VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Már a gondolatunk sem a miénk (+ film)

Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk


(LifeSiteNews 2021. január 29) – Új információk kerültek napvilágra a múlt hónapban arról, hogy a Facebook fejleszti a gondolatolvasási technológiáját.

A Facebook legfelsőbb vezetője a kiszivárgott hangfelvételen elárulja az új gondolatolvasó eszköz részleteit. Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával és vezérigazgatójával, valamint a közösségi média óriásvállalatának többi vezetőjével beszélgetve Mike Schroepfer technológiai vezérigazgató megtekintett egy érzékelő eszközt, amely szerinte képes olvasni „az agyamból érkező idegi jeleket, a gerincvelőn keresztül a karom mentén, a csuklóig."

Hozzátette, hogy "ez az érzékelő, amelyet fejlesztenek, észleli a neurális jeleket (az agyból érkező idegi parancsokat) értelmezi őket, és lehetővé teszi, hogy irányítsam az eszközt." Ide tartozik például gépelés vagy videojátékok lejátszása mentális parancsokkal.

Schroepfer leleplezései a Big Tech vállalat titkos, évek óta tartó törekvéseinek legfrissebb eredményei, amelyek egy idegi eszköz kioltására irányultak. A projekt lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy az eszükkel gépeljenek.

Azóta a Facebook megvásárolta a CTRL-Labs neurális interfész indítását, egy olyan kísérleti karszalag fejlesztőjét, amely állítólag lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy gondolkodással kezeljék a számítógépeket.

A CTRL-Labs 2019-es felvásárlását bejelentő bejegyzésében Andrew Bosworth, a Facebook Reality Labs vezetője azt állította, hogy a karszalag „dekódolja” az idegi jeleket és „lefordítja azokat az eszköz által érthető digitális jelekké”.

Az év elején, a Facebook nyilvánosságra hozta a részleteit egy külön gondolatolvasási Nature Communications tervnek. A vállalat által támogatott kutatók azt állították, hogy a headset technológia algoritmusa 61-76%-os pontossággal képes értelmezni az agy jeleiből származó beszédet.

A kutatócsoport 2020-ban újabb cikket tett közzé, amelyben részletesen bemutatott egy mesterséges intelligencia-rendszert, amely az agyi adatok elemzésével valós időben képes a gondolatokat szöveggé fordítani. Az AI hibaaránya 3% volt, a tanulmány szerint. A decemberi kiszivárgott hanganyagban Mike Schroepfer megjegyezte, hogy a Facebook szaporán használja a mesterséges intelligenciát bizonyos felhasználók cenzúrájára, miközben az AI robotok eltávolítják a „gyűlöletbeszéd” 95%-át. (Hogy mi a gyűlöletbeszéd, azt ők határozzák meg.)

"A technológiai befektetéseink nem csupán a szolgáltatásaink működésének fenntartását jelentik", mondta Schroepfer. "Kikövezzük az utat az olyan áttörő tapasztalatok előtt, amelyek hiperbolika nélkül milliárdok életét javítják."


(Innen már csak egy lépés, hogy a folyamatot megfordítsák, és nem az agyból kiinduló gondolatok alapján működjenek a külső eszközök, hanem a külső eszközök befolyásolják az emberi gondolkodást, az agy részeinek a stimulálásával. Ha ez bekövetkezik – és nagyon sietnek vele –, onnantól kezdve a szavazásokat is el tudják majd dönteni ezzel a módszerrel, anélkül, hogy erről a választópolgár tudna. VM)


Schroepfer ugyanakkor tudomásul vette a Facebook romló megítélését a közvéleményben, amelyet az adatvédelmi botrányok hulláma miatt elszenvedett. Éppen tavaly a Facebook 550 millió dollárt fizetett egy csoportos kereset miatt kapott büntetés miatt, mert a vállalat arcfelismerési gyakorlatán keresztül illegálisan gyűjtött biometrikus adatokat.

A Facebook mellett számos más jelentős technológiai vállalat is belevágott az idegtechnikába. Tavaly márciusban a Microsoft szabadalmaztatott egy kriptovaluta rendszert, amely hordható érzékelőket tartalmaz a felhasználók agyhullámainak nyomon követésére. A Neuralink, a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk által alapított startup még tovább akar lépni, beültethető számítógépes chipekkel az idegi rendellenességek kezelésére.