top of page

Fordul a szél Afrikában (Vajda Miklós cikkajánlása)

Eredeti cikk:


A nigeri katonai junta, amely egy hete megdöntötte a gyűlölt nyugatbarát elnököt, Mohamed Bazoumot, túszul ejtett 1100 amerikai katonát, akik a fő amerikai katonai bázison állomásoztak Afrikában, és betiltott minden járatot a bázisról! Ez csapás az Egyesült Államokra.

2019-ben 100 millió dollárból építették meg a bázist, és csak a fenntartása évente további 30 millió dollárba került a Pentagonnak. Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államok több mint 500 millió dollárt költött Niger különleges erőinek felfegyverzésére és kiképzésére. A Pentagon Moussa Salaou Burmou tábornokot választotta ezen egységek parancsnokának.

Burmou tábornokot a hírhedt amerikai katonai bázison, a Fort Benningen képezték ki, és a szintén híres Washington Nemzeti Védelmi Egyetemen. Burma tábornok néhány héttel a puccs előtt Június 12-én a 101-es légibázison megbeszélésen vett részt, az amerikai különleges erők parancsnokával, Jonathan Braga altábornaggyal.

Ezt követően július 27-e után Burmou tábornok először vezette Pentagon által kiképzett különleges erőit Mohamed Bazoum nyugatbarát elnök letartóztatására, majd megjelent a televízióban, és bejelentette a puccsot és a katonai junta létrehozását!

Az elmúlt években az Egyesült Államok hat államcsíny parancsnokait és katonáit képezte ki Észak-Afrikában: Gambia (2014), Guinea (2021), Mauritánia (2008) Niger (2023), Burkina Faso (2022) és Mali (2020). Csehország is részt vett a puccsisták uniós szabályozással történő kiképzésében, majd 2020 júniusában Maliban puccsot hajtottak végre, és megdöntötték az ottani nyugatbarát kormányt!

Kiéleződött a helyzet Nigerben. Macron, aki a múlt héten fenyegette meg Nigert súlyos megtorlással, a francia nagykövetséget felgyújtani próbáló orosz zászlókat lengető tüntetők támadása után, az éjszaka folyamán elhúzta a farkát, és a franciákat légi úton evakuálták az országból. Csak azok a francia katonák maradtak Nigerben, akiknek láthatóan az ottani uránbányákból származó utánpótlás biztonságát kell őrizniük, enélkül leállhatnának a francia atomreaktorok.

A világ egyik legszegényebb országát, Nigert a franciaellenesség kerítette hatalmába, és a junta bejelentette, hogy leállítja a Franciaországba irányuló uránszállítást. Az új hatalom nyilvánvalóan, áremelést akar kikényszeríteni, valószínűleg a feldühödött szegény lakosok megnyugtatására!


Tegnap jelentek meg az első hírek arról, hogy az Egyesült Államok által kinevezett diktátor, Mahamata Déby által irányított Csád több ECOWAS-országból próbál koalíciót létrehozni, hogy megszállja Nigert és nyugatbarát rendet teremtsen ott! A Burkina Fasóban és Maliban uralkodó puccsisták már bejelentették, hogy ebben az esetben seregeik Niger segítségére sietnek! Az ECOWAS-országok vezérkari főnökei ma találkoznak, és megvitatják a közelgő kampány részleteit! Bejelentették a Guineát irányító puccsisták, hogy semmiféle nyugati szankciót nem fognak tiszteletben tartani, amit a brüsszeli tervek szerint Niger ellen vezetnek be! Guinea ebben az esetben kulcsfontosságú ország, mert kikötőiből Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben belföldi puccsokat lehet szervezni. A második ellátási csatorna Líbiából a sivatagon keresztül fut. A Líbiában lévő orosz katonai egységek felfegyverezték, kiképezték és felkészítették a csádi lázadók számos egységét a népszerűtlen csádi diktátor lejáratására irányuló katonai akcióra. A nyugat-afrikai elnökök rettegnek az oroszoktól. Tavaly decemberben, amikor hirtelen több orosz egység is megjelent Burkina Faso és Ghána határa közelében, a rémült ghánai elnök, Akufo-Ado azonnal felhívta Washingtont, hogy megkérje az amerikaiakat, hogy siessenek a megmentésére, mert a Wagner csoport decemberben kiszorította a franciákat a Közép-afrikai Köztársaságból.

Francia újságírók szerint az éjszakai légi kiürítés Nigerből egyértelműen jelzi, hogy Franciaország szabaddá teszi az utat az ECOWAS-országok előtt, hogy gyorsan megszállják Nigert és ellenpuccsot hajtsanak végre! Németország és Olaszország is evakuálásra készül. Nyilvánvaló, hogy Guinea, Mali és Burkina Faso Niger mellé áll, ha megtámadják, mert ők lennének a következőek a sorban!

Az egész Niger körüli helyzet annak az eredménye, hogy az EU és az Egyesült Államok az elmúlt években szégyentelenül kifosztotta Afrikát és természeti erőforrásait. Ha katonai eszkalációra kerül sor, amit az ECOWAS egyes országai Washington és Brüsszel támogatásával terveznek, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az afrikaiak Európába irányuló bevándorlása meredeken megnövekszik. Niger szegény ország, kétségbeesett lakossággal. A szomszédos Nigéria, amely az olajnak köszönhetően sokkal gazdagabb, nem áll jobban. Bola Tinubu nigériai elnök tegnap jelentette be, hogy azonnal 200 000 tonna gabonát enged el az állami tartalékokból a lakosság élelmezésére, amely az alapvető élelmiszerek drágulása miatt lázadozni kezd. Emellett megemelte a minimálbért és 3000 buszt vásárolt, hogy leküzdje a tömegközlekedés emelkedő költségeit az országban – Nigéria pedig az egyik legnagyobb olajtermelő!

A drága energia most szétzúzza Európa alumíniumiparát, de ez nagy lehetőség Oroszország számára. Néhány napja Oroszország megállapodott a nigériai kormánnyal egy szentpétervári csúcstalálkozón, és főképviselője, Gabriel Aduda július 28-án Szentpéterváron megerősítette, hogy Oroszország visszaállítja az alumíniumtermelést Nigériában, ott gáztározókat és infrastruktúrát épít, az alumínium exportálásához guineai kikötőkön keresztül! Orosz tisztviselők szerint a Nigériában előállított alumínium még olcsóbb lesz, mint az Oroszországban gyártott alumínium, köszönhetően az alacsony energiaáraknak. Amíg Európában tömegesen zárnak be alumíniumgyárak, mert drága az előállításához szükséges energia, addig az oroszok Afrikában építik!

Propagandisták gúnyolták Putyint, hogy a néhány napja az afrikai vezetőkkel megtartott szentpétervári csúcstalálkozó meghiúsult, Afrika figyelmen kívül hagyta Oroszországot. Ennek az ellenkezője igaz. Oroszország óriási üzleteket kötött a csúcson, ezért el kell titkolni a csehek elől, hogy Európából Afrikába költözik az ipari termelés, és ezzel a mi munkahelyeink is!

James Cleverly, Nagy-Britannia külügyminisztere tegnap este felszólította az ECOWAS vezetőit, hogy állítsák helyre a demokráciát Nigerben, és megígérte, hogy Nagy-Britannia minden szükséges támogatást megad, ha azt megfontolás után kérik.! Úgy tűnik, a brutális ukrajnai háború után a következő napokban új háborút vívnak, ezúttal Afrikában. Mint minden háborúban, itt is elsősorban arról lesz szó, hogy ki fogja irányítani az afrikai nyersanyagok, energia és pénz áramlását a jövőben. A polgárok viszont mindent az adójukból fizetnek, beleértve a több millió más menekültet is. Amikor Obama kirobbantotta a szíriai háborút és a zavargásokat Észak-Afrikában, szerencsétlenül járt menekültek milliói özönlöttek azonnal Európába, köztük több millió bűnöző bevándorló, akik kihasználták a lehetőséget, hogy menekültekként Európába jussanak. Most Afrikában háborús pusztítás fenyeget a szíriainál jóval magasabb népességű országokban. Hamarosan megérkezhet határainkhoz Angela Merkel következő hulláma. Ideje abbahagyni a háborúk szítását, különben rosszul alakulnak a dolgok Európa, Csehország és Szlovákia számára.
602 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page