top of page

Rakéták Ukrajnának? Bizarr német háborús propaganda a gyerekcsatornán, beszélő fegyverekkel
Eredeti cikk:

Jelenleg heves vita folyik Németországban arról, hogy az ország szállítson-e nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnának, a vitába most a KIKA nemzeti gyermekcsatorna is beszállt egy klippel, amelyet kritikusok ostoroznak.A KIKA, amelyet a német adófizetők által finanszírozott ARD és ZDF közszolgálati médiaóriások működtetnek, a "No TAURUS for Ukraine" címmel a "Logo!" című gyermekhírműsorban mutatott be egy részletet.

Ebben Olaf Scholz kancellárt szidják, amiért nem küld Taurus-rakétákat Ukrajnának, miközben durva kifejezéseket használnak az 54 másodperces klipben.


Az egyik jelenetben a Taurus rakéta beszél, és azt mondja: "Olaf Scholznak igazi cirkálórakétákat kell adnunk... Nem hajlandó kiadni Ukrajnának".
A Taurus a klipben más rakétákkal is foglalkozik, köztük a nagy-britanniai Storm Shadow és a francia SCALP rakétákkal. Amikor a Taurus panaszkodik, hogy nem küldik Ukrajnába, a Leopard tank közbeszól, mondván, hogy vele is ugyanez volt a helyzet. Scholz nevezetesen tagadta, hogy Németország tankokat küldene Oroszországba, mielőtt később beleegyezett volna, a fő harckocsikat pedig most már rutinszerűen látjuk a harctéren.


"Huh, cseszd meg, az ukránok elkapnak" mondja a SCALP a Taurusnak, mire a Taurus válaszol: "Nem csoda, hogy engem akarnak. Egyértelműen én vagyok a jobb cirkálórakéta!"


A SCALP válaszol:

"Hadd találjam ki, azért nem mehetsz Ukrajnába, mert a kancellárod tétovázik és megint tétovázik?".

A Storm Shadow a Taurust "seggrakétának" is nevezi, ahogy a rakéták a videó során civakodnak.


A bizarr propagandadarab, amely látszólag Scholzot veszi célba, amiért habozik nagy hatótávolságú rakétákat küldeni Ukrajnába,

éles kritikát kapott a Youtube felhasználóitól. Az egyik felhasználó kijelentette: "Az ezért felelős szerkesztőt azonnal ki kellene rúgni".

Egy másik felhasználó elmondta, hogy korábban a német közmédiánál dolgozott, és sokkolta a videó.


"Érthetetlen! Egyszer a gyerekcsatornának írtam forgatókönyveket, a "Bernd, das Brot"-nak. Akkoriban a szerkesztő törölte a forgatókönyvemből a "halott" szót, ami csodálatosan rímelt a "kenyérre", de nem a gyerekek megijesztésére volt szánva. Ma ugyanezen a csatornán fegyverreklámok vannak" – írta egy népszerű kommentben.

Egy másik felhasználó azt írta:


"Nem hiszem el, hogy kénytelen vagyok fizetni ezeknek az embereknek, hogy tömegpusztító fegyverekről készítsenek rajzfilmeket".


Minden német kénytelen fizetni a ZDF és az ARD közmédiáért, amely évente több százmilliós díjakat kap.

A Logo! a videó kommentrészében reagált, ezt írva:


"Köszönjük a visszajelzéseket. Megértjük, hogy néhányuknak aggályai vannak a fegyverek ábrázolásával kapcsolatban a videónkban, és komolyan vesszük a kritikájukat. Szerkesztőségünkön belül is megvitattuk, hogyan lehetne a videót lejátszani. Az Un.logo! a TikTok egy komédiaformátuma, amely a 13 éves és annál idősebb tinédzsereket és fiatalokat célozza meg. Itt a témákat szándékosan túlozzák el szatirikus eszközökkel. Az Un.logo! egyértelműen kiemelkedik a Logo! tartalmaink közül. A jövőbeni, a témák beállításával kapcsolatos megbeszélések során figyelembe fogjuk venni az észrevételeiteket."

234 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK