top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.04.14.
Az iráni légicunami teljes kudarccal végződött, a nyugati-arab-izraeli koalíció de facto létrejött.


Az elvtelen és a fal mellett taktikázó nyugati politikusok pedig arra hajlonganak, amerre a szél fújja őket. Teszik ezt annak ellenére, hogy a Gázából érkező felvételeken a háború szörnyűségei jól láthatóak, de lesoványodott és szemmel láthatóan éhező embereket lámpással sem találnak. A felmérés meztelen valóságában mutatja be egy háborúba fulladó társadalom traumáit és nehézségeit, ugyanakkor az “extrém éhínséggel” kapcsolatban igen érdekes adatokat közöl. 1. A megkérdezett gázaiak 19%-a arról számol be, hogy nem okoz számára nehézséget vízhez vagy élelemhez jutnia. 2. További 77% arról számol be, hogy be tudja szerezni ezeket a szükségleti cikkeket, de csak nagy nehézségek illetve veszélyek árán. 3. Csupán 4% számol be arról, hogy nincs lehetősége ezeket előteremtenie. – Mindez igen messze esik az “extrém éhínség” fogalmától.


Izrael Gáza elleni támadása több mint 13 000 gyermeket ölt meg. Amr Abdallah az egyikük volt. Amr a sátorban volt a nagynénjével és három unokatestvérével. A sátor közelében felrobbant egy lövedék. Shrapnel széttépte nagynénje lábát, és súlyosan megsebesítette unokatestvéreit. Amr kétségbeesetten próbált segíteni rajtuk. A második lövedék felrobbant. A repeszek áthasították Amr gyomrát, és kiszálltak a hátából.
„Ez egy veszélyes pillanat a régió számára” – nyilatkozta egy volt Moszad-tisztviselő.


A Közel-Keleten tartózkodó amerikai hajók és csapatok pénteken felkészültek egy Izrael elleni iráni támadásra, miközben Joe Biden elnök sürgette Teheránt, hogy gondolja meg magát.


Teherán az arab országokon keresztül azt az üzenetet közvetítette Washingtonnak, hogy ha az Egyesült Államok beavatkozik az Izrael és Irán közötti konfliktusba, akkor a térségben tartózkodó amerikai erőket megtámadják – írja az Axios portál három amerikai forrásra hivatkozva.


Megkezdődtek az Irán által ígért megtorló csapások Izrael ellen. Több mint 50 rakétát lőttek ki Izraelre Libanonból. A helyi média szerint az Iránból érkező támadás éjjel várható. Helyi médiajelentések szerint Izrael ma éjjel Iránból érkező támadásra készül. A Libanonból indított támadás csak elterelő taktika.
Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti erői lefoglalták az MSC Aries kereskedelmi hajót a Hormuzi-szorosban. Erről az IRNA iráni állami ügynökség számolt be. Az Associated Press hírügynökség szerint a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries konténerszállító hajó a londoni székhelyű Zodiac Maritime nevű céghez kapcsolódik, amely az izraeli üzletember, Eyal Ofer Zodiac Group nevű vállalatcsoportjának része. Egy közel-keleti ország védelmi minisztériumának szóvivője azt mondta az ügynökségnek, hogy a hajót iráni erők támadták meg.


Hollandia vasárnap elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét – közölte szombaton a holland külügyminisztérium az Irán és Izrael közötti növekvő feszültségre hivatkozva.


Norvégia – több más országgal egyetértve – készen áll egy palesztin állam elismerésére – jelentette ki pénteki, spanyol hivatali kollégájával együtt Oslóban megtartott sajtótájékoztatóján a norvég miniszterelnök.


Kína azzal támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, hogy nagy mennyiségben biztosít nekik szerszámokat, mikroelektronikai eszközöket, valamint drón- és cirkálórakéta-technológiát, írja a Reuters magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Nemrég a NATO főtitkára is arról beszélt, hogy Kína segítséget nyújt az orosz hadigazdaság működtetéséhez, és ezért cserébe „Oroszország zálogba adja saját jövőjét Pekingnek”.


...állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja. Az idei 1,6 billió dolláros deficit, a 35 billió dolláros teljes adósság és az idei 1 billió dolláros kamatfizetés mellett, ha az amerikai dollár már nem az elsődleges globális tartalékvaluta, és amennyiben egy valódi riválisa lép színre az amerikai valutának, akkor az egész amerikai pénzügyi rendszer összeomlik – olvasható a jelentésben.


Ragaszkodott ahhoz is, hogy az európai szövetségeseknek is fel kell venniük a versenyt a Kijevnek nyújtott washingtoni támogatás mértékével.


Washington megtiltotta az orosz eredetű alumínium, réz és nikkel behozatalát az Egyesült Államokba, és egyeztetett az Egyesült Királysággal az említett fémek globális tőzsdéken történő kereskedelmének visszaszorításáról.


A németek túlnyomó többsége nem hisz abban, hogy Ukrajna győzni tud Oroszországgal szemben, még akkor sem, ha nyugati fegyverek állnak rendelkezésére – derül ki egy új felmérésből, amelyet a ZDF műsorszolgáltató megbízásából végeztek. Csak minden tizedik német gondolja úgy, hogy Kijev győzni tud – derült ki a pénteken közzétett felmérésből.


A külföldön élő honfitársaik asszimilációjának megakadályozása most az ukrán diplomácia egyik legfőbb prioritása – mondta.


Franciaország cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlása Oroszországból 2024 eleje óta hatalmas mértékben, 75%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest – jelentette csütörtökön a Politico a Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) adataira hivatkozva.


A német parlament alsóháza pénteken megszavazta, hogy ősztől készpénz helyett speciális bankkártyára utalják a Németországban tartózkodó menedékkérők és migránsok szociális juttatását.


Megnyílt az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására és mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja. Nagy Márton a kiskunhalasi intézmény átadásán kiemelte: kétszer annyi cigány dolgozik ma, mint tíz évvel ezelőtt, a kormány pedig a jövőben is külön programokkal támogatja a roma társadalmat.


Nem tisztem tanácsokat adni a Fidesznek, de a helyükben rendet tennék. Végül is Magyar abban a politikai családban nőtt fel. Ismerek sok tisztességes konzervatív embert, Fidesz-tagokat is. Nem olyanok, mint Magyar, de nyilván vannak ilyenek is. És a média? Ők nem felelősek? Persze, kapitalizmus van. Ha te nem írod meg, megírja más, és akkor ugrott a reklám, meg a te prémiumod is! Ne törődj erkölcsökkel, te médiaember vagy, különb, mint a plebsz az utcán, írd meg! És mi? Nekünk, embereknek nincs felelősségünk? Mi csak élvezői vagyunk az ingyen cirkusznak? Azt mondják, azért van a show, mert erre van igény. A média azért beszél róla, mert a tömeg ezt várja el. Ki kell elégíteni a közönséget!. Beszéljünk világosan! A liberális ellenzék tizennégy éve nem tud visszakerülni a hatalomba. Mögöttük javarészt olyan tőkés körök állnak, amelyek rendszerváltás körüli káoszban szedték meg magukat. A semmiből születtek meg a liberális nagytőkések, akik aztán zavartalanul élvezték az MSZP-SZDSZ hosszú kormányzását. De ez már a múlté. Nem ők kapják az állami megrendeléseket, nem ők nyerik a pályázatokat, nem ők nyúlhatnak le közpénzeket.


Morálisan máris megsemmisült Magyar Péter, az új ellenzéki messiás.


Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) ezzel teljesen ellentétes kijelentést tett, miszerint az abortusz soha nem lehet alapvető jog.


Az új törvény a szülőket és a gyerekeket kísérleti nyulakká teszi egy olyan ideológia számára, amelyből csak a gyógyszeripar profitál – mondta egy kritikus törvényhozó. A vitatott törvényről tartott név szerinti szavazáson 374 képviselő szavazott mellette, 251 ellene, 11 tartózkodott. Az önrendelkezési törvény értelmében a 14. életévüket betöltött személyek az anyakönyvi hivatalnak tett nyilatkozattal megváltoztathatják keresztnevüket és nemi bejegyzésüket. A 14 év feletti kiskorúaknak szüleik vagy törvényes képviselőik beleegyezésére van szükségük. A 14 év alatti gyermekek esetében a szülőknek kell benyújtaniuk a szükséges nyilatkozatot az anyakönyvi hivatalhoz.
Magyarországon egészséges emberek millióit bélyegezték meg, amiért nem voltak hajlandóak felvenni egy kísérleti vakcinát, melyért felelősséget senki sem vállalt. Sok munkavállalót a megélhetésével zsaroltak, aki még ennek ellenére sem állt kötélnek, azt egy év fizetés nélküli kényszerszabadságra küldték. Voltak közülük, akik még csak másodállást sem vállalhattak. Az egyik legkiemelkedőbb példája a Fidesz-kormány oltásterrorjának az oltatlan katonák esete. Ők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és jogi útra vitték ügyüket. Ennek jelenlegi állásáról, és a mindenkit érinthető jövőbeni veszélyekkel kapcsolatban egyikük, Pálóczi Zoltán nyilatkozott a lapunknak.


Beleállunk a "családvédelem" rendszerébe is. Elég. Kolleganőm ügyéből a lényeg kiemelve: Békés, gyermekeit szeretettel nevelő édesanyától a gyámhatóság a családvédelemmel karöltve elvette a gyermekeit, jogellenesen, mert merészelte kérni azt, hadd oktassa otthon a gyermekeit, amire a válasza a “családvédelemnek”: nevelőszülőhöz adták a két gyermeket. Amikor azt mondta, hogy nem bízik a rendszerben és fél, hogy bántalmazni fogják a gyerekeket, az édesanyát egy hónapra pszichiátriára zárták, mert szerintük, a rendszer szerint paranoiás. A gyermekek visszavételéért per van folyamatban, most sikerült megkapnia az aktát, amiben ezt a papírt találta, olvasd el a fotót. A gyermekek még mindig ugyanott, ennél a nevelőszülőnél vannak, aki felmondott, de míg nem telik le a felmondási ideje, ami 60 nap, addig ugyanebben a házban, ugyanitt vannak. A gyermekeket tehát nem adják az édesanyának vissza, erről a dologról értesítést nem kapott. És ezek, ezek merik magukat “családvédelemnek” meg “gyermekvédelemnek” nevezni, ez az intézményhálózat, és ugye tudjuk, a kormány “családbarát”. ANGELIKA MIHALIK
943 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page