VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Szabadon engedtek egy terroristát, mert „túl kövér”

Eddig úgy tűnt, hogy Oszama bin Laden történetének utóéletében szereplő orvosoknak és ügyvédeknek nem sok esélyük van a túlélésre. Talán azért, mert segítséget nyújtottak az amerikaiaknak a terroristahálózat fejének felkutatása során. Sem az USA, sem saját kormányaik nem biztosítottak megfelelő védelmet számukra. Tragédiák sora mutatja, hogy a szaúdi milliárdos által felépített hálózat nem felejt. Úgy tűnik, hogy az amerikai hatóságok sokkal nagyobb megértést és empátiát gyakorolnak azok szemben, akik terroristák voltak, mint akik segítettek nekik.


Oszama bin Ladent 2011 májusában találták meg Pakisztánban, miután tíz évig bujkált a hatóságok elől. A terroristavezér ezek alatt az évek alatt úgy élt egy házban Abbottabadban, hogy ez a környéken senkinek nem tűnt fel. Az amerikaiakat végül egy Shakil Afridi nevű orvos segítette ki. Az orvos 2011-ben hamis oltási kampányt szervezett Abbottabadban, hogy DNS-elemzéshez szükséges mintákat gyűjtsön, és Oszama bin Laden nyomára akadjon. A DNS-es azonosítás nem járt sikerrel, de az orvos révén sikerült fényt deríteni a terroristavezér küldöncének hollétére, és őt követve jutottak el az amerikai hatóságok a terrorista vezérhez. Az orvost gyorsan 33 év börtönre ítélte a pakisztáni bíróság. Az ítélet szerint nem az amerikaiaknak nyújtott segítségért kell börtönbe mennie, hanem mert az akció során szélsőséges iszlamistákkal tartott fenn kapcsolatot. Trump elnök két évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy közbenjár az amerikai hatóságokat segítő orvosért, de az orvos az új eljárás ellenére továbbra is börtönben maradt. Ügyét hivatalosan egy eljárási hiba miatt tárgyalják újra. A büntetést ugyanis egy olyan hivatalnok szabta ki, akinek nem volt felhatalmazása ilyen súlyos ítéletet hozni.

Nemrégiben Afridi peshawari otthona közelében agyonlőtték Samimullah Afridi pakisztáni ügyvédet. Afridi volt névrokona, dr. Shakil Afridi ügyvédje. Az ügyvéd Afridi tavaly év végéig képviselte az orvos Afridit a pakisztáni bíróságokon. Akkor a személyét és családját érő folyamatos fenyegetések miatt felmondott. Pár nappal a halála előtt arról beszélt a Daily Beast újságírójának, hogy nemcsak az al-Kaidától és a táliboktól kapott fenyegetéseket, hanem meggyőződése szerint a pakisztáni titkosszolgálattól is.


Az ügyvéd Afridi amúgy nagyon frusztrált volt, mert szerinte az Egyesült Államok nem tesz meg minden tőle telhetőt volt védencéért. Az amerikaiak bin Laden halála után hősként ünnepelték az orvos Afridit, de utána nem törték össze magukat a védelmében. Bár annyit elértek, hogy az orvosra eredetileg kirótt 35 éves börtönbüntetést eltöröljék és új tárgyalást rendeljenek el, az ügyvéd Afridi szerint nyomást gyakorolhattak volna annak érdekében is, hogy az orvost szimplán toloncolják ki az országból.


"Bár már vagy három hónapja nem képviselem Dr. Shakilt, meggyőződésem, hogy ártatlan. Aggódom, hogy hamarosan meggyilkolhatják" – mondta élete utolsó interjújában az ügyvéd. Most, hogy meggyilkolták, az orvos Afridi még nagyobb bajban van, mint eddig. Aligha lesz olyan pakisztáni ügyvéd, aki vállalni fogja a védelmét

Közben nemrégiben Oszama bin Laden orvosa visszatért az Egyesült Királyságba, miután idő előtt szabadon engedték az amerikai börtönéből, mert túl kövér ahhoz, hogy biztonságosan el lehessen zárni a koronavírus járvány alatt. A 60 éves Adul Abdel Baryt az amerikai kenyai és tanzániai nagykövetségek elleni 1998-as pusztító támadások miatt börtönözték be, amelyekben 224 ártatlan ember életét vesztette az életét..

Az orvos egyiptomi állampolgár. A fia közismert ISIS-szimpatizáns, dzsihádista rapper. A kövér terrorista egy egymillió font értékű lakásban lakik feleségével.

Ügyvédje a The New York Timesnak elmondta: "Ennyi idő után Bary úr csak azt akarja, hogy csendes életet élhessen és élvezze a családjával töltött időt."


Baryt 1999-ben az Egyesült Királyságban tartóztatták le, és 2012-ben adták ki az államoknak, ahol vádalkut kötött, amelynek eredményeként 25 évre ítélték.


285 bűncselekménnyel vádolták. A jelentések szerint David Cameron kormánya megállapodást kötött Washingtonnal, hogy szabadon engedése után visszafogadja Baryt Nagy-Britanniába, hogy elkerülje az emberi jogok megsértését. Baryt valószínűleg megkínozzák és megölik, ha visszaszállítják Egyiptomba.

A források a The Sunnak elmondták, hogy szinte biztos, hogy a korábban megadott menedékjog alapján „jóléti” eltartást követel majd az államtól. Az orvos állandó felügyeletet kap, ami több tízezer fontjába fog kerülni a brit adófizetőknek.

1998-ban Egyiptomból elmenekülve kapott Bary menedékjogot a briteknél. Ezt gyorsan azzal hálálta meg, hogy az egyiptomi iszlám dzsihád – az al-Kaidával egyesült terrorcsoport – londoni vezetője lett.

Miközben a történet valódi hősei a temetőben és a börtönben kapták meg jutalmukat, addig Bary él mint „Marci Hevesen”. Ja, az elhízással azért még meg kell küzdenie…

Forrás:

21 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek