top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is – frissítve (21:45) 2022.04.23.


Barack Obama volt elnök csütörtöki nagy beszédében a közösségi média tartalmainak szigorúbb szabályozására szólított fel a „dezinformáció” csökkentése érdekében. A volt elnök beszédet mondott a Stanford Egyetemen. Obama az elmúlt hónapokat a téma tanulmányozásával töltötte. „Az első kiegészítés az állam hatalmának ellenőrzése. Ez nem vonatkozik az olyan magáncégekre, mint a Facebook és a Twitter” – mondta. A volt elnök szerint jóval határozottabban és többször kellene az ellenőröknek a tartalom moderálásával foglalkozni. Obama szerint nem ördögtől való a közösségi médiában megjelenő cenzúra. A volt elnök azt kifogásolta, hogy a közösségi média platformok jelenlegi tartalommodelljei bármely jellegű tartalom áramlását egyformán lehetővé teszik. „Idővel elveszítjük képességünket, hogy különbséget tegyünk a tények, a vélemények és a nagykereskedelmi fikciók között. Vagy talán egyszerűen nem törődünk velük” – mondta. "A tartalom moderálása ugyan korlátozhatja a veszélyes tartalmak terjesztését, de nem megy elég messzire" – tette hozzá Obama. Obama arról is panaszkodott, hogy az információk elsöprő áradata megnehezíti az igazság felismerését. „Agyunk nincs hozzászokva ahhoz, hogy ilyen gyorsan fogadjon be ennyi információt, és sokunkon a túlterheltség jeleit figyelhetjük meg” – mondta. Obama figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a veszélyes emberek is használják a közösségi médiát a közvélemény befolyásolására. "Az olyan emberek, mint Putyin és Steve Bannon, megértik majd, hogy nem szükséges dezinformációt terjeszteni ahhoz, hogy gyengítsék a demokratikus intézményeket, csak el kell árasztani a közélet tereit elegendő nyers szennyvízzel" – panaszolta. A volt elnök egy sor közösségi médiareform és -szabályozás mellett érvelt, figyelmeztetve, hogy maga a demokrácia természete forog kockán. Kifogásolta, hogy az interneten nem lehet különbséget tenni „egy lektorált cikk között, amelyet Dr. Anthony Fauci írt, és egy csodaszerről beszélő hazudozó között." Obama szerint a koronavírussal és a vakcinákkal kapcsolatos tartalmak sokfélesége aggasztó, mivel egyesek úgy döntöttek, hogy nem kérnek védőoltást. „Emberek halnak meg a félretájékoztatás miatt” – mondta. Obama megjegyezte, hogy a technológiai cégek tartalommoderálása már létezik, de több moderálás mellett érvelt. "A szabályozásnak a válasz részét kell képeznie" – mondta Obama, és olyan módszereket szorgalmazott, amelyek elkezdhetik "lelassítani a káros tartalom terjedését" az interneten. Obama sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a 2016-os választások előtt úgy gondolta, hogy a közvélemény még mindig meg tudja különböztetni a tényeket a fikcióktól a közösségi médiában. „Ami még mindig bánt, az az, hogy nem tudtam akkoriban teljesen felfogni, mennyire fogékonyak lettünk a hazugságokra és az összeesküvés-elméletekre” – mondta. „Jelenleg van választásunk: hagyjuk, hogy a demokráciánk elsorvadjon vagy képesek vagyunk azt jobbá tenni?” (v) (nocsak! az összeesküvők ellentámadása)


A Doctor Strange folytatásának betiltására vonatkozó döntés állítólag egy LMBTQ-val kapcsolatos probléma miatt született, mivel a hamarosan megjelenő folytatás egy America Chavez (Xochitl Gomez) nevű karaktert mutat be, aki meleg. (v)


...de a közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége továbbra is szeretné betiltani... Macron a kihívóval Marine Le Pennel folytatott elnökválasztási vitában nyilatkozott erről. Le Pen, aki támogatja a fejkendő teljes betiltását, azt mondta, hogy „nem folytat háborút a vallásuk ellen”. „Amellett vagyok, hogy betiltsák a fátylat a közterületeken. Ez a kendő az iszlamisták által az emberekre kényszerített egyenruha, az ezt viselő fiatal nők nagy része a valóságban nem tehet mást, nincs választási lehetőségük. Ez még akkor is így van, ha nem merik kijelenteni” – mondta Le Pen a nézőknek. „Amit mond, az nagyon komoly” – válaszolta Macron. "Ha ezt megteszi, azzal polgárháborút fog kirobbantani." A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy a választók többsége Le Pen mellett áll a fátyol betiltása mellett. Egy múlt hónapban végzett közvélemény-kutatás szerint a betiltás mellett a franciák 61 százaléka áll ki. (v)


Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin bármeddig hajlandó elmenni, hogy véget vessen a háborúnak, és ehhez atomfegyvert is képes bevetni. „Nemcsak nekem, az egész világnak, az összes országnak aggódnia kellene, mert lehet, hogy ez nem valós információ, de az is lehetséges, hogy igaz” – mondta még pénteken a CNN-nek Zelenszkij erről. Szombat éjjel küldött videóüzenetében, melyet a Telegramon tett közzé, már azt hangoztatta: nem csak Ukrajnának, de az egész világnak készülnie kell arra, hogy Putyin atomfegyvert fog bevetni a háborúban. Zelenszkij szerint itt az ideje annak, hogy készleteket halmozzon fel a világ a sugárzás elleni tablettákból, és tömegesen nekilásson az óvóhelyépítésnek, a legrosszabb forgatókönyvre készülve. (v)


Az orosz erők befejezték csapataik átcsoportosítását, hogy offenzívát indíthassanak Kelet-Ukrajnában – mondta Vadim Szkibickij, az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának képviselője az egyik országos tévécsatornán – adta hírül a Korrespondent hírportál. Szkibickij állítása szerint az elmúlt napokban az oroszok által indított támadásokkal a sebezhető pontokat keresték az ukrán hadsereg által felvett védelmi állásokon. (v)


Az utóbbi időben többnyire tüzérségi csatákat vívtak, így nehézkessé vált a foglyul ejtés. Az Oroszországgal tárgyaló ukrán delegáció vezetője, David Arahamiya kifejtette az orosz katonák elfogásának szükségességét. "Sok megjegyzést kapok dühös ukránoktól, hogy miért kell foglyokat ejteni. Megértem az érzelmeket, nemrég nekem is hasonló álláspontom volt, de mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy minden elfogott ellenség egy-egy ukrán hősünk potenciális életét jelentheti. A távolságok miatt sokkal nehezebb lesz foglyokat ejteni, így gondjaink vannak a cserealap feltöltésével” – írta április 23-án, szombaton a közösségi oldalán. (v)


Április 21-én 42 település került megszállás alá Donyeck megyében – közölte az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában Olena Szimonenko, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója, akit az UNIAN hírügynökség idéz. „A mai napon negyvenkettővel nőtt a megszállt települések száma Donyeck megye kárára. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a továbbiakban ezekre a településekre nagyon nehéz lesz ellátmányt, élelmiszert, higiéniai cikkeket stb. eljuttatni. Kemény harci cselekmények zajlanak ott” – mondta. Szimonenko elmondása szerint nehéz humanitárius segélyt eljuttatni a megszállt területekre. Beszámolt arról is, hogy a nap folyamán sikerült közel 200 tonna segélyt küldeni Luhanszk megyébe vasúton. „Élelmiszercsomagokról van szó, amelyeket a brit nagykövetség adott át nekünk. A helyzet eltérő, de a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy élelmet juttassanak el az emberekhez” – jelezte a tanácsadó. Szimonenko elmondása szerint Ukrajna-szerte több mint 3 500 település van megszállás alatt, ami a harcok által érintett terület 30%-a. „Összesen 11 550 településen folynak harci cselekmények Ukrajnában” – közölte. (v)

Igor Kirillov, az orosz sugár-, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője szerint az Egyesült Államok provokációkat készít elő Oroszország ellen: vegyi, biológiai vagy taktikai nukleáris fegyverek bevetésével vádolja az orosz felet – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség. (v)


Mevlut Cavusoglu külügyminiszter: "Lezártuk a légteret az orosz katonai repülőgépek, sőt a Szíriába repülő polgári gépek előtt is. Három hónapra adtuk az engedélyt. Áprilisig volt engedélyük" – idézte a minisztert a Sabah újság. Elmondása szerint Tayyip Erdogan török elnök tájékoztatta erről Vlagyimir Putyint, majd ezt követően "leálltak a járatok". (v)


A NATO-országok oktatói régóta képezik ki az ukrán vadászpilótákat, és ebben nincs semmi titok – közölte Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram csatornáján. A szóvívő így kommentálta a lengyel csapatok egykori parancsnokának, Waldemar Skrzypczaknak a nyilatkozatát, aki Boris Johnson brit miniszterelnököt vádolta katonai titkok felfedésével, miután azt mondta, hogy lengyel és brit oktatók ukrán katonákat képeznek ki NATO fegyverek használatára. "Régóta nincs ebben semmi titok. Lengyel, brit, amerikai, kanadai és más oktatók már régóta terelgetik a neonáci fegyvereseket. És egyáltalán nem oktatók. Ezek valójában a NATO-országok speciális szolgálatai. És nem tucatnyian vannak, hanem több százan és ezren. Ideje végre kimondanunk, ezek a katonák részt vesznek az ukrajnai ellenségeskedés kezelésében" – írta Zakharova. Az orosz rendvédelmi szervek egyik alkalmazottja a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a Nagy-Britannia Különleges Légi Szolgálatának (SAS) kéttucatnyi specialistáját már ledobták Lviv térségébe. Ezeket az embereket a világ legképzettebbjei között tartják számon. Specialitásuk a tiltakozó tömeggyűlések szervezése, a politikusok meggyilkolása és terrortámadások előkészítése.


… a védőoltások következtében. A mellékhatások száma pedig csillagászati magasságokat ér el. Mindez nem zavarja Szlávik Jánost, és a többi megmondóembert, hogy a teljesen ártalmatlan omikron-variánsra hivatkozva továbbra is a védőoltásokat erőltessék. A média buzgón turbózza a szakemberek (légből kapott) állításait. A riasztó adatokat a mellékhatásokról és oltás következtében fellépő elhalálozásokról pedig őfelsége WHO szolgáltatja.


A vidékizés egyre inkább a politikai kommunikáció anyázástechnikájának meghatározó elemévé vált az elmúlt években. Szóval csak szólok a tisztelt liberális tábornak, hogy az általuk beindított diskurzusörvények igen kényes és igen veszélyes irányba vihetik a politikai kommunikáció beszédtereit, és e veszély sokkal inkább fenyegeti őket, mint bárki mást. Feltehetőleg ezt érezték meg néhányan, mint például Mérő László, aki közvetlen közelről kívánta megtekinteni és átélni a vidékiséget, és tiszteletre méltóan őszinte önkritikával illet­te önmagát és budapesti liberális kollégáit, miután szavazatszámlálást vállalt egy zempléni községben. Gesztusa tehát tiszteletre méltó, de ebben a gesztusban benne lehet az is, hogy ő is úgy véli, nem lenne szerencsés a vidékizés lendületes folytatása. Egyrészt azért, mert láthatólag inkább ellenkező következményekkel jár, másrészt pedig azért sem, mert ez a liberális stratégia a demokrácia egész konstruk­cióját alapjaiban megrendíteni képes összefüggéseket hozhat a felszínre, amivel a liberális tábor kollektív öngyilkosságot követne el.


Méghozzá a járvány előtt 3 évvel szabadalmaztatott szekvenciával.
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az ukrajnai invázió miatt Oroszországgal szembeni szankciók fokozását szorgalmazza. Heger Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együtt beszélt a szlovák és a lengyel kabinet közös ülése után az északkelet-szlovákiai Stara Lubovna várában, és elmondta, hogy Lengyelország osztja ezt a véleményt. A szlovák kormányfő ugyanakkor csalódottságának adott hangot Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, illetve nem engedi, hogy a fegyvereket szállító katonai szállítmányok áthaladjanak a területén. Morawiecki elmondta, hogy szlovák kollégájával együtt felháborítónak tartja, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen. A megjegyzések azt sugallták, hogy a Visegrádi Négyek csoportjában egyre nagyobb a szakadék Oroszország és az Ukrajna elleni háború miatt, mivel a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország nehézfegyvereket, például harckocsikat szállít, Magyarország pedig szigorúan semleges maradt. (v)


Rusztam Minnyekajev orosz tábornok pénteki megjegyzéseire utalva Zelenszkij kijelentette, hogy egyértelmű, hogy Ukrajna csak a kezdet volt. Korábban Minnyekajev, az orosz központi katonai körzet parancsnokhelyettese azt mondta, hogy Moszkva tervei között szerepel az egész keleti Donbasz régió elfoglalása. Az erők ezután összekapcsolódnának a Krím félszigettel, és elfoglalnák Ukrajna egész déli részét, egészen Moldova Oroszország által megszállt, szakadár régiójáig. Zelenszkij szerint ezek a megjegyzések világossá teszik, hogy Oroszországnak tervei vannak más országok megszállására, és Ukrajna csak kiindulópont. Hozzátette, hogy a nyugati szövetségesek most szállítják azokat a fegyvereket, amelyeket Ukrajna kért, beleértve az USA által ígért újabb 800 millió dolláros katonai segélyt. (v)


Az amerikai jobboldali Gatestone Intézet hírportálja a Wall Street Journal jelentését idézve szerdán arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia fontolóra vette a Kínának értékesített kőolaj árazását jüanban, a kínai devizában.


A közösségi portál közölte: nem engedik megjelenni ezentúl azokat a hirdetményeket, amelyek „szembemennek a tudományos konszenzussal”.


Milyen egy földalatti helikopterleszálló? Egy cseh építésszel beszélgetett a HNonline portál, akinek a Csehország északnyugati részén lévő libereci Tebrix cége az atomtámadást is kivédeni képes óvóhelyekre szakosodott. Az ukrán háború kitörése óta igencsak megnövekedtek a megrendeléseik.


A szankciók megerősítik Oroszország mítikus képét önmagáról, mint egy különleges helyről, amelyet a kívülállók el akarnak pusztítani.


Egyre több izraeli farmer tölti be azt a bibliai parancsolatot, hogy hét évente pihenteti a földjét a munkától.


Mi a Föld népei és nemzetei: - tekintettel vagyunk arra, hogy mindannyian Földanya részét képezzük, mint oszthatatlan, egymással kölcsönösen kapcsolatban lévő és egymástól kölcsönösen függő lények élő közösségeként, akik közös sorson osztoznak ...


670 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page