top of page

Pokol Béla: JURISZTOKRÁCIA (könyv és film a bírói, jogi, alapítványi hatalomról)
Könyvbemutató: Pokol Béla – Juristocracy – Trends and Versions (2021)


Pokol Béla (1950 -) jogászprofesszor és az Alkotmánybíróság bírája. 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő volt. Széleskörű oktatói tevékenységet folytat, és több mint negyven könyvet publikált.


Könyvében azokat a folyamatokat elemzi, amelyek révén a nyugati világ számos országában a demokratikus államok egyre inkább jogállamivá alakulnak át. Ezt alapvetően az alkotmánybíróságok egyre szélesebb körű hatásköre teremti meg. A jurisztokratikus államban a végső döntéseket a legfelsőbb bíróság vagy az alkotmánybíróság hozza meg. Az alkotmánybíróságok állnak e fejlemények középpontjában, ezért a könyv elemzése azoknak a változásoknak a vizsgálatával kezdődik, amelyek révén az eredetileg korlátozott alkotmánybíróságok az állam legfőbb szerveivé váltak.


A könyv feloldja a német alaptörvény megalkotásának kutatása körüli tabukat, és megmutatja, hogy az egyre növekvő alkotmánybíróságok felé vezető utat a megszálló amerikai katonai kormányzat kifejezetten a demokrácia korlátozása érdekében teremtette meg. Ez lett később a jogállam kezdete. Ennek az állami működésnek sajátos legitimációs bázisa van. A demokrácia elveiben való némi osztozkodás mellett az állami döntések igazolása itt az, hogy ezek a döntések mindig az alkotmányból való levezetéssel születnek. Ez a különleges legitimáció teszi kiemelten fontossá annak vizsgálatát, hogy az alkotmánybíróság döntési folyamatai valójában hogyan zajlanak, és hogy vannak-e strukturális torzulások e döntések alkotmányból való levezetésében.


 


287 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page