top of page

Egy másik Amerika: A bérromboló illegális migráció valósága és a helyettesítési elmélet gyakorlata
Vukics Ferenc cikkismertetője


Eredeti cikk:


2019 októbere óta az amerikai anyanyelvű munkavállalók 1,4 millió munkahelyet veszítettek; míg ugyanebben az időszakban a külföldi születésű munkavállalók 3 millió munkahelyet szereztek. A munkások bére nagyot zuhant az elmúlt két évben, miközben a kormányzati bérek növekedése minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, az őslakos amerikaiak pedig egyre inkább kénytelenek megelégedni a részmunkaidős munkahelyekkel.

 

Tyler Durden a Propagandaháborúk kezdődnek: Az illegális bevándorlás 7 billió dollárral növeli az USA GDP-jét c. írásában kijelenti, hogy mostanra már teljesen világos, hogy a bevándorlás lesz a novemberi választások döntő tényezője.

 

Durden szerint mivel a választási küzdelmek még kilenc hónapig tartanak, számítsunk arra, hogy az illegális bevándorlás az elképzelhető legnagyszerűbb dologként lesz feltüntetve az USA állampolgárai számára és uralni fogja a liberális főáramú média felületeit. Amerikában az összes új munkahelyet a bevándorlók kapják (akár legálisak, akár illegálisak), és az USA teljes népességnövekedése is a bevándorlóknak köszönhető (akár legálisak, akár illegálisak). Mindezek a tények igazolják a helyettesítési elméletről (Replacement Theory) szóló elképzeléseket.

 

 

Egy hónappal ezelőtt feltettünk egy egyszerű kérdést: egy olyan időszakban, amikor a Biden-adminisztráció lélegzetvisszafojtva kapja az elismerést az idézőjelben "erős" munkaerőpiacért,

hogyan nem az a legnagyobb politikai beszédtéma most, hogy 2019 októbere óta az amerikai anyanyelvű munkavállalók 1,4 millió munkahelyet veszítettek; míg ugyanebben az időszakban a külföldi születésű munkavállalók 3 millió munkahelyet szereztek.

 

Néhány héttel később, amikor a groteszk és nevetséges januári munkahelyi jelentés megjelent, újra elvégeztük az elemzést, és valami még megdöbbentőbbet találtunk. Nemcsak hogy az elmúlt egy év összes munkahelynövekedése teljes egészében a részmunkaidőben dolgozóknak köszönhető, de az anyanyelvű munkavállalók száma további 560 ezerrel zuhant, így a két hónapos összesített csökkenés alig 2 millió alá esett. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt 4 év összes munkahelyteremtése nemcsak kizárólag a külföldön született munkavállalóknak köszönhető, hanem 2018 júliusa óta nulla munkahelyteremtés történt az amerikai anyanyelvű amerikai munkavállalók számára (nem hisz nekünk? menjen és nézze meg az adatokat közvetlenül a Fed-től).

 

Nos, apránként terjedtek el megfigyeléseink, és hamarosan a tényt, hogy a bevándorlás volt az egyetlen növekedési forrás az USA-ban, mindenki felkapta – a jelentéktelen emberektől kezdve az olyan hamis (vagy fax) közgazdászokig, mint Paul Krugman, egészen a világ legfontosabb emberéig (minden tiszteletem Dementia Joe-nak), a Fed elnökéig, Jerome Powellig, sőt még a Kongresszusi Költségvetési Hivatalig. És ez azonnali propagandaválaszt váltott ki.

 

Hogyan néz ki tehát a propaganda visszajelzése ezzel a "legjelentősebb politikai beszédtémával" szemben?

 

Nos, kezdjük a NY Times kedvenc Göbbelsével, Paul Krugmannal, aki történetesen a világ legjobban túlértékelt közgazdásza, aki 1998-ban azt mondta, hogy "2005-re vagy úgy, de nyilvánvalóvá fog válni, hogy az internet hatása a gazdaságra nem volt nagyobb, mint a faxgépé", elismeri, hogy "a Covid-19-járvány előestéje óta a foglalkoztatásban bekövetkezett összes növekedés a külföldön született munkavállalókkal történt" (de mivel a tények "politikaiak", gúnyolódik azon, hogy "Trump és a körülötte lévők egyértelműen azt hiszik, hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket az őshonos amerikaiaktól"), majd folytatja, hogy elveszítse a liberálisok még megmaradt hitelességének utolsó nyomát is – hiszen aki tud egy ilyen hiperhivatkozásra kattintani, az magától is rájön –, amikor azt állítja, hogy a bevándorlók "nem vettek el munkahelyeket az őshonos születésűektől, akik nagyobb valószínűséggel vannak foglalkoztatva a legjobb munkaéveikben, mint a járvány előtt. " 

Remek, ezzel csak az a baj, ha a mennyiség helyett a munkahelyek minőségét is megnézzük, és azt találjuk, hogy az elmúlt évben minden munkahely részmunkaidős volt. 

Krugman szerint ez a munkahelyek minősége, amihez az őshonos amerikaiaknak joguk van? Erre ne válaszoljon: ez retorikai kérdés. Amint azt többször is kimutattuk, a nem bevándorló amerikaiak 6 év alatt egyetlen munkahelyet sem szereztek, így Krugman egész érvelése egy óriási szalmabábu.

 

Ami a főiskolás korú, őshonos amerikaiak foglalkoztatási rátáját illeti, Krugman csak azt erősíti meg, hogy az őshonos amerikaiak népessége ugyanolyan gyorsan csökken, mint a foglalkoztatásuk, ami viszont a számlálót és a nevezőt többé-kevésbé változatlanul tartja. Ugyanakkor nemcsak az összes új munkahelyet a bevándorlók kapják (akár legálisak, akár illegálisak), hanem az USA teljes népességnövekedése is a bevándorlóknak köszönhető (akár legálisak, akár illegálisak), ami legutóbb, amikor ellenőriztük, pontosan az volt, amiről a helyettesítési elmélet szól.

 

Talán a demokraták kedvenc közgazdásza a következő propagandanyilatkozatában meg tudja válaszolni a következő kérdést:

miért retteg ennyi bennszülött amerikai attól, hogy családot alapítson és gyermeket neveljen ebben a bidenomikus nirvánában, ahol minden olyan csodálatos, és miért marad minden növekedés, mind a munkaerő, mind a népesség tekintetében a bevándorlókra (akár legálisak, akár illegálisak).

 

Persze ezt nem fogja megtenni, hiszen ehhez ki kellene deríteni a probléma valódi természetét, ami ellentétes lenne az ideológiájával; ehelyett rögtön a propagandisztikus következtetésre fog ugrani, amit egy profi hazudozótól elvárnánk, nevezetesen, hogy "a bevándorlók tényleg jót tesznek az amerikai gazdaságnak – a nativisták (itt: őslakosok) pedig nagyon rosszat".

  

*

 

Persze, ha csak Krugman nyomná a teljes udvari propagandasajtó magyarázatait, nem is foglalkoznánk ezzel a válasszal, de eléggé meglepődtünk, amikor nem más, mint a Fed elnöke hozta fel a bevándorlás témáját a 60 Minutes interjújában. Szerencsére a NYT ecomedistájával ellentétben Powell sokkal pontosabban, ha sokkal baljóslatúbban is fogalmazott. Azoknak, akik lemaradtak róla, íme, mit mondott Powell, amikor a műsorvezető Scott Pelley megkérdezte tőle, miért olyan fontos a bevándorlás visszatérése az USA-ba a pandémia után (amikor Trump lezárta az összes határt):

 

PELLEY: Miért volt fontos a bevándorlás?

 

POWELL: Mert, tudja, a bevándorlók bejönnek, és általában olyan arányban dolgoznak, ami legalább olyan magas, mint a nem bevándorlóké. Az országba érkező bevándorlók általában valamivel magasabb arányban vesznek részt a munkaerőpiacon, mint az amerikai őslakosok. De ez nagyrészt a korkülönbség miatt van. Ők általában fiatalabbak.

 

PELLEY: Miért olyan fontos a bevándorlás a gazdaság számára?

 

POWELL: Nos, először is, a bevándorlási politika nem a Fed feladata. Az Egyesült Államok bevándorlási politikája nagyon fontos, és jelenleg nagyon sok vita tárgyát képezi, és ez nem a mi dolgunk. Nem mi határozzuk meg a bevándorlási politikát. Nem kommentáljuk azt.

 

Azt azonban elmondhatom, hogy idővel az Egyesült Államok gazdasága profitált a bevándorlásból. És őszintén szólva, éppen az elmúlt évben a munkaerőpiac egyensúlyának helyreállásában nagy szerepet játszott az, hogy a bevándorlás visszatért a járvány előtti korszakra jellemző szintre.

 

Az országnak szüksége volt a munkaerőre.

 

Így volt. És ez történt.

 

Itt két dologról van szó: először is, akár szándékosan, akár nem, Powell épp most sértett meg néhány százmillió született amerikait, akik állítólag nem dolgoznak "a nem bevándorlókét meghaladó arányban", azaz, hogy ők egyszerűen lusták, és van egy sokkal baljósabb célzás is: amikor Powell azt mondja, hogy "a munkaerőpiac egyensúlyának helyreállításához nagyban hozzájárul a bevándorlás visszatérése a pánik előtti korszakra jellemző szintre", akkor valójában azt akarja mondani, hogy az infláció azért csökkent olyan gyorsan a 2022 júniusi tetőzés óta (9,1%-os éves szinten) anélkül, hogy a munkanélküliségi ráta ennek megfelelően megugrott volna, mert a (legális vagy illegális) bevándorlók helyettesítették a munkaerőpiacot elhagyó amerikai őslakosok munkáját!

 

Vagy másképp fogalmazva, a „Helyettesítési elméletnek” köszönheti az infláció (azaz a bérek) csökkenését, ami nem lett volna lehetséges a bevándorlási hullám nélkül, ami viszont az oka annak, hogy az amerikai őslakos munkavállalók 6 éve nem láttak munkahelynövekedést! 

Ami azt is megmagyarázza, hogy a magánmunkások bére miért zuhantak az elmúlt két évben, miközben a kormányzati bérek növekedése minden idők legmagasabb szintjére emelkedett. 
Így van, a csereelmélet neked való... csak nem a Mély Államnak, amely a lecsúszó bérek minden előnyét elveszi (köszönhetően annak, hogy Paco megint lenyírja a füvet), és a kormányzati dolgozók (azaz a Mély Állam) bérét minden idők legmagasabb szintjére emeli!

De míg Powell próbálkozása a bevándorlás (szinte kizárólag az illegális bevándorlás, mivel az elmúlt két évben a munkavállalók zöme onnan érkezett) pörgetésére legalább volt igazságalapja – és ezért alakult ki az a baljós következtetés, hogy miért történik mindez –, a harmadik és egyben utolsó propaganda-sokkoló nem mástól érkezett, mint a "kétpárti" Kongresszusi Költségvetési Hivataltól, amely ezen a héten tette közzé legújabb "Költségvetési és gazdasági kilátások 2024-2034" című kiadványát, amely nem meglepő módon egy választási évben kifejezetten optimistább, mint a tavalyi kiadás, ami nagyrészt az USA jövőbeli költségvetésére és hiányára vonatkozó néhány nevetséges feltételezésnek köszönhető, amelyeket egy következő bejegyzésben tárgyalunk – néhány "csúcspont": i) egy évtizedig nem lesz recesszió, ii) a munkanélküliségi ráta alig haladja meg a 4%-ot, iii) az infláció 2%-on tetőzik, iv) a diszkrecionális kiadások drasztikusan csökkennek, főként a Medicaid-kiadások nagymértékű visszaesése miatt – de még mindezen nevetséges, válogatott feltételezések mellett is az USA adósság/GDP-je 2054-re katasztrofális, hiperinflációs 172%-ra emelkedik.

 

Mindenesetre, mivel választási év van, a CBO-t – amelynek előrejelzései ebben az évszázadban minden egyes évben teljesen tévesek és túlságosan optimisták voltak – azzal bízták meg, hogy találjon ki néhány optimista beszédtémát a Biden-adminisztráció számára, például azt, hogy az USA gazdasága hány trilliárdos nominális GDP-növekedést fog elérni, ha a következő évtizedben fenntartja a jelenlegi irányt, és a CBO a megrendelésnek megfelelően járt el.

 

Sőt, olyan jól csinálta, hogy a WaPo kedvenc gazdasági rovatvezetője és spin masterje, Catherine Rampell az X-en (korábban twitter) áradozva dicsérte a CBO előrejelzését. Igaz, még ő sem tudta elfedni azt a tényt, hogy az USA fenntarthatatlan költségvetési pályán van, rámutatva, hogy "nagyrészt a korábban vártnál magasabb kamatlábaknak köszönhetően" a CBO 1,2 billió dollárral (vagy 11%-kal) megemelte a következő évtized nettó kamatkiadásaira vonatkozó becslését. (Riadó: az emelkedő kamatok miatti kiadások nagyságrendekkel nagyobbak lesznek).

 

De ami ennél az elemzésnél számít, az a CBO csattanója, és az, hogy milyen egy tételt céloztak meg, hogy eljussanak a megbízott gazdasági növekedéshez.

Ki tudja találni, honnan származik a gazdasági növekedés nagy része? Hát igen: a bevándorlásból!

Íme, hogyan néz ki a CBO munkaerő-előrejelzése ma az egy évvel ezelőttihez képest. Miért a növekedés? Nos, ahogy a CBO elmagyarázza, a 2026-ig tartó magasabb népességnövekedés "főként a megnövekedett bevándorlásból" származik, amely "több mint ellensúlyozza a munkaerő iránti kereslet lassulása és a népesség átlagéletkorának emelkedése miatt a munkaerő-piaci részvétel csökkenését" – értsd: több bevándorló munkavállaló, kevesebb őshonos amerikai munkavállaló. És ez még nem minden: a CBO szerint "a közelmúltbeli és az előre jelzett bevándorlók nagy része várhatóan 25-54 éves lesz – felnőttek a legjobb munkaképes korban".

 

És itt van megint a csereelmélet, csak ezúttal egy szép pörgéssel, amit a WaPo rovatvezetőjeként nem más, mint a CBO igazgatója, Phill Swagel szolgáltatott, aki azt írja, hogy "a munkaerőben bekövetkező ezen változások eredményeként becsléseink szerint 2023 és 2034 között a GDP körülbelül 7 billió dollárral, a bevételek pedig körülbelül 1 billió dollárral lesznek nagyobbak, mint amilyenek egyébként lennének".

 

És íme, itt is van. Egy hónappal ezelőtt csodálkoztunk, hogy a bevándorló munkavállalók számának növekedése "nem a legnagyobb politikai beszédtéma most".

 

Nos, alig néhány héttel később ez már azzá vált, és a propaganda reakciója elképesztő volt, a kormányzati intézményrendszer olyan figuráival, mint Krugman, aki mindenkit, aki szerint a bevándorlás rossz, azzal vádol, hogy a lumpenproletariátus része, ami ironikusan egy marxista kifejezés....

 

... és végül a CBO...

 

"A munkaerő 2033-ban 5,2 millió fővel nagyobb lesz, főként a magasabb nettó bevándorlás miatt. A munkaerőben bekövetkezett ezen változások eredményeként becsléseink szerint 2023 és 2034 között a GDP körülbelül 7 billió dollárral, a bevételek pedig körülbelül 1 billió dollárral lesznek nagyobbak, mint amilyenek egyébként lennének." 

 

... mindannyian teljes mellszélességgel támogatják a bevándorlást (főleg az illegális, inflációromboló, mert bérromboló fajtát).

 

Az biztos, hogy sok racionális hang – még a hagyományos közgazdászoké is – előállt, hogy megkérdőjelezze ezeket a nevetséges feltételezéseket és következtetéseket, de egyikük sem fog meghallgatásra találni, mert amint az mostanra már teljesen világosnak kellene lennie,

a bevándorlás lesz a novemberi választások döntő tényezője, és ha a Biden-propagandagépezet két legyet üthet egy csapásra, nevezetesen, hogy az (illegális) bevándorlás valójában nagyszerű az USA számára, és végül is trilliókkal fogja fellendíteni a gazdaságot, annál jobb. 

És így, mivel a választások még kilenc hónapig tartanak, számítsunk arra, hogy az illegális bevándorlás az elképzelhető legnagyszerűbb dolog az USA számára, uralni fogja a liberális főáramú média éterét, amely egyben a kormányzat leghangosabb propagandacsatornája is, amelynek sorsa most azon múlik, hogy amerikaiak százmillióit meggyőzzék arról, hogy az a sok tízezer illegális bevándorló, aki Biden nyitott határokkal kapcsolatos politikájának köszönhetően naponta belép az országba, valójában a legjobb dolog, ami történhet velük. 

Forrás:

165 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page