top of page

Skrabski Fruzsina: Interjú Schiffer Andrással, akivel együtt küzdünk a Hunnia-ügy igazságáért (!)frissítve: 2023. 10. 27., 12:30

Eredeti cikk:


Három embernek, köztük Szücsi Frigyes nemzetközi hírű régésznek és Tián Csaba termelési igazgatónak november 2-án lesz várhatóan jogerős ítélete, és börtönbe kell vonuljanak a tisztes családapák. Schiffer beszél a kegyelemről és olyan furcsa ügyekről, hogy miért nem lett felelőse 2006-nak vagy a rendőrpalotába lövésnek…“Nyilván szigorúan eljárásjogi szempontból indokolható az, hogy Bud@házy Györgyék miért kaptak kegyelmet, a másik három még miért nem. Ugyanakkor, hogyha a történetnek az erkölcsi tartalmát nézzük, márpedig egy kegyelmi döntés mögött mindenhol a világon, mindig is a történelemben azért alapvetően erkölcsi megfontolások vannak, akkor nincs ok különbséget tenni Bud@házy György és társai, tehát akik kegyelemben részesültek idén április végén, és a másik három, eljárás alávont vádlott személy között, hiszen ugyanarról a történetről van szó, ugyanúgy másfél évtizede a magyar igazságszolgáltatás szégyenére zajlik egy procedúra, ugyanúgy átértékelődött az ő esetükben és az elmúlt másfél évtizedben annak a cselekménynek a kontextusa.

Itt a terrorcselekményre gondolok, ami a legsúlyosabb, tehát ez nem azt jelenti, hogy aki erőszakos bűncselekményt hajt végre, az ne érdemelne büntetést. Na, de egyáltalán a másfél évtized procedúra, ami az elhelyezkedéstől a családi életig gyakorlatilag az életük minden szegmensére rátelepedik és tönkreteszi, már éppen elég büntetés önmagában, és nem csak a leült évek, de arra szeretnék utalni, hogy az elmúlt 15 évben azért a terrorcselekménynek az egész összefüggésrendszere, kontextusa nemcsak itt Magyarországon, egész Európában merőben átértékelődött.

Harmadrészt meg, ahogyan Bud@házyék esetében, itt sem tudok azért attól elvonatkoztatni, hogy az egész történet, tehát azok az erőszakos és törvénytelen cselekmények, amikkel vádolják őket, azért azok sem szakíthatóak ki abból a politikai kontextusból, aminek a leggyalázatosabb és máig részleteiben legkivizsgálatlanabb eseménysora az a 2006 őszi rendőrterror. Tehát azért az nem járja, hogy miközben a fő felelősök gyakorlatilag teljesen büntetlenül megúszták a rendőrterrort, addig másoknak másfél évtizede van tönkretéve az életük. És akkor arról még nem is beszélek, hogy itt olyan cselekményekről is szó van, amelyek beleesnek abba a folyamatba, ami szintén ezeket az éveket jellemezte. Gondolok itt a Teve utcai rendőrszékházban elhelyezett lövedékre, egészen a romagyilkosságokig, amiknek a teljes háttere máig feltáratlan, és legalábbis bizonytalan, hogy egyes erőszakos cselekményeket pontosan kik és miért hajtottak végre. De amivel ténylegesen vádolják az illetőket, az, mondom még egyszer, nem szakítható ki abból a politikai összefüggésrendszerből, aminek a létrejöttéért alapvetően politikai vezetők a felelősek, olyan politikai vezetők, akiknek a számonkérése a mai napig nem történt meg.”

Schiffer András

316 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page