top of page

Kijev: Minden olyan hír orosz propaganda és dezinformáció, amely nem egyezik a véleményével
Vukics Ferenc jegyzete


A kiszivárogtatott dokumentumok feszültséget teremtettek az USA és Ukrajna között. Úgy tűnik, Kijev csalódott a Fehér Házban a szigorúan titkos dokumentumok kiszivárogtatása miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a médián keresztül értesült a kiszivárogtatásról, és még nem beszélt Joe Biden elnökkel a dokumentumhalmazról.


"Előzetesen nem kaptam információt a Fehér Házból vagy a Pentagontól" mondta Zelenszkij. "Nem rendelkeztünk ilyen információkkal. Én személyesen nem kaptam. Ez határozottan egy rossz történet".


Az ukrán vezető azt mondta, hogy a nyilvánosságra került dokumentumokról nem mondhatja el a véleményét.


"Nem kockáztathatom az államunkat. Ahol őszintén beszélhetek, ott megteszem. De nagy a kockázat... Mindenkinek elmondanám, hogy mit gondolok róluk. De itt egy kicsit más a történet. Mindannyian felelősek vagyunk."


A Washington Post riportereinek adott egyórás magáninterjúja során Zelenszkij azonban hajlandó volt az ukrán kormány néhány sérelmére kitérni.

"Ez számunkra komoly veszteség... Nem tesz jót a Fehér Ház hírnevének, és úgy vélem, nem tesz jót az Egyesült Államok hírnevének sem.”

A kiszivárgott információk némi törést okoztak Washington és Kijev között. A The Post meg nem nevezett ukrán tisztviselőkkel beszélt, akik szerint "Washington képtelensége az érzékeny információk védelmére ahhoz vezethet, hogy Kijev kevesebb hírszerzési információt oszt meg az Egyesült Államokkal".


Zelenszkij nem volt hajlandó megerősíteni a dokumentumok hitelességét, de azt állította, hogy a kiszivárogtatás Oroszországnak kedvez.


"Számunkra minden, ami így vagy úgy előre tájékoztatja az ellenségünket, az mindenképpen mínusz. Nem látok itt semmilyen előnyt" – mondta Zelenszkij.


A Politico szerint a Pentagon titkos dokumentumainak közelmúltbeli nagy horderejű kiszivárogtatása miatt Kijev ezután tartózkodik majd az ellentámadásokkal kapcsolatos információk cseréjétől.


A Politico ukrajnai forrása szerint az ellentámadásról szóló információkat az ukrán illetékesekkel sem osztják meg – a tervről „csak kevesen tudnak az országban”. A Pentagon ugyanakkor azzal nyugtatta meg a sajtó képviselőit, hogy Washingtonban és Kijevben azonos szintű információcsere folyik, és “semmi jele nem volt annak, hogy Ukrajna bármit is titkolna az Egyesült Államok elől”.


A Biden-adminisztráció egyes tisztviselői szerint azonban Ukrajna katonai terveivel kapcsolatban soha nem volt teljesen nyílt az Egyesült Államok előtt.

Mindenesetre úgy látszik, hogy Ukrajnának (vagy az Ukrajnát közvetlenül irányító amerikai elitnek) nagyon komoly befolyása van az Egyesült Államokon belül.

Egy interjúban egy magas rangú ukrán tisztviselő elmondta, hogy lehetőségük van arra, hogy az FBI segítségével befolyásolják az amerikai közösségi médiában róluk megjelent híreket. Ilija Vitjuk, az ukrán biztonsági szolgálat kiberinformációs biztonsági osztályának vezetője a "dezinformáció" fogalmát úgy határozta meg, hogy

minden olyan hír orosz propaganda, ami ellentmond kormánya üzenetének. A Szövetségi Nyomozó Iroda az ukrán hírszerzés utasítására nyomást gyakorol a Facebookra, hogy töröljék az állítólagos orosz "dezinformációt.”

Ugyanez a tisztviselő elmondta, hogy az ukrán hatóságok tágan határozzák meg a "dezinformációt", és számos olyan közösségi médiafiókot és posztot jelölnek meg, amelyek szerinte egyértelműen ellentmondanak az ukrán kormány narratívájának.


"Amint nyomára bukkanunk vagy bizonyítékunk van a Facebookon vagy más forrásokon keresztül folytatott dezinformációs kampányoknak, amelyek az Egyesült Államokból származnak, továbbítjuk ezeket az információkat az FBI-nak, valamint közvetlenül a Facebooknak is írunk" – mondta.


"Az FBI-tól kértünk támogatást, hogy segítsen nekünk a Metával és másokkal való kapcsolattartásban és néha egészen jó eredményeket érünk el ezzel a rendszerrel" – jegyezte meg Vitiuk. "Egyszerűen csak azt mondjuk: 'Oké, ez volt az a személy, aki valószínűleg orosz befolyás hatása alatt csekedett és kezdeni kéne vele valamit'."


Vitiuk az interjúban elmondta, hogy a szólásszabadság híve, és megérti a közösségi média cenzúrája körüli aggodalmakat. De azt is elismerte, hogy ő és kollégái szándékosan tágan értelmezik, hogy mi számít "orosz dezinformációnak".


"Úgy gondolom, hogy akkor járunk el helyesen, ha mindent, ami hazánk ellen irányul, hamisítványnak tekintünk, még akkor is, ha nem az. Most, a győzelmünkhöz elengedhetetlen, hogy ezzel a meghatározással éljünk és hogy ne hagyjuk magunkat becsapni."

Közben kiderült, hogy az amerikai hadsereg infóháborús részlege nemcsak az ukrán kormány támogatása, de a "NATO márka" védelme érdekében is felügyeletet akar gyakorolni a közösségi média felett.

Néhány nappal ezelőtt az amerikai hadsereg kiberparancsnokságának tisztviselője olyan katonai vállalkozókat keresett, akik segítenének a szervezetnek "támadni, védeni, befolyásolni és működtetni" a globális közösségi médiában.


Az amerikai hadsereg kiberháborús parancsnoksága közölte a védelmi vállalkozókkal, hogy a "NATO márka" védelme érdekében a globális közösségi média használatának megfigyelését tervezi.

Úgy tűnik, hogy a közösségi média tömeges megfigyelése csak egy összetevője annak a szélesebb körű kezdeményezésnek, amelynek célja a magánszektor adatbányászatának felhasználása a hadsereg információs hadviselési erőfeszítéseinek előmozdítására.

David Beskow alezredes, az ARCYBER Műszaki Hadviselési Központ munkatársa kifejezte érdeklődését a nem nyilvános kereskedelmi webes adatokhoz, a vállalati tulajdonosi nyilvántartásokhoz, az ellátási lánc adatokhoz és más adatokhoz való hozzáférés megvásárlása iránt.


Egy márka hírnevének nyomon követése rendkívül elterjedt marketinggyakorlat, azonban a mostani eljárásban az döntő különbség, hogy

a hadseregnek – Beskow szavaival élve – "felhatalmazása van a hálózat befolyásolására-működtetésére ... és, ha szükséges, támadásra".

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tessék komolyan venni az elhangzottakat, mert aki nem azt mondja, amit a kijevi rezsim, az „dezinformációt” terjeszt. És tessék tudomásul venni, hogy

a jelenlegi konfliktus során a csatamező széle az önök íróasztaláig ér!
301 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page