél. „A városok lakói a tanúk arra, hogy amikor amaz Egyiptom földjére ért, leborultak és összetörtek a mi és a mi királyunk istenei, és hasonlóan összetörtek az istenek obeliszkjei.”

A szobrok az alacsonyan szálló repülőgép keltette hangrezgések miatt dőlhettek le és törtek össze. Megtudhatjuk a Kebra Nagastból, hogy az „égi szekér” minden kényelemmel fel volt szerelve, és a sebessége ugyan nem azonos a mai Boeing gépekével, de amire képes volt, azt mi csak a II. világháborúban értük el.

A Mahabharata (indiai eposz) szerint az istenek háborúik során atombombát is bevetettek. Így ír erről a mű: „Mintha az elemek szabadultak volna el. A napkorong körben forgott. A fegyver tüzétől megpörkölődve, lázasan támolygott a világ. Az elefántok vakon rohangáltak, menekültek az iszonyatos hőség elől. A vizek forrni kezdtek. Az állatok elhullottak, és a tomboló tűztől lezuhantak a fák. Az elefántok fülsiketítően trombitáltak, amíg holtan nem rogytak a földre. A lovak, harci szekerek porrá égtek, több ezer kocsi semmisült meg, aztán mély csend ereszkedett a tengerre. A szelek fújni kezdtek, s a föld felderült. Hátborzongató látvány tárult elénk. A borzalmas hőség megcsonkította az elhunytak tetemeit, már alig volt emberi formájuk. Sohasem halottunk azelőtt ilyen fegyverről, és sohasem láttunk azelőtt ilyen borzalmas fegyvert.”

155 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page