top of page

Merkel elárulta, hogy az USA és NATO-partnerei hogyan terveztek háborút Ukrajnában Oroszország ellen

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeményeAhogy Merkel megjegyzései is mutatják, a Nyugat Oroszországgal szembeni háborús mentalitása már több mint egy évtizede, ha nem régebb óta fennáll.


Lassan cáfolhatatlanul világossá válik, hogy az Egyesült Államok és NATO-partnerei már évek óta tervezik a jelenlegi ukrajnai háborút Oroszország ellen. Ez a tény a béke kilátásait még nehezebbé teszi. Hogyan lehet tárgyalni egy olyan gondolkodásmóddal, amely ennyire mélyen benne van a háborúskodásban?


A nyugati kormányok és a média "provokálatlan agresszióval" vádolják Oroszországot Ukrajna ellen, és azt követelik, hogy Moszkva adjon szemet gyönyörködtető pénzügyi kártérítést, valamint nézzen szembe a háborús bűnökkel kapcsolatos büntetőeljárásokkal.

A keserű irónia az, hogy az ukrajnai háborút, amely veszélyesen kiterjed és nukleáris kataklizmává fajulhat, az Egyesült Államok és cinkosai vetették el. A Nyugat viseli a végső felelősséget ezért a szörnyű helyzetért, nem pedig Oroszország.

Angela Merkel volt német kancellár (2005-2021) a legutóbbi nyugati forrás, aki tiszta vizet öntött a pohárba, vagy éberségre késztet. A közelmúltban a Der Spiegelnek adott interjújában felfedte a háború valódi gyökereit.


Merkel elítélendő leleplezése véletlen. Arra hivatkozik, hogy az ukrán rezsim megbékéltetése az Oroszországgal szembeni harci erejének végső soron történő növelésére szolgál. Erre az érvelésre hivatkozva indokolja, hogy miért ellenezte Ukrajna korábbi, 2008-as NATO-szövetségi tagságát. Merkel szerint a tagság ténye nem volt rossz, csak rossz időzítésről volt szó.


Ahogy Scott Ritter tekintélyes független katonai elemző rámutat, Merkel azt is tudta, hogy a CIA által támogatott 2014-es puccsal beiktatott kijevi rezsim nem érdekelt az országban dúló polgárháború békés rendezésében.

A ki nem mondott berlini politika csak arról szólt, hogy időt nyerjenek az Oroszország elleni várható agresszióhoz. Mindez annak ellenére történt, hogy Németország Franciaországgal együtt a 2014-ben és 2015-ben kialkudott minszki békemegállapodások egyik garanciavállalója lett volna.

Az Egyesült Államok által vezetett, összehangolt, lelkes válasz Oroszország ukrajnai beavatkozására, a totális háborús reflex, a Nyugatról érkező fegyverlavina, az Északi Áramlat vezetékeinek szabotálása, az erőszak eszkalálására való készség – mind azt jelzik, hogy ez a háború elindításra készen állt.

Oroszország stratégiai biztonsági aggályainak nagyképű elutasítása és mindenféle diplomáciai elköteleződés mellőzése arra utal, hogy a nyugati hatalmak kezdettől fogva háborús készültségben voltak, mint egy feltekert rugó.

A provokációk szándékos, fokozatos növelése látható. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyre nehezebb fegyvereket juttatnak Ukrajnába, amelyek már képesek mélyen orosz területre csapást mérni. Ezen a héten dróncsapásokat mértek légibázisokra, amelyek az ukrán határtól akár 600 kilométerre is lehetnek Oroszországon belül. Az egyik célpont, Rjazan mindössze 185 km-re van Moszkvától.


A kígyónyelvű washingtoni tisztviselők mégis azt állítják, hogy nem bátorítják a kijevi rezsimet a háború kiterjesztésére. Mindezt azután, hogy egy elszabadult és Oroszország-gyűlölő rezsimet állig felfegyvereztek nagyobb hatótávolságú fegyverekkel.


Moszkva ellentmondásba keveredett. Azt mondja, hogy a nyugati hatalmak közvetlenül részt vesznek az ellenségeskedésben. Ha ez így van, akkor minden esély megvan arra, hogy Oroszország katonai akciót indít a nyugati eszközök ellen. Ha Moszkva tartózkodik, akkor gyengének tűnik.


A zavarba ejtő az, hogy az Oroszországgal szembeni háborús terv nyilvánvalóan egy távlatos koncepció, amely túlmutat a jelenlegi nyugati politikai tisztségviselőkön. Ahogy Merkel megjegyzései is mutatják, a Nyugaton az Oroszország elleni háborús mentalitás már több mint egy évtizede, ha nem régebb óta létezik. Amint azt a múlt heti vezércikkben leírtuk, az Egyesült Államok és a NATO háborús gépezete oroszellenes programja egészen a második világháború végéig visszavezethető.


Ez még ijesztőbbé teszi a politika és a diplomácia kihívásait. Mert az Egyesült Államok és csatlósai látszólag nem képesek és végső soron talán nem is hajlandók tárgyalni. Háborúra vannak berendezkedve.(fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)

 


562 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page