top of page

Mindennapi szemezgetésünk (16:28) 09.05. Frissítve: 19:10Oroszország új célja a létszám folyamatos növelése, szisztematikus kiképzéssel.


„Szerencsére nincs szükség az EU-tagállamok egyhangúságára” – fogalmazott a Bizottság elnökének jelölése kapcsán a balliberális politikus.


Feltehetőleg ritkán fordult elő az internet által uralt világ fennállása óta, hogy egy európai politikus nézettsége százmilliós nagyságrendű lett volna. Némi abszurditással fogalmazva, Hunyadi János lehetett az utolsó olyan magyar, aki e teljesítményre képes lett volna.


Félelmet kelt Brüsszel szívében Donald Trump visszatérése – írta meg keddi cikkében a Politico. Mint a lap fogalmaz: a republikánusok éllovasának újraválasztása esetén átfogó importvámok kivetésétől tartanak, amin az EU tárgyalói máris kiakadtak.


Kocsis Máté kérte az energiaminisztert, hogy írja felül a brüsszeli döntést.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Tranzit során bejelentette, hogy a már telepített napelemekkel rendelkező betermelők számára sem lesz lehetőség éves elszámolásra, át kell állniuk havi szaldóra.

MINDEZ GYÖKERESEN VÁLTOZTATNÁ MEG A NAPELEMEK MEGTÉRÜLÉSI IDEJÉT, VISZONT BRÜSSZEL EZT A DIREKTÍVÁT ERŐLTETI.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán kérte meg Lantost, hogy „a brüsszeli döntést felülírva”, „kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”


Érdekesség, hogy noha az EU nem oldja meg, a kitoloncolási megállapodások pedig nem működnek, kerítésről szó sincs a Welt elemzésében.


Ausztria a következő években is Oroszországból fogja kapni a gáz nagy részét – ismerte el Karl Nehammer kancellár. Hozzátette, hogy kormánya intézkedéseket hozott az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit 2024 végén történő esetleges megszűnésének enyhítésére, és igyekszik diverzifikálni a szállítók körét.


Az ő hivatali ideje alatt egyesével vágták szét a kelet-nyugati együttműködés szálait a külgazdasági és külügyminiszter szerint.

Azzal, hogy egyelőre elutasítja az energiainfrastruktúra kapacitásbővítésének finaszírozását, Brüsszel elveszítette minden jogalapját arra, hogy beleszóljon, honnan vesz földgázt Közép-Európa és azon belül Magyarország – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.


A névváltoztatásnak komoly előzményei vannak.

Szanszkrit szóra cserélte az India elnevezést Narendra Modi miniszterelnök kormánya. A G20-csoport eheti találkozóján részt vevő vendégeknek küldött vacsorameghívókon már a Bharat szó szerepel:

A lépés a hindu nacionalista párt erőfeszítéseit tükrözi, amelynek célja felszámolni mindazt, ami az ország gyarmati múltjára utal. A több mint 1,4 milliárd lakosú nemzetet hivatalosan kétféleképp, India és Bharat néven is ismerik, de leggyakrabban az előbbit használják belföldön és nemzetközi szinten is.

A bharat ősi szanszkrit szó, amelyről sok történész úgy gondolja, hogy a korai hindu szövegekből származik. A szó hindi nyelven Indiát is jelent.

Narendra Modi Bharatiya Janata pártjának tisztségviselői azzal érvelnek a változás mellett, hogy az India nevet a brit gyarmattartók vezették be, ami a rabszolgaság jelképe. A britek körülbelül 200 évig uralták Indiát, míg az ország 1947-ben elnyerte függetlenségét.


Az OSIRIS-Rex az első amerikai űrszonda, amely mintát gyűjtött egy kisbolygóról, hogy aztán visszahozza a Földre. A kisbolygó, amelyet kiválasztottak, a Bennu volt, egy 500 méter átmérőjű, szénben gazdag égitest, amely a Földhöz hasonló pályán kering a Nap körül.

A Bennu azért volt érdekes a kutatók számára, mert úgy gondolták, hogy ősi anyagokat tartalmazhat, amelyek segíthetnek megérteni a Naprendszer és a bolygók kialakulását, illetve azt, hogyan kerültek a szerves molekulák a Földre a Naprendszer hajnalán. Sok szóbeszéd keringett, hogy a NASA küldetése miatt veszélyes anyagok is kerülhetnek a Földre, de ettől abszolút nem kell tartania senkinek, mivel nem egy X-akták-epizódba fogunk csöppenni.

(…)

„Vissza fogunk menni a Naprendszer hajnalára” – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa.


Az ismeretterjesztő televízióműsorok nyugalmazottnak semmiképp sem mondható nagyágyúja, David Attenborough a Bolygónk, a Föld (Planet Earth) harmadik évadját forgatja.

A brit tévéadó díjnyertes szériáját, a Bolygónk, a Föld harmadik felvonását év végén tűzik a BBC One műsorára – írja a The Guardian.

Mike Gunton, a széria vezető producere: a természettudós most is hatalmas lelkesedéssel és tudással fogott munkához, és látszólag (sic! láthatólag) nagyon élvezte, hogy ismét új csodákat mutathat be a nézőknek. 906 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page