top of page

Skócia szélturbinái titokban „fosszilis tüzelőanyagokkal” működő generátorokat használnak

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Februárban kritika érte Skócia energiaszektorát, miután kiderült, hogy több tucat óriásturbina dízelgenerátorokat használ. Az információ egy bejelentőtől származott, aki szerint a "környezetbarát" szélmalmok csak a szénhidrogén üzemanyagoknak, közismert nevükön fosszilis tüzelőanyagoknak köszönhetően forogtak.


A leleplezés napvilágra kerülése környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági aggályokat szült, különösen mivel a dízelüzemű turbinák naponta akár hat órán át is működtek.

A Scottish Power közölte, hogy a vállalat kénytelen volt 71 szélkereket fosszilis tüzelőanyag-ellátásra kapcsolni, miután meghibásodott a hálózat. A lépéssel a turbinákat a hideg decemberi hónapban próbálták melegen tartani és működésben tartani.

Colin Smyth, a skót parlament dél-skóciai munkáspárti képviselője ("MSP") szerint a meghibásodott turbinák jégtelenítésére használt gázolaj – az okoktól függetlenül – "környezetvédelmi őrültség".Straight Arrow News:
A Skót Nemzeti Pártot ("SNP") és a Zöld Pártot tették felelőssé a kárhozatos esetért. A két párt "becstelensége" Skócia megújuló potenciáljával kapcsolatban már korábban is támadások kereszttüzébe került; olyan adatokat használtak, amelyekről tudták, hogy pontatlanok. A minisztereket azzal illették, hogy tévesen állították, hogy Skócia rendelkezik Európa szélenergia-potenciáljának 25 százalékával.

Azon túl, hogy ez nem volt igaz, a februári leleplezés során kiderült, hogy a dél-airshire-i Arecleoch szélerőműpark 60 turbinája és a közeli Glen App szélerőműpark 11 turbinája hat hatalmas dízelgenerátorhoz volt csatlakoztatva.

A múlt hónapban a skót Energiaügyi és Éghajlatváltozási Igazgatóság ("ECCD") válaszolt az információszabadságról szóló törvény ("FoI") alapján benyújtott kérelemre, amelyben azt kérdezték, hogy hány szélerőműpark használ tartalékként dízelgenerátorokat, és hány nem.


A válasz így szólt:

"A skót kormány nem gyűjt külön információt arról, hogy a szélerőművek használnak-e tartalékként dízelgenerátorokat".

Az ECCD a FoI-kérelmet az Energy Consents weboldalra irányította, hogy megtekinthesse a kérelmezők által benyújtott környezeti hatásvizsgálati ("KHV") jelentéseket, amelyekből kiderül, hogy a szélerőműparkban szénhidrogén-üzemű generátorokat használnak-e majd.


"Tudomásunk van például arról, hogy a Whitelee Windfarmnak engedélye van arra, hogy az Ardochrig telephelyen található dízelgenerátorokat tartalékként használja" – mondta az ECCD. (Bizonyítékként EZ a link)


A megadott linket követve a "Fejlesztéssel kapcsolatos további részleteket tartalmazó támogató nyilatkozat" című pályázati dokumentumban találtunk utalást a "tartalék dízelgenerátorokra". "A tartalék dízelgenerátorokat nagyon ritkán fogják használni a helyszínen" – állítja a dokumentum.


Az ECCD nem tudta tagadni, hogy az Arecleoch és Glen App szélerőműparkokban dízelgenerátorokat használtak a szélturbinák működtetésére, és hozzátette: "A ScottishPower Renewables-szel folytatott közelmúltbeli hivatalos szintű megbeszélésekből azt is tudjuk, hogy az Arecleoch és Glen App szélerőműparkokban tartalékként dízelgenerátorokat használnak".


Az ECCD javaslatának megfelelően rákerestünk az Energy Consents weboldalán az "Arecleoch" és a Scottish Power által benyújtott KHV-ra. Ez nem egy dokumentum. A ScottishPower Renewables 203 dokumentumot nyújtott be a több mint 20 szárazföldi szélerőmű-projektre vonatkozó kérelmében. Hogy ezek közül melyik dokumentum említi, hogy tartalékként dízelgenerátorokat fognak használni, azt egy nagyon elszánt embernek sok órát kellene keresnie. Mivel számos pályázati dokumentum mind a 20 projektre vonatkozik, előfordulhat, hogy a tartalékként használt dízelgenerátorok a Scottish Power valamennyi szélerőművére vonatkoznak.

571 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page