top of page

Prigozsin az ő fejét követelte: Szergej Sojgu – Prof. B. Nagy János: A magyar nyelvről németül
A Magyarok Világszövetsége friss hírei


Prigozsin az ő fejét követelte: Szergej Sojgu védelmi miniszter

Akinek egy kis betekintése van az oroszországi politikába, az tudhatja, hogy Vladimir Putyin elnök legfőbb bizalmasa nem más, mint a világ első számú atomhatalmának védelmi minisztere, Szergej Sojgu, aki szkíták és hunok földjéről származik.

Azt már kevesebben tudják, hogy Szergej Sojgu tuvai nemzetiségű. A Tuvai Köztársaság ott fekszik Kína és Oroszország határvidékén, mintegy ezerötszáz kilométerre észak-keletre Ujgurföldtől, azaz Dzungáriától. Az első világháborúig a kínai császársághoz tartozott, a két világháború között önálló állam volt, majd a második világháború végén bekebelezte a Szovjetunió.

Területe 170 ezer négyzetkilométer, azaz a trianoni csonkítás utáni Magyarország területének mintegy duplája, fővárosa: Kizil. Lakossága 300 ezer fő, amelynek 85%-a tuvai nemzetiségű. A tuvai nyelv a török nyelvcsaládhoz tartozik, de szókincsének jelentős része mongol.

Aki rátekint képösszeállításunkra annak könnyen déja vu élménye támadhat:.szkíták aranyhagyatékát idéző szarvas-fej díszíti a főváros egyik fontos középületét, csúcsos szkíta fejfedő, jurták. Bizony szkíták és hunok földje ez. Magyaroknak illene többet tudni róla.

Azzal, hogy Szergej Sojgu fejét követelte, Jevgenij Prigozsin „lábon” lőhette magát...A magyar nyelv – Itt van Prof. B. Nagy János előadása németül

Elkészült B. Nagy János professzor, az MTA kültagja, az MVSZ Védnöki Testületének tagja vetített képes előadásának német nyelvű fordítása is. A fordítást felajánlásként Vajta Dénes, az Országos Trianon Társaság ügyvezető alelnöke készítette, amiért köszönet és elismerés illeti.Közben június 17-én három autóbusszal nyugat-európai magyar zarándokok érkeztek Aachenbe, ahol találkoztak Szilágyi Gergővel (képünk jobb szélén), Magyarország düsseldorfi főkonzuljával és Ficsor Lászlóval (balról a második), a Magyarok Világszövetsége Németországi Országos Tanácsának elnökével.

A részben belgiumi zarándokok között volt B. Nagy János professzor (képünk bal szélén) is, aki megismerkedett az urakkal. Bízunk benne, hogy ezek után kezdetét veszi B. Nagy János professzor régóta tervezett németországi előadássorozata a magyar nyelv ősiségéről.

B. Nagy János professzor előadásának ez a negyedik nyelvi változata, a korábban elkészült magyar, francia és olasz után. Mind a négy változat megtekinthető az MVSZ honlapján, itt:

Fényképünk Aachenben, a Szent Adalbert templomban készült, ahová a magyar zarándokok az aacheni dóm Magyar Kápolnájában mondott imájuk után betértek.


MVSZ Sajtószolgálat
519 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png