VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Koronavírus-járvány: a „fekete leves” még csak ezután következik

Van vakcina, de úgy tűnik, hogy ez még akkor sem jelent semmit, ha a gyógyszergyártók esküdnek arra, hogy termékeik hatásosak lesznek minden mutációval szemben.

A brit kormány ma bejelentette, hogy lehetetlen megmondani, mikor is ér véget a világjárvány okozta krízis. A vakcináció megkezdésének a járványszakértők még nem mernek örülni, a több országban is terjedő új vírusvariánsok miatt a második hullámot jól láthatóan követi egy harmadik is. Szlovákiában, Csehországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Hollandiában, Portugáliában, Csehországban és Szlovéniában is hasonló gondokkal küszködnek.

Úgy tűnik, hogy a „feketeleves” még csak ezután fog következni idehaza is. Elmúltak az ünnepek, és mintha velük együtt a javuló adatok időszaka is. Hosszú idő óta december 24. és 26. között volt a legkevesebb új fertőzött és elhunyt. A szakértők szerint a két ünnep közötti munkanapok újra felgyorsították a vírus terjedését. Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy három elhunyt beteg mintájában azonosították a jóval fertőzőbbnek tartott brit vírusmutációt.

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns. Tudjuk róla, hogy rendkívül gyors terjedésre képes, és a megbetegítőképessége jóval magasabb, 50-70 százalékkal több, mint a koronavírusnak, amelyet a kezdet kezdetén azonosítottunk” – nyilatkozta Müller Cecília.

Ha az első három negyedév adatai folytatódtak volna az év utolsó két hónapjában, akkor a korábbi átlagos 130-129 000 fős éves halálozás helyett csak 125-126 000 körüli nemzettársunkat vesztettük volna el. Az első három negyedévben kiemelkedően pozitív képet mutattak Nógrád és Somogy megye mutatói. Ezekben a megyékben voltak olyan negyedévek, amikor a korábbi évekhez viszonyítva 80-83%-os volt a halálozási mutató. Bár egy hét adatai még nem láthatóak, de úgy tűnik, hogy ebben az évben rekordmagas, mintegy 137 000 halálesetet regisztráltak Magyarországon. Október végén fordult a trend, és az elmúlt két hónapban kezdődött és tombolt igazán a járvány. Az adatok azt is jelentik, hogy a kritikák ellenére körülbelül helyes volt az egészségügyi kormányzat Coviddal összefüggő halálozási nyilvántartása.

Az új mutáció megjelenése azt is jelentheti, hogy jelentős változás áll majd be a hazai számokban. Ezek pedig további megszorítások irányába mutathatnak. Érdemes a már korábban említett országok intézkedéseit figyelni, mert a járvány viselkedésének (vagy kezelésének) eddigi szabályai szerint ezeket az állapotokat mi sem fogjuk elkerülni. A kenti vírusvariánssal kapcsolatban az Egyesült Királyság rendelkezik eddig a legtöbb és a legszomorúbb tapasztalattal. Érdemes tehát figyelni az ottani történéseket nekünk is.

Matt Hancock szociális ügyekért felelős államtitkár ma arra figyelmeztette az újságírókat, hogy "lehetetlen megmondani", mikor ér véget a zárlat.

Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök még néhány napot vár a szigorításokkal kapcsolatos végső döntés meghozatalával, miközben az ellaposodó diagramokat látva sokan túlzott bizakodásuknak adtak hangot. Magyarországi viszonylatra átszámolva, a britek most abban a helyzetben vannak, amikor nálunk naponta közel 200 ember esett áldozatul a vírusnak és szövődményeinek. A tudósok azonban arra figyelmeztettek, hogy az egészségügyi szervezetek kritikus kapacitása továbbra is hatalmas megterhelés alatt áll, mivel lehetséges, hogy naponta akár 250 000 ember is elkapja a vírust. Sadiq Khan londoni polgármester ma felkérte Boris Johnsont, hogy hozzon új korlátozó intézkedéseket.

A polgármester és tanácsadó szerint be kell zárni az istentiszteleti helyeket, a minimálisra kell csökkenteni a közösségi közlekedés használatát, három méterre kell növelni az emberek közötti kötelező távolságot, fel kell számolni a boltokban a sorbanállást.

A városi szakértők szerint fel kell mérni az ételkiszállítások miatti kockázatokat, be kell zárni az iskolákat, az óvodákat, a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató üzemeket, a piacokat, csökkenteni kell a temetéseken, esküvőkön résztvevő személyek számát, meg kell tiltani a közösségi sportolást, fel kell számolni a ruha- és élelmiszergyűjtéseket, keményen kell fellépni a maszkot nem hordó lakosok ellen, fel kell pörgetni az oltási kampányt

és el kell érni, hogy mindenki beoltassa magát.

Hancock elismerte, hogy néhány kórházi beteget a közeljövőben az erre a célra kijelölt és átalakított szállodákba szállíthatnak annak érdekében, hogy csökkentsék a kórházakra nehezedő nyomást. A miniszterek azt követelik, hogy olyan rendszert vezessenek be, ahol a hét minden napján, a nap minden órájában zajlik az oltás (24/7-es rendszer).

Az oktatási miniszternek közben a szegényebb gyermekeknek juttatott iskolai étkezési csomagok hiányosságai miatt kellett magyarázkodni, Az új adatok szerint az intenzív terápiában szenvedő vírusos betegek több mint fele 50–60 éves. A nagy szupermarketek most jutottak arra a nálunk már érvényben lévő felismerésre, hogy hivatalosan is megtiltsák az arcmaszk nélküli vásárlást. Ennek ellenére még a mai napon is azok a vásárlók és ingázókon, akik ma reggel csúcsidőben utaztak Londonon többségükben nem viseltek maszkot.

Priti Patel tegnap este kijelentette, hogy a lakosság egy kisebbsége veszélyezteti a nemzet egészségét, kockáztatja más utazók életét, ezért a hatóságoknak minden eddiginél keményebben kell velük szemben fellépni.


*


Szlovákiában az év elejétől tilos a családlátogatás, a közös háztartásban élőkön kívüli személyekkel való találkozás (eddig két háztartás tagjai találkozhattak, üdülhettek közösen) és megszűnt az egyes járások közötti átjárás lehetősége. Bezártak a síközpontok. A korlátozás kiterjed a szállodákra is. Azok, akiket már elszállásoltak, maradhatnak, de nem hosszabbíthatják meg a foglalásaikat, új vendégeket a szállások nem fogadhatnak.

Bezártak a templomok. Az éttermek által elvitelre kiadott ételt nem lehet a szabadban, az étterem előtt elfogyasztani. Járáson belülre korlátozták a természetben való tartózkodás lehetőségét. A munkavégzés csak „home office”-ban lehetséges: kivételt jelent a munkáltató igazolása alapján engedélyezett munkahelyi munkavégzés. Ha a munkahely egy másik járásban van, oda megengedett az utazás. Minden munkáltatónak meg kell határoznia, kire van szükség a munkahelyen, és ki az, aki otthonról dolgozhat.Forrás:

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek