VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egységes, „sztenderdizált” vakcinaútlevél létrehozását akarja sok EU-vezető

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök levelet írt Ursula von der Leyennek, az EU Bizottságának vezetőjének, amelyben kifejtette, hogy „az oltott személyek szabadon utazhatnak majd”.

A levél olyan „szabványosított igazolás kiállítását kéri, amely igazolja, hogy egy személyt sikeresen beoltottak”.

Noha a kötelező védőoltások támogatásával nem foglalkozik, a levél arra is biztat, hogy „Sürgősen fogadjanak el közös megállapodást arról, hogyan kell felépíteni az oltási bizonyítványt úgy, hogy azt minden tagállam elfogadhassa”.


Mitsotakis ígéretet tett arra, hogy a közelgő, január 21-i EU-csúcson felveti a kérdést, kijelentve, hogy "sürgősen szükség van egy magas szintű, az egész EU-ra kiterjedő mozgósításra a dolgok előrehaladása érdekében".

A vakcinázási útleveleket az EU már korábban is „reklámozta”, a tisztviselők még áprilisban azt javasolták, hogy a vízumkérelmezőket is be kell oltani.


Az EU-országok, köztük Spanyolország, Észtország, Izland és Belgium, mind jelezték, hogy nyitottak a Vakcina-útlevelek valamilyen formájára, valamint az adatok határokon átnyúló megosztására.

Ezen a héten az is kiderült, hogy Dánia a legújabb ország, amely bejelentette, hogy bevezet egy „Covid útlevelet”, amely lehetővé teszi majd, hogy az oltóanyagot maguknak beadatók korlátozás nélkül részt vehessenek a társadalomban. Hogy mindenki mással mi történik, arról nem szól a fáma...

Az EU adatvédelmi vezetője, Wojciech Wiewiórowski azonban nemrégiben „szélsőségesnek” nevezte a mentelmi útlevél gondolatát, és többször is azt mondta, hogy az riasztó és „undorító”.


Az úgynevezett „immunitási útlevelek” kísértete világszerte felbukkan.

A közelmúltban a kanadai Ontarióban lévő kormány elismerte, hogy az immunizációs útleveleket alkalmazását vizsgálja a be nem oltottak utazásának és rendezvényekre való bejutásának korlátozásával összefüggésben.

A múlt hónapban Izrael bejelentette, hogy azok az állampolgárok, akik beadatják a Covid-19 vakcinát, ők zöld útleveleket kapnak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy részt vegyenek rendezvényeken és étkezzenek az éttermekben.

Anna Beduschi, az Exeter Egyetem akadémikusa az EU oltóanyag-útlevelek felé történő lehetséges elmozdulást azzal kommentálta, hogy „alapvető aggályokat vet fel az adatvédelem és az emberi jogok védelme szempontjából”.

Beduschi hozzátette, hogy „a vakcina-útlevelek új megkülönböztetést hozhatnak létre az egyének között egészségi állapotuk alapján."


Az Mesterséges Intelligencia-kutató testület, az Ada Lovelace Intézet által tavaly összeállított jelentés szerint az úgynevezett „immunitás” útlevelek „rendkívül magas kockázatokat jelentenek a társadalmi kohézió, a diszkrimináció, a kirekesztés és a kiszolgáltatottság szempontjából”.

Sam Grant, a Liberty állampolgári szabadságjogok érdekképviseleti csoportjának kampánymenedzsere arra figyelmeztetett, hogy az immunitás útlevelének bármilyen formája egy kétszintű rendszert hozhat létre, „amelyben néhányunk hozzáférhet a szabadságjogokhoz és a támogatáshoz, míg mások el vannak zárva”.

Ezek a rendszerek azt eredményezhetik, hogy az immunitással nem rendelkező embereket esetleg elzárják az alapvető közszolgáltatásoktól, a munkától vagy a lakhatástól – a leginkább marginalizálódtak közülünk a legjobban" – figyelmeztetett Grant.