top of page

Kennedy az 5G-ről (Tom Valovic, a Kennedy Beacon különkiadása)
Kennedy Stands Up to 5G, By Tom Valovic, Special to The Kennedy Beacon, 12 OCT 2023

Schiller Mária küldeménye


"Az 5G veszélyes és alulszabályozott. Más országok sokkal jobban szabályozzák, mint az USA. Meg kell védenünk a gyerekeinket, és nem szabadna, hogy ezeket az antennákat az általános iskolákra helyezzük. Megfelelően figyelmeztetnünk kellene az embereket." – Robert F. Kennedy Jr.


Miközben a nagy távközlési szolgáltatók lázasan dolgoznak az 5G kis cellák telepítésén és a meglévő mobiltornyok 5G-re történő korszerűsítésén országszerte, csak egy elnökjelölt mutatott aggodalmat:

Robert F. Kennedy Jr. határozottan állást foglalt az 5G biztonságával kapcsolatban, élesen felvetve az 5G egészségügyi veszélyeit.

De az USA legnagyobb vállalataival áll szemben. Az 5G-t teljes mértékben támogatják az olyan nagy technológiai vállalatok, mint a Google, a Meta és az Amazon, amelyek azt szeretnék, hogy az új technológiai kezdeményezések széles körének támogató infrastruktúrájává váljon, amelyet széles körben a dolgok internetének (IoT) neveznek.

Ebben a technokrata jövőképben minden – beleértve az otthonokat, a vállalkozásokat, az autókat és a modern élet gyakorlatilag minden lényeges aspektusát – mikrochippel lesz ellátva és vezeték nélkül összekapcsolva, az összekapcsolt 5G vagy 6G hálózatok széles körű elterjedésével.

Ez a forgatókönyv természetesen óriási előnyökkel jár majd a vállalatok számára. A lakosság számára azonban, amely már így is telítve van bonyolult és nehézkes technológiai "megoldásokkal", amelyek diszkriminálják és korlátozzák a kisebbségeket, az időseket és az anyagi nehézségekkel küzdőket, a legjobb esetben is megkérdőjelezhetőek az előnyök.

A céljukat olyan vehemensen követik, hogy egyes esetekben a nagy távközlési szolgáltatók, amelyek általában egymással versengenek, még együtt is működnek ennek a nem tesztelt és a fogyasztók egészségére és biztonságára gyakorolt hatásai tekintetében nem bizonyított technológiának a bevezetése érdekében.

Ebben a törekvésben a vállalatok a szövetségi kormány és az állami kormányok teljes támogatását élvezik. Egy bonyolult, nehezen áttekinthető finanszírozási apparátuson keresztül jelentős mennyiségű szövetségi pénzt bocsátanak rendelkezésre e vállalati erőfeszítések támogatására, amelyek csak arra szolgálnak, hogy növeljék a termékeiktől és szolgáltatásaiktól való technológiai függőségünket.

A több technológia még több technológiát szül egy végtelenül ismétlődő körforgásban. Az összes fél által alkalmazott megközelítés klasszikus példája annak, hogy a köz- és magánszféra közötti partnerségek hogyan váltak az állami és a vállalati hatalom összefonódásának fontos mechanizmusává, egy olyan finanszírozási trükközéssé, amely gyakran a vállalati céloknak kedvez a demokratikus folyamataink maradványai felett, és elrejti a rejtett célokat.

Miközben Kennedy bátran foglalkozik egy olyan kérdéssel, amely megkérdőjelezi az USA legerősebb vállalatainak stratégiáit, a nyilvánosság kevéssé ismeri harcát és a problémát. Ez annak köszönhető, hogy a vállalati médiában nagy mennyiségű zavaros tudósítás jelent meg az 5G-ről, ami elhomályosította ezt az összetett kérdést, és zavart keltett a nyilvánosságban. Sok riportert, akiknek nem szabadna saját véleményt nyilvánítaniuk, a munkaadóik arra bátorítanak, hogy szabadon és reflexszerűen értékítéleteket hozzanak, összeesküvés-elméletnek bélyegezve a hivatalos narratívák megkérdőjelezését.


Kennedy azért kérdőjelezi meg az 5G technológiát, mert a szabályozó ügynökségek, amelyeknek a nyilvánosságot kellene védeniük, sok esetben lemondtak erről a felelősségükről. A távközlési szolgáltatók "mindenhol 5G-t" célzó hatalmas terveikben teljes mértékben támogatják az FCC-t, az 5G szabályozásáért felelős ügynökséget. De éppen azért, mert az FCC nem végezte a munkáját,

Kennedy nonprofit szervezete egy másik nonprofit szervezettel, a Environmental Health Trusttal együtt beperelte az FCC-t, amiért az nem nyújtott megfelelő és naprakész egészségügyi és biztonsági információkat az 5G-ről, és nem vonta be ezeket az adatokat a döntéshozatalba.
A több mint 11 000 oldalnyi, ártalmakra vonatkozó bizonyíték áttekintése után a DC Circuit Court of Appeals 2021 augusztusában az FCC ellen döntött, és arra kötelezte őket, hogy térjenek vissza a tervezőasztalhoz, hogy a lakossági sugárterhelési határértékeket összhangba hozzák a tudományos eredményekkel.

Az 5G-vel szembeni ellenállás jelentős és növekszik


A technológia hasznos szolga, de szörnyű úr. Aligha vitatható, hogy a szövetségi és állami kormányzat, a Big Tech és a távközlési cégek közötti nagyfokú együttműködés egyfajta technokrata hatalmi bázist alkot, amelyben a különböző technológiákat nem demokratikusan hajtják végre, és így valójában megbízzák őket. Annak ellenére, hogy a vállalati törekvések ilyen nyíltan, a lakossági aggodalmaktól vagy kívánságoktól függetlenül erőltetett módon kerülnek előtérbe,

az ország városaiban és településein erős és meglepő mértékű ellenállás tapasztalható az 5G óriáscéggel szemben.

A Environmental Health Trust szerint: "Az Egyesült Államokban Hawaii megye határozatot fogadott el az 5G leállításáról, valamint Farragut, Tennessee és Easton, Connecticut... Városok, mint Petaluma, Mill Valley, Monterey Kaliforniában és Doylestown Pennsylvaniában megszavazták és elfogadták az 5G leállítására vagy a környékbeli bevezetés korlátozására vonatkozó irányelveket. A kaliforniai Los Altos megszavazta, hogy megtiltja a kis cellák telepítését a lakónegyedekben lévő közművezetékekre, és 500 lábnyi távolságot állapított meg a kis cellától az iskolákig."


Ez csak néhány példa arra, hogy a városok és települések megpróbáltak élni azzal a jogukkal, hogy alakítsák az 5G telepítésének módját a környékükön, aláhúzva egyfajta Dávid és Góliát forgatókönyvet.

A vállalati és szövetségi hatalom elsöprő kombinációja, amelyet Kennedy gyakran kritizál, arra készült, hogy aláássa a helyi önkormányzatok jogait és önrendelkezési jogát, hogy saját joghatóságukban döntsenek az egészség és biztonság kritikus kérdéseiről.
A közelmúltbeli fejlemények még aggasztóbbak. Az ellenállás hiábavalóvá tételére tett kísérletként jelenleg számos olyan szövetségi törvényjavaslatot fogadtak el, vagy vannak a kongresszus előtt, amelyek drasztikusan felrúgnák a városok és községek már most is korlátozott törvényes jogait, hogy döntéseket hozzanak a vezeték nélküli hálózatok telepítésével kapcsolatos egészségügyi, biztonsági, esztétikai és ingatlanértékkel kapcsolatos kérdésekben.

Ezek közé tartozik egy új és drákói törvényjavaslat, a H.R. 4141. Ez a törvényjavaslat nagyrészt ajándék a távközlési vállalatoknak, és arra törekszik, hogy semmissé tegye a kritikus környezeti hatásra vonatkozó követelményeket és felgyorsítsa az 5G bevezetését.Kennedy tisztázza álláspontját


Kennedy álláspontja az 5G biztonságával és életképességével kapcsolatban világos és egyértelmű. A News Nation júniusi városházi előadásán kifejtette a legfontosabb kérdéseket. Amikor a közönség egyik tagja kérdést tett fel az 5G-vel kapcsolatban, Kennedy azt mondta:


"Az 5G-vel kapcsolatban az az aggodalmam, hogy az RF-sugárzás veszélyes. Megzavarja a vér-agy gátat, és összefüggésbe hozható... rákos megbetegedésekkel is, és sok más drámai egészségügyi hatást okoz. Erről szó szerint több ezer tanulmány született".


Azzal a mára már elcsépelt elképzeléssel kapcsolatban, hogy az 5G biztonságosságának kétségbevonása összeesküvés-elmélet, Kennedy azt mondta:


"Én már pereskedtem ebben a kérdésben, és nyertem is a szövetségi fellebbviteli bíróságon. Mondhatják, hogy ez egy összeesküvés-elmélet... de én is nyertem egy ügyet a Monsanto glifozátjával és a Hodgkin-limfómával kapcsolatban, és azt is összeesküvés-elméletnek nevezték. Az 5G veszélyes és alulszabályozott. Más országok sokkal jobban szabályozzák, mint az USA. Meg kell védenünk a gyermekeinket, és nem szabadna, hogy ezeket az antennákat az általános iskolákra helyezzük. Megfelelően figyelmeztetnünk kellene az embereket."


Az 5G témája továbbra is bonyolult és ellentmondásos. De míg a vállalati média a "nincs itt semmi látnivaló" álláspontjával ködösít, Kennedy a tényekkel és a széles körben elfogadott tudományos eredményekkel oktatja a közvéleményt az egészséget érintő hatásokról.

Az 5G vita az egészségről és a biztonságról szól. De arról is szól, hogy vajon egyedül a vállalatoké lesz-e a végső szó az életünk minőségéről.

A tét azonban sok milliárdnyi vállalati befektetési dollár. Fontos felismerni, hogy a korábbi évtizedekben már sokszor jártunk itt: A Love Canal és a veszélyes hulladékok a környezetben; a dohányzás káros egészségügyi hatásai; és sok más példa, ahol a vállalati érdekek összeütközésbe kerültek az egészséggel és a biztonsággal, és létfontosságú információkat elhallgattak.

Az amerikai közvélemény [minként a magyar sem – a Szerk.] nem engedheti meg magának, hogy másfelé nézzen, különösen akkor nem, amikor a kormányzati szabályozó hatóságaink pontosan ezt teszik.

Tom Valovic újságíró és a Digital Mythologies (Rutgers University Press) című könyv szerzője. Tom tanácsadója volt a Kongresszus korábbi Technológiai Értékelési Hivatalának, és főszerkesztője volt a Telecommunications magazinnak, ahol ő volt az első újságíró, aki beszámolt a nyilvános internet megjelenéséről. Tom írt a Boston Globe, a San Francisco Examiner, a Common Dreams, a Scheerpost, az Alternet, a Counterpunch, a Columbia University's Media Studies Journal és számos más kiadvány számára.

705 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page