top of page

Nemzetközi szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból (2022.03.15.)

Elon Musk mindent belead. A zűrös dolgairól ismert vezérigazgató a múlt héten ismét magára vonta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet haragját, és kétségbeesetten próbál témát váltani. A ZeroHedge-nél biztosak abban, hogy a Tesla Twitter-ügyekért felelős főnöke (vagy valószínűleg bárki más) nem hagyta jóvá ezt az akciót. Musk – aki SpaceX Starlink állomásokon keresztül biztosította az internetet Ukrajnának – hétfő reggel a Twitteren hívta ki Vlagyimir Putyint egy verekedésre. "Ha Putyin meg akarja alázni a nyugatot, akkor elfogadná a kihívást" – írta Musk a Tweetben, amelyben Putyint, mint volt KGB-ügynököt és a dzsúdó feketeövesét szólította meg. Azt is elismerte, hogy Putyinnak egyszer "sikerült megdobnia egy világbajnok szumóbirkózót", de ez hét évvel ezelőtt tönkretette a hátát. Ki tudja, mi jár a világ leggazdagabb emberének fejében. A tegnap estét azzal töltötte, hogy mémeket posztolt a woke kultúrájáról és a tengerentúli konfliktusokról, beleértve azt a mémet is, amely szerint a Netflix "megvárja a háború végét", hogy "forgathassanak egy filmet arról, hogy egy fekete ukrán srác beleszeret egy transznemű orosz katonába". Jó szórakozást!

A Nyugat megértette India álláspontját, tekintettel arra, hogy fegyveres erőit jól felfegyverzett állapotban kell tartania a Kínával dúló területi viták miatt. Delhi egyik napról a másikra bejelentette, hogy továbbra is a megtartja kulcsfontosságú kereskedelmi partnerét annak ellenére, hogy a nyugatiak megpróbálják elszigetelni Moszkvát. Bár amerikai tisztviselők az elmúlt hetekben azt mondták, szeretnék, ha India a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódna Oroszországtól, de elismerik, hogy a lőszerektől a rakétákig és vadászrepülőgépekig mindenben Moszkvától függ. Más szóval, India csendben felhatalmazást kap arra, hogy a nyugati szankciókat megsértve folytassa a kereskedést Oroszországgal.

Peking azt állítja, hogy az állítólagos biohadviselés program csupán „a jéghegy csúcsa”. Kína megerősítette azokat az orosz állításokat, amelyeket nyugaton stílusosan „dezinformációnak” tartanak, miszerint az Egyesült Államoknak Ukrajnában biológiai laboratóriumok hálózata van, amelyek az állati kórokozók emberre való átterjedését kutatják. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ragaszkodik ahhoz, hogy a titkos biolaboratóriumok tisztán a „hidegháborús korszak szovjet biofegyvereinek biztosítására” összpontosítanak, bár ez magyarázta meg az aljasabb célokkal kapcsolatos vádakat. Az aggodalmak megerősödtek, miután Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes félelmét fejezte ki, hogy a laboratóriumok Vlagyimir Putyin kezébe kerülnek. „Most már valóban nagyon aggódunk amiatt, hogy az orosz csapatok, az orosz erők megpróbálják megszerezni [ezeket a laboratóriumokat], ezért azon dolgozunk az ukránokkal, hogyan tudják megakadályozni, hogy ezek a kutatási anyagok az oroszok kezébe kerüljenek.” Glenn Greenwald újságíró megjegyezze, hogy Nuland „lerombolta… minden reményét, hogy az ilyen 'létesítményeket' jóindulatúként vagy banálisként ábrázolja.” *** „A Hszinhua, a hivatalos kínai állami hírügynökség vasárnap „műholdas vizsgálati eredményeket” tett közzé az Oroszország által azonosított feltételezett amerikai laboratóriumokról. A Xinhua megismételte azokat az orosz állításokat, amelyek szerint az Egyesült Államok meg akarta tanulni, hogyan lehet kórokozókat állatokon keresztül terjeszteni” – írja a Financial Times. *** A Global Times, az Izvesztyija orosz napilapban megjelent cikk alapján közölt egy történetet, amelyben egy meg nem nevezett volt ukrán tisztviselő azt állította, hogy Ukrajnában katonai kutatólétesítmények hálózata van biztonsági szolgálatok felügyelete alatt, és ezeket az Egyesült Államok modernizálta. *** „Az Egyesült Államok mindig azt mondja, hogy az átláthatóságot hirdeti. Ha úgy gondolják, hogy a vonatkozó információk hamisak, csak a megfelelő adatokat közölhetik velünk tisztázás céljából, hogy a nemzetközi közösség maga vonja le a következtetést” – mondta Csang. Peking szerint az Egyesült Államok biológiai katonai tevékenysége Ukrajnában „csupán a jéghegy csúcsát jelenti”.

A Chevron megkezdi a venezuelai olajjal való kereskedést, miután az Egyesült Államok enyhíti a szankciókat. Kiderült, hogy Maduro nem is olyan rossz. Az amerikai olajipari nagyvállalat első lépésként megkezdte egy kereskedelmi csapat összeállítását a venezuelai olaj forgalmazására, és ha megkapják az Egyesült Államok jóváhagyását, a Chevron célja, hogy kiterjessze szerepét a négy vegyesvállalatban, amelyet a venezuelai, állami tulajdonú PDVSA vállalattal oszt meg. A Biden adminisztráció kétségbeesetten igyekszik bármilyen forrásból beszerezni az olajat, még Venezuelából is, ha ez alacsonyabb árat jelent. A „szokásos módon” minden új engedély attól függ, hogy Nicolas Maduro venezuelai elnök tesz-e további kedvező politikai lépéseket. Ha több bebörtönzött amerikai szabadon bocsátását rendeli el és határozott dátumot tűz ki a venezuelai ellenzékkel folytatott tárgyalások folytatására, akkor az üzlet rendben lehet. Szóval Amerikának kell valami fontos és a szokásos módon a segítséget nyújtónak kell megalázkodnia.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn vészharangot kongatott Oroszország nukleáris erői riasztási szintjének emelése miatt, és „hátborzongató fejleménynek" minősítette azt. Hozzátette, hogy a nukleáris konfliktus esélye ismét egy elképzelhető lehetőséggé vált.

Zelenszkij köszönetet mondott Zuckerbergnek, hogy segített neki megnyerni a propagandaháborút. "Az információs térben is kiélezett csata zajlik... Szeretnék köszönetet mondani a @Meta-nak és a többi olyan platformnak, amelyek aktívan segítették a szabadságharcunkat..." Az Ukrajna-barát neonáci Azov zászlóalj dicséretéről szóló múlt heti lépése után a Facebook azt mondta, hogy engedélyezi az „oroszok elleni erőszakra való felhívásokat” a felületein. „Az ukrajnai orosz invázió eredményeként átmenetileg engedményeket tettünk a politikai megnyilvánulások olyan formáinak, amelyek általában sértenék szabályainkat, például az erőszakos beszédeket, mint például a 'halál az orosz megszállókra'. Továbbra sem engedjük meg az orosz civilek elleni erőszakos felhívásokat” – nyilatkozta a Meta szóvivője. Moszkva válaszul betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban.

A Biden-adminisztráció "hivatalos kiszivárogtatása" azt állítja, hogy Oroszország hivatalosan katonai segítséget kért Kínától az ukrajnai invázió támogatására. Korábban meg nem nevezett amerikai források szerint Moszkva katonai felszerelést és fegyvereket, köztük drónokat kért a gazdasági segítség mellett. A kínai amerikai nagykövetség gyorsan tagadta, hogy bármit is tudott volna egy ilyen kérésről. A homályosnak tűnő állítások és a csekély bizonyítékok ellenére egy amerikai védelmi tisztviselő komoly "következményekre" figyelmeztette Kínát, ha támogatást nyújt Oroszországnak: "Ha Kína úgy dönt, hogy anyagilag támogatja Oroszországot ebben a háborúban, annak valószínűleg következményei lesznek Kínára nézve." A kínai külügyminisztérium kijelentette, hogy „joga van” saját érdekeinek „védelméhez” és „nincs szüksége tanácsadókra”.

Kateryna Juscsenko volt ukrán First Lady: „Nem vagyunk legyőzve. Küzdünk létünkért, identitásunkért, államiságunkért. Továbbra is harcolunk, és biztos vagyok benne, hogy nyerni fogunk, mert nincs más út. De az, hogy ez mennyi veszteséggel jár majd, az attól függ, hogy mennyi... támogatást kapunk. Sokkal többet kell tennie a világnak. És nagyon hálásak vagyunk, rendkívül hálásak mindenért, amit kapunk. Szükségünk van eszközökre, hogy folytathassuk a harcot, hogy megvédjük a légterünket. Repülőgépekre, légvédelmi rakétákra, rakétavédelemre van szükségünk, és vezetőink azt mondták, hogy ha egy héttel, két héttel, három héttel ezelőtt lettek volna ilyen repülőgépeink, akkor ma emberek százai, ezrei élnének. Sokkal többet lehetett volna tenni az emberekért a szankciókkal, ha korábban lépné meg őket a világ” – mondta. – „Az ukrán kormánynak nincsenek meg a szükséges forrásai, és nagyon fontos, hogy az emberek hozzájáruljanak ehhez a harchoz… ahhoz, hogy a kormány ki tudja fizetni a szociális költségeket, tudja fizetni a hadseregét. Nagyon sok szervezet dolgozik ezen a két feladaton itt nálunk. Ezt a munkát nemzetközi szinten is támogatni kell.” *** A Pentagon közben jelezte, hogy nem hiszi, hogy Oroszország az ukrán katonai kiképzőlétesítményre adott csapása annak a jele volna, hogy Oroszország a külföldi biztonsági segítségnyújtásban résztvevő személyeket célozta volna meg. Úgy látják, hogy Oroszországnak nincs légi fölénye Ukrajnával szemben.

(CNN) Mivel az Egyesült Államok tagállamainak 61%-a állandó szárazságtól szenved, nem lenne jó, ha csak "esőt vagy több havat csinálnánk"? Nos, az ország bizonyos részein ezt csinálják. Felhővetésnek hívják, és ez nem újdonság. A módszer az 1940-es évek óta létezik, és a világ különböző országaiban különböző okok miatt alkalmazzák (leginkább Kínában), de az Egyesült Államokban, különösen az aszály sújtotta Nyugaton, egyre terjedő gyakorlat. A módszer alkalmazása körül sok vita van. Julie Gondzar, aki a wyomingi időjárás-módosítási program programmenedzsere, bevallotta, hogy egyesek azzal vádolják őket, hogy "Istent játszanak", mások azt mondják, hogy "elrabolják a nedvességet a más területekről, és ezzel szárazabbá teszik őket”. Nyugaton manapság a víz folyékony arany, és ezért egyre gyakrabban alkalmazzák a „felhővetést”. A felhővetéshez egy már meglévő felhőre van szükség. A repülőgépek ezüst-jodidot permeteznek a felhőbe, amely apró részecskéket, úgynevezett jégmagokat hoz létre.

Az Egyesült Államok szerint Putyin nyilvánvalóan rosszul számolt, Oroszország pedig „stratégiai káoszt teremtett”. Ukrajna azt állítja, hogy 24 óra alatt négy orosz repülőgépet lőtt le. A közösségi médiában látható felvételekből úgy tűnik, hogy elfogyott az élelmiszer a legtöbb ukrán városban. Az ukránok 160 személygépkocsival hagyják el az ostromlott Mariupolt; Zelenszkij elnök ígéretet tett Ukrajna „újjáépítésére” és „helyreállítására” a konfliktus befejezése után.


Az orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő tranzítja egészen addig biztosítható, amíg működni tudunk – mondta hétfőn a Naftogaz ukrán állami vállalat vezére a Reuters tudósítása szerint. A szakember szerint ugyanakkor az európai szállítások ellenértékét „zálogként” visszatarthatják addig, amíg az orosz csapatok nem hagyják el az országot. Jurij Vitrenko szerint az oroszoknak akkor is küldeniük kell a gázt, ha a pénzt nem kapják meg érte, mivel a szállítások leállítása károkat okozna a gázkitermelő berendezésekben. A Naftogaz vezére szerint az EU-nak további szankciókat kellene életbe léptetni az Északi Áramlat-1 vezetékkel szemben, mely közvetlenül szállít Németországba orosz földgázt. Felvetette, hogy az Uniónak azt a szállítást is Ukrajnán keresztül kellene kérni az oroszoktól, amivel még nagyobb nyomást gyakorolhatnának Moszkvára.

Az USA értesítette szövetségeseit a NATO-ban és Ázsiában, hogy Kína nyitott katonai és gazdasági segítséget nyújtani Oroszországnak – mondta egy amerikai illetékes a Reuters tudósítása szerint. Közben Kína szerint csak az amerikaiak félretájékoztatása az egész hír arról, hogy Moszkva segítséget kért volna tőlük. A kínai kormányzat már a háború első napjaiban jelezte, hogy értesüléseik szerint az USA minden eszközt meg fog ragadni ahhoz, hogy belekeverje őket a konfliktusba. Először a „cinkos” hallgatást kérték rajtuk számon, majd a hivatalos kínai állásfoglalás után megint felháborodásuknak adtak hangot. Kína szerint az USA el akarja érni, hogy az oroszhoz hasonló embargókat terjesszenek ki Kínára is. Hétfőn a kínai és az orosz fél is cáfolta, hogy lett volna ilyen megkeresés. Az amerikaiak szerint ugyanakkor igenis valós a közeledés, sőt Kína nyitottságot mutat, hogy segítsen az oroszoknak. Oroszország nem kért kínai segítséget az Ukrajnában zajló háborúban, az orosz hadsereg elég erős, hogy egyedül is megoldja a feladatot – mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov szerint az USA és az EU provokálja az orosz hadsereget azzal, hogy támadjon lakott területekre is Ukrajnában. Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai invázió kezdetén külön kérte arra a védelmi minisztériumot, hogy ne támadjanak sűrűn lakott területeket.


(vukics)

585 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page