top of page

Macron világháborús koalíciót épít, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába (Vajda Miklós cikkajánlója)
Amikor Macron mond valamit, azt ne úgy értelmezzék, hogy a saját véleményét mondja. Mielőtt a francia köztársasági elnöki pozícióba delegálták (soha senki sem választotta meg), befektetési bankár volt a párizsi Rothschild & Co-nál. Ez pedig azt jelenti, hogy Macron a globális bankárkaszt háborús retorikáját fújja. Mint elődjei az I. és a II. világháború kirobbantása előtt. Ugyanis a francia kormányok az un. nagy francia forradalom óta – amely egy szabadkőműves vérengzés volt – a párizsi Grand Orient páholy befolyása alatt állnak. (VM)

 Eredeti cikk:


A francia elnök azt állította, hogy több szövetséges már beleegyezett, hogy katonai kiképzőket küldjön a volt szovjetköztársaságba.


Emmanuel Macron francia elnök túllépett már azon, hogy csupán beszéljen a NATO-csapatok Ukrajnába telepítésének lehetőségéről, de lépéseket is tett egy katonai kiképzőkből álló koalíció megalakítására, amely Ukrajnán belül dolgozna, felkészítve a kijevi katonákat az orosz erők elleni harcra.


"Hatékonysági okokból koalíciót akarunk, és több partnerünk már beleegyezését adta. Az elkövetkező napokat arra fogjuk felhasználni, hogy véglegesítsük a lehető legnagyobb koalíciót, amely képes válaszolni Ukrajna kérésére." – mondta Macron pénteken Párizsban újságíróknak.


Macron nem nevezte meg azokat az országokat, amelyek Franciaországon kívül vállalták, hogy kiképzőket küldenek Ukrajnába. Azzal érvelt, hogy a szakemberek kiképzési munkára való küldése Ukrajnán belül nem provokálhat orosz választ.

 

"Nem állunk háborúban Oroszországgal" – mondta Macron.

 

"Nem akarunk eszkalációt, de mindent meg akarunk tenni, hogy segítsük Ukrajnát az ellenállásban. Eszkaláció az, ha Ukrajna arra kér minket, hogy mozgósított katonákat képezzünk ki a saját területén? Nem. Hogy embereket – európai vagy szövetséges katonákat telepítünk a frontvonalra, ez nem jelenti azt".

 

Macron azután tette a megjegyzéseket, hogy vendégül látta az ukrán Volodimir Zelenszkijt.


Csütörtökön bejelentette, hogy Franciaország Mirage 2000-es vadászgépeket küld Kijevnek, és ukrán pilótákat képez ki. Állítólag körülbelül az év végéig tart majd, amíg a pilóták készen állnak a harci gépek vezetésére.


A francia erők már eddig is mintegy 10 ezer ukrán katonát képeztek ki Franciaországban és más NATO-országokban. Litvánia és Észtország szintén nyilvánosan felvetette, hogy hajlandó lenne kiképzőket küldeni Ukrajnán belülre.


Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy a NATO kiképzői már tevékenykednek a harcok sújtotta országban.


Orosz tisztviselők figyelmeztettek, hogy az Ukrajnában tartózkodó külföldi katonai személyzetet jogos támadási célpontnak tekintenék, függetlenül a feladatuktól és a tartózkodási helyüktől.


Az orosz külügyminisztérium szerint Macron "harcias retorikája" és provokatív kijelentései eszkalálták az ukrán válságot.

Macron februárban kezdett nyilvános megjegyzéseket tenni az Ukrajnába történő csapatok telepítésének lehetőségéről, ami visszatetszést váltott ki egyes NATO-szövetségesekből és a Kreml figyelmeztetését, hogy ez a lépés elkerülhetetlenül közvetlen konfliktushoz vezetne Oroszországgal.


Joe Biden amerikai elnök állítólag elutasította Macron javaslatát, hogy kiképzőket küldjön Kijevbe, arra az aggodalomra hivatkozva, hogy azok a tűzvonalba kerülhetnek, és eszkalációt idézhetnek elő.


A vilaghelyzete.substack.com forrása és eredeti cikk címe:

Macron building ‘coalition’ to send troops into Ukraine
The French president has claimed that several allies have already agreed to deploy military trainers to the former Soviet republic

321 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page