top of page

Már az evezős csónakok is megindultak Európa felé


Négyszázezren indulhatnak el az észak-afrikai partokról Olaszország felé, ha az ukrajnai és oroszországi gabona- és élelmiszer-szállítmányok nem érkeznek meg a világ szegényebb országaiba – idézte az olasz titkosszolgálat előrejelzéseit a Corriere della Sera című napilap szombaton.


Az újság értesülései szerint a titkosszolgálat már áprilisban figyelmeztette a római kormányt arra, hogy ha a "gabona-diplomácia" kudarcot vall, az Afrikában és Ázsia legszegényebb térségeiben kialakuló éhínség "precedens nélküli migrációt" indít el Európa felé, mindenekelőtt a Földközi-tenger partján fekvő országokba. A Corriere della Serának nyilatkozó – neve elhallgatását kérő – kormányforrás úgy számolta, hogy Olaszország esetében négyszázezer bevándorlóról lehet szó.

A nemzetbiztonságért felelős parlamenti bizottság (COPASIR) folyamatosan egyeztet a nemzetbiztonsági hivatalt (DIS) vezető Elisabetta Bellonival, valamint Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, aki pénteken

"nagyon súlyos humanitárius válságról" beszélt, melynek következménye a migrációs nyomás folyamatos és jelentős növekedése lesz.

A Corriere adatai szerint az év eleje óta mostanáig érkezett több mint 18 ezer bevándorló száma rövid időn belül 55 ezerre ugorhat: máris emelkedett az Egyiptomból, Tunéziából és Bangladesből érkezők száma, mely országokat kiemelten sújtja az ukrajnai gabona hiánya.

Az újság megjegyezte, hogy

Tunéziából már evezős csónakokkal kelnek át az olaszországi partokra, amire régóta nem volt példa. Indulásra készen állnak az emberekkel teli hajók Szirte líbiai tengerparti városban is: nem véletlen, hogy tucatnyi NGO-hajó várakozik a Földközi-tengernek azon a szakaszán, készen állva a migránsok fedélzetre vételére.

– írta a Corriere della Sera.

Mario Draghi kormányfő Oroszország és Ukrajna között igyekszik közvetíteni a Fekete-tenger partján fekvő ukrajnai kikötők működésének újraindítása érdekében. Csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, pénteken pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett. Az olasz kormányfő az egyik korábbi sajtótájékoztatóján már kijelentette: ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszer-szállítmányokat, annak gigászi következményei lesznek, globális méretűek és borzalmasak. Draghi megjegyezte azt is, hogy éppen ezért, "a világ legszegényebb országait sújtó humanitárius válság" elkerülésére kezdeményezte a kikötők ismételt működésbe léptetését. A Corriere della Serának nyilatkozó Maurizio Martina, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) igazgató-helyettese szerint arra a 6 millió tonna búzára, valamint mintegy 14 millió tonna kukoricára van szükség, amelyet jelenleg nem tudnak útnak indítani Ukrajnából.

A világ élelmiszerhiánnyal küzdő 55 országából 36-nak az ellátása függ Ukrajnától, és búzaimportjuk jelentős részét Oroszország biztosítja. Az élelmiszerhiány majdnem 220 millió ember életét fenyegeti – tette hozzá Maurizio Martina.

(vukics)

 


356 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page