top of page

SENKIVÉ VÁLNI (Llewellyn H. Rockwell, Jr jegyzete)

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Mindenki tudja, hogy ha valaki nem ért egyet a baloldal hazugságaival, azt vagy bigottnak titulálják, vagy Orwell emlékezetlyukába dobják. Az viszont kevésbé ismert, hogy ez a folyamat a baloldal nagy neveire is vonatkozik, akik eltérnek a helyes irányvonaltól. Nem számít, hogy egykor mekkora híresség voltál, hamarosan senki leszel.


Íme egy példa. Jeffrey Sachs egy jelentős baloldali közgazdász, és a végső "bennfentes". De elkezdett igazat mondani az ukrán háborúról és Anthony Fauciról. Nyilvánosságra hozta Seymour Hersh sztárriporter bizonyítékát, hogy az USA felrobbantotta az Északi Áramlat vezetékeket. Mit gondol, mi történt a baloldalon belüli kiváló hírnevével? Nézd meg magad. Ez a "Renew Democracy Initiative" 2022. szeptember 22-i számából származik:


Múlt héten a Lancet orvosi folyóirat két évnyi munka után közzétette mérföldkőnek számító COVID jelentését. Bármi, ami a Lancet COVID-bizottságától származik, nagy dolognak kellene lennie, mivel azt ígérte, hogy "segít felgyorsítani a világjárvány globális, méltányos és tartós megoldását", és a világ vitathatatlanul legelismertebb és legbefolyásosabb orvosi folyóiratától származik. Ehelyett a jelentés kínos, és a Lancet ezt Jeffrey Sachsnak köszönheti.


Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora, ahol a Fenntartható Fejlődés Központjának elnöke. Leginkább arról ismert, hogy tanácsokat adott a posztszovjet államoknak a piacgazdaságra való áttérésben, és olyan népszerű könyveket írt, mint a 2005-ben megjelent A szegénység vége. Ezek az idők már régen elmúltak.


Most Sachs az Amerika-ellenes beszédtémák házalója. Az elmúlt néhány évben dicsérte a Kínai Kommunista Pártot, azt állította, hogy nincs ujgur népirtás, és a NATO-t hibáztatta Oroszország ukrajnai inváziójának szításáért. Ez mind rossz, és ez még rosszabb lesz. Néhány hónappal ezelőtt Sachs bejelentette, hogy "eléggé meg van győződve" arról, hogy az USA a felelős a COVID létrehozásáért. Úgy tűnik, a vírus az NIH kutatásaiból származik, amelynek Anthony Fauci volt az ötletgazda. Sachs szerint az USA és a tudományos közösség összejátszik, hogy eltemessék azt, ami a generáció legfontosabb története lenne. És Sachs más ellentmondásos véleményeihez hasonlóan ez is erősen visszhangzik a kínai propagandára.


Sachs aktívan támogatja Oroszország és Kína, a demokrácia legnagyobb riválisainak érdekeit azzal, hogy a népirtás áldozataitól kezdve az amerikai tudósokig mindenkit lejárat. Hogyan jutott el tehát a közgazdász oda, hogy egy vezető orvosi folyóirat számára egy Kínából kiinduló vírussal foglalkozó független bizottságot vezessen?

Talán Sachsnak a COVID-19 eredetéről alkotott unortodox nézeteit jobban lehetne hinni, ha nem becsmérelné az egész amerikai orvosi intézményt, miközben ismert őrültekkel társul.

Augusztusban Sachs csatlakozott Robert F. Kennedy Jr. podcastjához, a valószínűleg legbefolyásosabb oltásellenes kampányoló és összeesküvés-elmélet híve, a "Vírus eredetéről" szóló epizódhoz. Sachs kifejtette, hogyan jutott el a COVID valódi eredetének gyanújához annak ellenére, hogy "annyiszor hazudtak neki". Dicsérte az US Right to Know (Amerikai jog a tudáshoz) kutatását, egy olyan csoportét, amelyet elsősorban az Organic Consumers Association (Szerves Fogyasztók Szövetsége) finanszíroz, amely az oltásellenes összeesküvések bástyája. A podcast Kennedy "Az igazi Anthony Fauci" című könyvének reklámozásával zárult: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health.


Jeffrey Sachs annyira elkötelezett a kumbaya-diplomáciája és az elképzelés mellett, hogy az amerikai hatalom minden rossz gyökere, hogy Amerika-ellenes propagandistává vált. Annyi köze van egy Kínából származó vírussal foglalkozó bizottság vezetéséhez, mint egy kreacionistának az evolúcióbiológiai tanszék vezetéséhez. És mégis, itt vagyunk.


Íme egy másik beszámoló, amely azt állítja, hogy Sachsból bolond lett:


Jeffrey Sachs-szal az Egyesült Államok elnökévé válás útján történt egy vicces dolog. A Columbia Egyetem közgazdásza, aki egykor az ENSZ főtitkárának, Kofi Annannak a füle, Soros György pénzügyi támogatása, Bono és Angelina Jolie barátsága, valamint a globális szegénység felszámolására vonatkozó terve volt, a Columbia Egyetem magabiztos viselkedésével és Kennedy-szerű hajkoronájával egy szellem és egy... nos, ha nem is nevetségessé, de egyfajta kifogástalanul művelt hálaadási nagybácsivá vált.


Gondoljunk csak arra, hogy a mainstream médiában egyre ritkábban megjelenő egyik fellépésén – tavaly októberben a Bloomberg Televízióban – az ukrajnai invázió megvitatására bevont Sachs meglepte a műsorvezetőt, Tom Keene-t, amikor tényként állította, hogy az Egyesült Államok volt az, aki 2022-ben szabotálta az Északi Áramlat vezetékeket, azokat a tenger alatti földgázszállító vezetékeket Közép-Európába, és nem Oroszország, mint ahogyan azt az első hírek jelentették, feltehetően a bejelentett szankciókon túl Vlagyimir Putyin megbüntetésének egy szubrózai módjaként. (Sachs alapvonala Ukrajnával kapcsolatban az, hogy az orosz történelem és a harmadik világháború miatt nem kellene túl keménynek lennünk Putyinnal szemben.)


Jeff, itt meg kell állnunk – mondta egy ideges Keene. 'Milyen bizonyítékod van erre?' Sachs válaszának hatékonyságára a New York Post másnapi címlapjából következtethetünk: A COLUMBIA PROFESSZORÁT, JEFFREY SACHSOT LEVETTÉK A MŰSORRÓL.


Úgy tűnik, Sachs előkelő származása egyszerre inspirálja és hitelessé teszi az összeesküvés-elméleteket és a Tucker "Csak kérdezek" Carlsonhoz hasonló, csípőből lövöldöző kommentátorokat. A közgazdász megalapozatlan megjegyzéseit a Bloombergben a múlt héten megismételte és tovább fokozta az egykor nagyra becsült riporter, Seymour Hersh Substack blogbejegyzésében, aki egyetlen meg nem nevezett forrásra alapozta az amerikai bűnrészességről és mélytengeri bűvészkedésről szóló történetét. Mondanom sem kell, hogy az amerikai kormány és független biztonsági szakértők a történetet "teljesen hamisnak" és az orosz kormánynak szánt PR-ajándéknak minősítették.


Mi folyik itt? Valami felemészti annak az embernek a tekintélyes agyát, akit a The New York Times egyszer "a világ talán legfontosabb közgazdászának" nevezett?

Egy mesterséges intelligencia chatbot sem tudna ellenszenvesebb hangvételű nézeteket megfogalmazni, mint amilyeneket Sachs az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban kifejtett,

még akkor is, amikor orosz rakéták csapódnak be harkivi lakóházakba – nevezetesen, hogy "a Nyugat" felelős Oroszország erőszakos inváziójának kiprovokálásáért (akárcsak a mára nagyrészt elfeledett 2014-es ukrajnai offenzívában), és hogy Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt békefeltételek "badarságok".


Ahogy egyik akadémikus kollégája mondta nekem: "Régebben tiszteltem Sachsot, még ha nem is értettem vele egyet, de most már csak furcsa nézni, ahogyan a csupasz agressziót igazolja."


Ott van még a kérdés, hogy milyen furcsa helyszíneken szajkózza Sachs ezeket a dolgokat. Az R.F.K. Jr. oltásellenes fesztiválján kívül mostanában felbukkant egy Jimmy Dore nevű stand-up komikus és összeesküvés-elméleti szakember által vezetett podcastban és egy YouTube-műsorban, amelynek házigazdája a volt demokrata kongresszusi képviselőből lett jobboldali tűzharcos Tulsi Gabbard.


Csoda-e, hogy az MSNBC-s Rachel Maddow és a CNN-es Anderson Cooper máshol keres jó beszélgetőfejet, hogy Sachs egykori harvardi évfolyamtársa, a PR-mágnás Richard Edelman nyilvánosan bírálta őt az orosz dezinformációs kampány "hihetetlen" papagájolásáért – vagy hogy a The Wall Street Journal nemrég Sachsot az első helyre tette azon a listán, amelyen az "intézményesült személyiségek" között szerepel, akiket "Putyin amerikai szurkolóinak" nevezett?"


Sachs egészen a közelmúltig "bennfentes" volt, de a Kennedy családnál "bennfentesebb" nem létezik. A baloldal mégis Bobby Kennedy fia – ifjabb Robert Kennedy – ellen fordult, amiért bátor könyveiben elmondta az igazságot "Dr." Fauci-ról és a vakcinákról. Itt van, amit a New York Times írt róla tavaly:


Robert és Ethel Kennedy harmadik legidősebb gyermeke mostanra a vezető hangja lett annak a kampánynak, amely a koronavírus elleni vakcinák és más, a Biden-féle Fehér Ház által a világjárvány elleni harcra javasolt intézkedések lejáratására irányul, amely február végéhez közeledve naponta közel 1900 ember halálát okozta.


"Abban a pillanatban, hogy átadják az oltási útlevelet, minden jogunk kiváltsággá változik, amely attól függ, hogy engedelmeskedünk-e a kormány önkényes diktátumainak" – mondta a múlt hónapban Washingtonban egy oltási kötelezettség elleni tüntetésen az éljenző tömegnek. "Ez rabszolgává teszi önöket.


Kennedy úrnak az oltóanyag-ellenállási mozgalom arcává válása soha nem látott módon tette próbára annak a családnak a szolidaritását, amely évtizedek óta eltökélt a tragédiákkal és botrányokkal szemben. Megzavarta az őt körülvevő hollywoodi és szórakoztatóipari köröket, miközben megmutatta, hogy az oltóanyag-vita hogyan borítja fel a hagyományos politikai szövetségeket.


A Kennedyket és barátait pedig gyötrődéssel és értetlenséggel töltötte el annak a férfinak a gyakran zűrös életében bekövetkezett drámai fordulat, aki 14 évesen koporsóvivő volt apja temetésén, aki a drogfüggőségből kilábalva az ország egyik vezető környezetvédőjévé vált, és akit generációja politikailag legtehetségesebb Kennedyjei között tartanak számon.


Kennedy úr hatékonyan használta fel tehetségét és az amerikai politikatörténet egyik legjelentősebb nevét arra, hogy platformot biztosítson azokkal az oltóanyagokkal szembeni ellenállásnak, amelyek számtalan életet menthetnének meg.


Viselkedése "aláássa a közegészségügyi oltási gyakorlat 50 éves gyakorlatát, és ezt olyan módon tette, ahogyan még senkit sem láttam" – mondta Michael T. Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségkutató és -politikai Központjának igazgatója. 'Ő a legveszélyesebbek közé tartozik, mert hiteles, hogy ki ő, és mit hozott a családneve ebbe a kérdésbe'."


Mindebből két tanulságot vonhatunk le. Először is, nem számít, mennyire híres vagy, ha egyszer a baloldal ellen fordulsz, mindenükkel rád fognak szállni. Másodszor,

vannak olyan emberek, akik elég bátrak ahhoz, hogy kimondják az igazságot, az ellenük indított lejárató kampány ellenére is. Tegyünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy támogassuk őket.


307 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page