top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – az orosz–ukrán háború árnyékában (Vukics, 2022.02.28.)

A tajvani kormány nem szeretné, ha bármilyen módon hasonlóságot keresnének országuk és Ukrajna sorsa között. Minden eszközzel igyekeznek elhatárolódni azoktól az állításoktól, amelyek szerin Tajvan a holnap Ukrajnája lehet. A tajpeji kabinet szóvivője, Lo Ping-Cheng hétfőn közleményt adott ki: „A két országot semmilyen területen sem lehet összehasonlítani. Azok az emberek, akik nem megfelelő módon próbálják összekapcsolni Ukrajna helyzetét Tajvan helyzetével, ezt a lehetőséget arra akartják használni, hogy manipulálják és megzavarják az emberek morálját. A magas rangú tajvani tisztviselők ismételten kijelentették, hogy a sziget biztonsági egységeinek fokozniuk kell az erőfeszítéseiket az „ukrán-orosz konfliktust felhasználó külső erők ellen, hogy kognitív hadviselést hajtsanak végre ellenünk” – jelentette ki Lo.


Az észak-virginiai szövetségi körzeti bíróság most fontos döntést hozott a Coalition for TJ kontra Fairfax County School Board ügyben, amely kimondta, hogy a Virginia állambeli Fairfax megyei Thomas Jefferson High School új felvételi szabályzata alkotmányellenes. A közelmúltban a megye úgy döntött, hogy a kisebbségi beiskolázások növelése érdekében megváltoztatja az elitiskola felvételi rendszerét. Claude Hilton bíró úgy ítélte meg, hogy a megye alkotmányellenesen tervezte az ázsiai-amerikai diákok számának csökkentését a nagyobb faji sokszínűség elérése érdekében.

Putyin már korábban is feljegyezte, hogy az olyan nyugati akciók, mint például egy törvényesen megválasztott államfő szankcionálása vagy a központi bank megtámadása, "háborús cselekménynek" minősülnek. Ám most egy újabb vörös vonal is meghúzásra került, miután egyre több európai kormány – mindenekelőtt Németország – lemondott korábbi semlegességi politikájáról, és fegyvereiket külföldi konfliktusokba szállítják. Az Orosz Külügyminisztérium szerint azok, akik halált okozó eszközöket szállítanak Ukrajnába, felelősséget vállalnak, amikor ezeket az eszközöket orosz katonák ellen fogják használni. Több mint valószínű, hogy az ukrán erők már most is használnak amerikai és brit fegyvereket, különösen páncéltörő rakétarendszereket (pl. Stingereket) orosz tankok és páncélozott járművek ellen. Az orosz hadsereg kemény lépéseket tesz a NATO-országokból érkező külső utánpótlási vonalak felszámolására. Ekkor pedig egyértelműen megvan a lehetősége arra, hogy közvetlen katonai konfliktusba keveredjen az Egyesült Államokkal és a Nyugattal. Oroszország legfelsőbb katonai parancsnoksága nehéz stratégiai bombázó repüléseket rendelt el, hogy megakadályozza az amerikai és európai katonai segélyek Ukrajnába jutását – derül ki a védelmi minisztérium közleményéből.


Az Egyesült Államok legnagyobb teherautó-konvojának mérete alaposan megnőtt, mióta elindult Kaliforniából, és több ezer támogatót vonz, amerre csak elhalad. A People's Convoy körülbelül 150 járművel indult, és több mint 250-re nőtt, ahogy a hétvégén áthaladt Texason és Oklahomán. Collin Walters körülbelül 25 mérföldre csatlakozott a konvojhoz. „Ez egy olyan mozgalom, amelyet mindenkinek támogatnia kell. Ez országos esemény; ez történelmet ír” – mondta Walters az Epoch Timesnak.Ukrajna orosz inváziója sok elemzőt aggodalomra késztetett a globális pénzügyi és energiapiacok jövője miatt, de van egy jelentős következmény, amelyet figyelmen kívül hagynak. Oroszország és Ukrajna az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek fő exportőre, és ha ezen termékek ellátása megszakad, akkor jelentős zavargások alakulhatnak ki a közel-keleti és észak-afrikai térségben. Az Ukrajna ellen folyamatban lévő orosz katonai támadás hatása lecsapódik az árupiacokon is. Jelenleg a nyugati média főként a katonai invázió és az ebből eredő szankciók európai és amerikai árupiacokra gyakorolt közvetlen hatásaira összpontosít. A kőolaj ára ugrásszerűen emelkedik, miközben a földgázpiacok válságban vannak. Az elmúlt hetekben felhívták a figyelmet Oroszország fontosságára az európai energiapiacokon, feltárva Európa orosz olaj- és gázimporttól való függésének mértékét. Még az Egyesült Államok energiapiacait is sújtották ezek a fejlemények. A nyugati politikusok ugyanakkor felszólítják az OPEC-et, hogy készítsen elő további termelést az orosz energiaexport esetleges blokádja ellen. Ez a látszólagos meggyőződés, hogy az OPEC képes megmenteni az energiapiacokat, a közeljövőben megrendülhet. Az orosz-ukrán válság jelentős destabilizáló tényező lesz a MENA-régióban, zavargással fenyegetve Kairó, Rijád utcáin és más helyeken. A válság mezőgazdasági árukra, sőt a turizmusra gyakorolt hatása is jelentős lehet.


Egy „Putyin fő propagandistájának” nevezett orosz tévéműsorvezető Amerika és a NATO-országok nukleáris megsemmisítésével fenyegetőzött, és azt kérdezte: „Miért van szükségünk a világra, ha Oroszország nincs ott?” Dmitrij Kiszeljov néhány órával azután nyilatkozott a nemzeti televízióban, hogy Vlagyimir Putyin elnök kiemelt készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erőit. „Csak a tengeralattjáróink több mint 500 nukleáris robbanófejet képesek kilőni" – mondta Kiszeljov, hozzátéve: „Ez garantálná az Egyesült Államok és az összes többi NATO-ország megsemmisítését." A televíziós műsorvezető felvetette, hogy nincs értelme az életnek a földön folytatódni, ha Oroszország megszűnik létezni, és kijelentette: „A vezérlő elv szerint ugyan miért is lenne szükségünk a világra, ha Oroszország nincs ott?” Kiszeljov Moszkva nukleáris arzenáljának erejét hirdette, és ezzel kérkedett: „Oroszország nukleáris fegyvereit a világ leggyorsabb stratégiai bombázói szállítják. És akkor még meg sem említettük az orosz stratégiai rakétacsapatokat. Az orosz nukleáris potenciál a legerősebb a világon”

429 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page