top of page

Európai gazdatüntetések: Ellencsapás a mezőgazdaság elleni háborúra

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Az európai mezőgazdasági csoportok képviselői múlt szerdán Brüsszelbe mentek, hogy hallassák hangjukat és szolidaritásukat az EU mezőgazdaság elleni háborújára adott válaszként. Miközben a gazdák tiltakozásai egyre szélesebb körben terjednek, és blokád alá veszik a kikötőket és a határátkelőhelyeket, Bart Dickens, a belga Farmers Defence Force elnöke elmondja, hogyan kezdődött az egész.


A 2024. január 24-i brüsszeli tüntetés kezdete előtt az MCC Brussels nyilatkozatot adott ki, amelyben a mezőgazdasági csoportok képviselőit idézte.


Richard Schenk, az MCC Brussels "A gazdálkodás elleni csendes háború" című jelentésének szerzője elmondta:


"Kutatásaink és az Európa-szerte gazdálkodókkal folytatott beszélgetések alapján egyértelmű, hogy az európai gazdálkodók miért vannak itt Brüsszelben. Azért vannak itt, mert a környezetvédelmi politika legrosszabb túlkapásait itt, az Európai Unióban gyártják. ... Ezeknek a politikáknak az eredménye ... [az], hogy gazdaságok ezreit zárják be, különösen a kis gazdaságokat. Nemcsak az egyéni megélhetés, hanem az egész vidéki életforma került veszélybe. Ennek következményei az élelmiszerbiztonság, az import, a minőségromlás és a kibocsátások áthelyezése szempontjából nyilvánvalóak."


Véronique Le Floc'h, a Coordination Rurale, a francia mezőgazdasági termelői csoport elnöke elmondta:


"A francia gazdák egységesen ellenzik az EU által megálmodott és a Macron-kormány által buzgón végrehajtott abszurd, szélsőséges és megvalósíthatatlan környezetvédelmi politikákat. A hatalmon lévők egy pillanatra sem törődnek e politikáknak a gazdák megélhetésére, a nemzet élelmezésbiztonságára és a hétköznapi emberek megélhetési válságára gyakorolt hatásával".


Helen O'Sullivan az Ír Gazdák Szövetségétől elmondta:


"Az éghajlatváltozással kapcsolatban mindenért a gazdákat hibáztatják. Minket, a gazdákat, környezeti terroristáknak állítanak be a rólunk terjesztett téves információk miatt... A gazdák Európa-szerte keményen próbáltak megfelelni az előírások minden egyes új rétegének. Megpróbáltuk elmagyarázni aggodalmainkat, és azt, hogy ezek a szabályozások veszélyeztetik megélhetésünket és nemzetünk élelmezésbiztonságát. Ezeket az aggodalmakat évek óta figyelmen kívül hagyják."


Bart Dickens, a Farmers Defence Force Belgium elnöke elmondta:


"Nemcsak a mezőgazdasági termelőket érintik az uniós politikák. Mindenki más is érintett. Sokan, akik a mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalatoknál dolgoznak, elveszítik a munkájukat. Élelmiszereink megfizethetetlenné, szűkössé és megkérdőjelezhető minőségűvé válnak..." "Végső soron az egész a kormányzati ellenőrzésről szól. Mindent ellenőrizni akarnak a lakosságot érintően. Irányítani akarják, hogy hol éljünk, hová menjünk, az egészségünket, a pénzügyeinket, és végül még azt is, hogy mit ehetünk.

Itt az ideje, hogy Európa teljes lakossága megállítsa ezt a diktatúrát, hogy ne veszítsük el a szabadságjogainkat. Ez a mezőgazdaság felszámolásával kezdődik, majd elkezdik korlátozni a polgárok szabadságjogait".

A jelenleg is zajló tüntetésen az MCC Brüsszel megkérdezte Dickenst és Isobel Proostot, a Farmers Defence Force Belgium pénzügyi igazgatóját, hogyan és miért szervezték a Belgiumot érintő tiltakozásokat és blokádokat.


Az alábbi videón a "Brüsszel" megjelölés jelzi, hogy az MCC Brussels interjúja Brüsszelben készült. Tegnap töltötték fel a YouTube-ra, de nem tettek említést arról, hogy mikor készült a felvétel. A videó időzítését jelzi, hogy Dickens egy ponton utal a belga Zeebrugge kikötőjének blokád alá vont gazdákra, ami 2024. január 30-án, kedden történt. Dickens ezután azt mondta, hogy "ma este elkezdjük a határok blokádját", ami arra utal, hogy a videót február 2-án, pénteken vették fel.


Pénteken a gazdák blokkolták a holland-belga határt, elfoglalták az utakat Görögországban, egy lengyel szakszervezet pedig bejelentette, hogy az Ukrajnával közös határátkelőhelyek lezárását tervezi, ahogy az európai tiltakozások terjednek.


Az AP News jelentése szerint


"miközben a belga-holland határon blokádok keletkeztek, Párizs környékén és Franciaország más részein fokozatosan enyhültek, miután a francia kormány csütörtökön több mint 400 millió eurót (436 millió dollárt) ajánlott fel különböző intézkedésekre. Németországban viszont a törvényhozók pénteken jóváhagyták a mezőgazdasági termelőknek nyújtott üzemanyag-támogatások csökkentését, ami ott dühös tiltakozásokat váltott ki".348 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page