top of page

Nemzetközi szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból – frissítve! (2022.03.10.)

Ukrajnának és Oroszországnak nem sikerült előrelépést elérnie a külügyminiszterek közötti első magas szintű tárgyalásokon. Kuleba ukrán külügyminiszter szerint nincs előrelépés a tűzszünet ügyében. „Az a széles körű narratíva, amelyet nekem az orosz fél közvetített, az arról szól, hogy addig folytatják agressziójukat, amíg Ukrajna nem teljesíti követeléseiket. Ezen követelések közül ők a legkevesebbnek a megadást tartják” – mondta Kuleba. Oroszország nyitott a két elnök közötti későbbi tárgyalásokra, „de ezeknek a találkozóknak hozzáadott értéket kell képviselniük” – mondta Lavrov újságíróknak a találkozó után. Megismételte, hogy Oroszország Ukrajna demilitarizálására törekszik. „Olyan Ukrajnát akarunk, amely barátságos és demilitarizált, olyan Ukrajnát, amelyben nem áll fenn egy újabb náci állam létrejöttének kockázata, egy olyan Ukrajnát, ahol nem tiltják be az orosz nyelvet és az orosz kultúrát” – mondta Lavrov.


A világgazdaság szétesik, Oroszország pedig csak "baráti országokkal" köt műtrágyaszállítási szerződést... Oroszország Ukrajna elleni háborúja tovább emeli az élelmiszerárakat. Miközben az Egyesült Államok és az európai országok gazdasági háborút folytatnak Moszkva ellen, úgy tűnik, Oroszország visszavágott. Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Oroszország a műtrágyaexport felfüggesztéséről döntött. Ez a lépés akkor történt, amikor a globális élelmiszerárak az égben vannak, és az európai műtrágyagyártók küzdenek a tápanyagok előállításával a tavaszi vegetációs időszak előtt, ami növeli a globális élelmiszerinflációs kockázatot. Vlagyimir Putyin elnök szerint a műtrágyaexport tilalma a stabil hazai élelmiszerárak biztosítását célozza. Ez egy újabb jele a világszerte növekvő protekcionizmusnak, miközben az országok a megugró élelmiszerárakkal küzdenek. Putyin szerint a műtrágyapiacok helyzete romlik, így az élelmiszerek sokkal drágábbak lesznek.


Képzelje el a dollár globális hegemóniájának központosított hatalmát és azt a hatalmat, amely lehetővé teszi a pénzeszközökhöz való hozzáférés azonnali kikapcsolását, ahogy az Oroszország „analóg” devizatartalékai esetében történt. Oroszország jogszabályt javasol az országból távozó külföldi cégek által hátrahagyott vagyon államosítására. Oroszország szankcionált VTB bankja pedig 8%-os jüan-betétet kínál az orosz állampolgároknak. Az Egyesült Államok ezzel szemben hivatalosan is elindítja a potenciális „digitális dollár” rendszerének kezdeti szakaszát. „Képzelje el a dollár globális hegemóniájának központosított hatalmát és azt a hatalmat, amely lehetővé teszi a hozzáférés azonnali kikapcsolását, ahogy az Oroszország 'analóg' devizatartalékai esetében történt. És képzelje el, hogy hány ember nem akar majd ennek a geopolitikai rendszernek a része lenni. (Vagy egy kínai vagy orosz megfelelőjének, amikor kihelyezik.)”


"A globális ellátási láncok megszakítása hatalmas áremelkedésekhez, energiahiányhoz és inflációhoz vezethet" – mondta Herbert Diess, a német autógyártó vezérigazgatója a Financial Timesnak. "Ez nagyon kockázatos lehet az európai és a német gazdaság számára." Európa egyik legtekintélyesebb üzleti vezetőjének figyelmeztetése (mivel a Volkswagen még mindig Európa legnagyobb autógyártója), csak a legutóbbi emlékeztető arra, hogy a konfliktus hullámzása a csatatértől távol is érezhető. Épp tegnap a McDonald's és a Coca-Cola engedett a nyilvánosság nyomásának, és úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Oroszországban. Ők a legújabbak a kapcsolatokat megszakító nyugati vállalkozások hosszú sorában. A Volkswagen, mint minden autógyártó, nehézségekkel küzd a félvezető anyagok hiánya miatt. Diess azonban attól tart, hogy az "ellátási lánc" kockázatai tovább súlyosbodnak az Oroszország elleni nyugati szankcióknak köszönhetően. De nem csak az ellátási lánc problémáiról van szó: ott van a „háborús veszély” is, amelyet az európaiaknak komolyan kell venniük. A kontinens egyik legismertebb üzleti vezetőjének figyelmeztetése akkor hangzik el, amikor a nyugati kormányok fokozzák gazdasági erőfeszítéseiket, hogy megbüntessék azt az Oroszországot, amely a gáztól a palládiumig kulcsfontosságú globális áruszállító. Az eddig bevezetett szankciók – és az a kilátás, hogy a Kreml visszavághat az európai gázellátás leállításával – fenekestül felfordította az energiapiacokat. "Ez a háború óriási veszélyt jelent Németországra és Európára" – mondta Diess, rámutatva, hogy a magasabb infláció súlyosan megszorongathatja a fogyasztókat.


Az Egyesült Államok külügyminisztériumának vezető energiabiztonsági tanácsadója, Amos Hochstein a következőt nyilatkozta: "Ez megdöbbentő! A palagáz-termelők azt mondják, hogy nem tudnak többet termelni, mert a finanszírozóik nem engedik meg nekik. Ezt borzasztónak tartom. Egy háború kellős közepén vagyunk.”


A Roszkomnadzor azt követelte, hogy a TikTok kínai közösségi hálózat adminisztrációja haladéktalanul szüntesse meg a Vlagyimir Putyin beszédének videofelvételére vonatkozó korlátozásokat. Az üzenetben az áll, hogy a szolgáltatás adminisztrációjának ez a lépése sérti az információ szabad terjesztésének és az akadálytalan hozzáférésnek a legfontosabb alapelveit. A múlt hét végén a TikTok bejelentette, hogy a "hamis tartalmakra"vonatkozó törvény miatt leállítják az új tartalmak oroszországi terjesztését és az élő adásokat. A cég azt mondta, hogy értékelni fogja a "változó körülményeket", hogy meghatározza, mikor kell újraindítani a szolgáltatást.


Eredeti cím: Атлантида (Atlantyda) Atlantis (színes, ukrán disztópikus/háborús/dráma, 104 perc) 2025. Kelet-Ukrajna, egy évvel a nagy orosz–ukrán háború után. És bár a háborút megnyerte Ukrajna, de ezért borzasztó árat fizetett: szétbombázott, jelentős részben élhetetlenné vált ország lett. A PTSD-ben szenvedő exkatonának, Szergejnek komoly nehézséget okoz, hogy túléljen az emberi lakhatásra alkalmatlan sivatagban, ahol nemcsak a föld hever romokban, hanem Szergej élete is. Amikor leáll a kohó, ahol dolgozik, váratlan lehetősége adódik, hogy csatlakozzon a Fekete Tulipán önkéntes misszióhoz, akik feladatuknak tartják a háborús tetemek exhumálását. A munka során Szergej összebarátkozik egy fiatal önkéntessel, Katyával, akinek minden vágya, hogy újra béke legyen a háború sújtotta káosz helyén. Lelkesedése révén Szergej megkeseredettsége is oldódik, és azzal, hogy Katya mellett dolgozik, megérti, hogy van esély egy jobb jövőre. De vajon megtanul-e háború nélkül élni és elfogadni önmagát olyannak, amilyen? Valentyn Vasyanovych 2019-es filmje, az Atlantis a bemutatása után megnyerte a Velencei Filmfesztivál Horizontok szekciójának fődíját és született róla néhány dicsérő kritika, Ukrajna pedig nevezte Oscar-díjra (sikertelenül), de utána gyorsan el is felejtődött. Idén tavasszal a szomorú aktualitása miatt viszont újra felfedezték, sorra születnek róla a cikkek, Olaszországban hamarosan a mozik is bemutatják, és több streamingszolgáltató megvásárolta a jogait.

Több mint 6000 kínai állampolgár költözött biztonságos ukrajnai régiókba. Az ostrom alatt Szumiban rekedt 115 kínai diák épségben megérkezett szerdán vonattal Nyugat-Ukrajnába, Lvivbe ahol Kína ukrajnai nagykövete fogadta őket. Ez volt Kína történetének egyik legnagyobb evakuációs művelete. A küldetés sikeres befejezését jelzi, hogy az országban tartózkodó mind a 6000 kínai állampolgárt biztonságos régiókba szállították – tudta meg a Global Times Kína ukrajnai nagykövetségétől.


Az Egyesült Államok azon lépése, hogy európai szövetségeseit az Oroszországgal szembeni energiaszankciókra sürgesse, egy nagyon "önző" indíték miatt történik meg. Az Egyesült Államok nemcsak Európa függetlenségi stratégiáját kívánja gyengíteni. Európa és az Egyesült Államok közötti gazdasági kapcsolatok kíméletlenül szorosra kötése mellett az Oroszországot célzó szankciókat használja ürügyként arra, hogy korlátozza az európaiakat a más országokkal való kapcsolatok kiépítésében (Kínával szembeni fellépés kötelezővé tétele). Kínai tisztviselők szerdán megismételték álláspontjukat az egyoldalú szankciókkal szemben. A szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a kínai energiaellátásban súlyos fennakadások lesznek a világ energiaválsága miatt, de biztos, hogy Kína is érezni fogja a globális nyersanyagok és energiahordozók drágulását.


Zelenszkij azt mondta, hogy a Knesszet rendkívüli ülésszakán kíván felszólalni az izraeli támogatás felkeltése érdekében. Nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy Oroszország vegyi fegyvereket alkalmazhat Ukrajnában, ahogyan azt Szíriában tette; Amerikai tisztviselők azt feltételezik, hogy Moszkva már használ „butabombákat”, amellyel az a célja, hogy növeljék a polgári áldozatok számát.


Magas rangú amerikai tisztviselő Izraelben: Nem fogjuk rákényszeríteni Kijevet, hogy fogadja el az orosz feltételeket. Az amerikai nagykövetség forrása szerint Washington támogatja Bennett miniszterelnök diplomáciáját; hangsúlyozza, hogy nincs olyan „vörös vonal”, amely az amerikai katonai beavatkozást idézné elő.


Jeruzsálem figyelmeztette Kijevet, hogy nem tűri a folyamatos bírálatot miközben közvetíteni próbál a két harcoló fél között. Az Egyesült Királyság izraeli megbízottja dicsérte Bennett erőfeszítéseit a konfliktus megoldásában, és megjegyezte: „A demokratikus országok közül Izraelnek van a legjobb kapcsolata a két országgal.” Izrael az elmúlt napokban „határozott üzenetet” küldött Ukrajnának, hogy nem hajlandó elviselni, hogy miközben Kijev és Moszkva között próbál közvetíteni, az ukrán tisztviselők nyilvánosan támadják – jelentette kedden a 12-es csatorna meg nem nevezett izraeli forrásokat idézve. Úgy tűnik, hogy az üzenet visszhangot keltett. Az izraeli források szerint Ukrajna külügyminisztere kedden bocsánatot kért, amiért tévesen azt állította, hogy az El Al „ukrán vérrel átitatott” pénzt fogadott el azzal, hogy egy orosz fizetési rendszeren keresztül fogadott el pénzt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén kedden köszönetet mondott Bennettnek a közvetítői tevékenységéért.


(frissítve: 2022.03.10., 19:04)


(vukics)

570 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page